Uskoro novi zakon o OIE

Nakod dugo godina stiže novi zakon o obnovljivim izvorima energije i zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Na online sednici dana 03.02.2021. koja je organizovana u prostorijma Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministrastvom rudarstva i energetike na čelu sa ministarkom prof. dr. Zoranom Mihajlovic predstavljene su novine u novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije i Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

U zakonu o obnovljivim izvorima energije se po prvi put objašnjava termin “Kupac-proizvođač”, dok se u nekim drugim zemljama za taj termin korisiti reč “Prozjumer”.

“Kupac-proizvođač” definiše da svako domaćinstvo u Srbiji moze da bude ujedno i proizvodjač i prodavac električne enrgije.

Svako domaćinstvo, kuća, stambena zgrada, proizvodna hala ili neki drugi objekat može proizvoditi elektičnu energiju a viškove prodavati ovlašćenom distributeru.

Kao jako bitna stvar i novina ovim zakonom se definiše osnivanje zajednica obnovljivih izvora energije, tako da komšije u zgradama mogu da se organizuju i postave solarne panele na krovovima zgrada i tako uštedeti na računima za električnu energiju.

Cilj je da do 2050. godine najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je na predstavljanju Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije da je jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu da omogući i privredi i građanima da postavljaju solarne panele i da i sami budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije.

Očekuje se da novi zakoni čiji su nacrti predstavljeni, budu usvojeni u veoma kratkom roku.