U američkim državama raste broj privatnih solarnih centala

U odnosu na prethodnu godinu broj novih instalacija solarnih centrala u državi Mičigen prema „net metering“ sistemu je porastao na 2582 instalacije kod stanovništva, trgovinskih i industrijskih objekata.

Oko 75% tih solarnih centrala je snage do 20kW, kako izveštava komisija za javne usluge u državi Mičigen. Ukupna snaga instaliranih solarnih centrala do kraja 2017. se predviđa da je 120.530 kW. Program „net metering“ koji se primenjuje uz ugovor sa lokalnim elektro distribucijama, omogućuje da višak proizvedene električne energije proizvođači predaju u distributivnu mrežu na osnovu čega korisnici uvećavaju kredit kod svoje distribucije.

Još više novih solarnih instalacija ima u Kaliforniji. Profesor Stenford univerziteta Mark Jakobson predviđa da bi 2050. godine Kalifornija mogla da ima 100% proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, od čega 13% ditribuiranih solarnih sistema, 40,5% iz solarnih parkova, 35% iz energije vetra, 5% iz geotermalnih izvora i 4,5% iz hidro energije.

Solarna industrija u SAD zapošljava preko 260.000 radnika (daleko više od broja zaposlenih u termoelektranama) i spada u najbrže rastuću oblast zapošljavanja, prema izveštaju američkog Biroa za statistiku zapošljavanja.