Solar je činio 40% svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u SAD-u 2019.

Solar je činio 40% svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Sjedinjenim Državama u 2019. godini, što je njen najveći udeo ikad i više nego bilo koji drugi izvor električne energije, sa instaliranim 13,3 gigavata (GW).

Uprkos izazovima u politici i drugoj godini tarifa sekcije 201, američko tržište solarne energije u porastu je za 23% u odnosu na 2018. godinu, navodi se u godišnjem pregledu američkog izveštaja o solarnom tržištu SAD-a za 2019. godinu koji je objavilo Udruženje za solarnu energiju (SEIA) i Wood Mackenzie.

„Čak i dok su tarife usporile naš rast, uvek smo govorili da je solarna industrija otporna, i ovaj izveštaj to pokazuje“, rekao je Abigail Ross Hopper, predsednik i izvršni direktor SEIA. „Znamo da pandemija COVID-19 utiče na raspored isporuka i našu sposobnost da ispunimo rokove završetka projekta koji se delom zasnivaju na novom nedostatku radne snage. Ovo još jednom testira otpornost naše industrije, ali verujemo da smo, dugoročno, u dobroj poziciji da nadmašimo postojeće generatore tokom Solar+ dekade i da nastavimo da povećavamo svoj tržišni udeo. “SEIA i Wood Mackenzie pomno prate promene u industriji, zbog pandemije COVID-19. Od objavljivanja ove publikacije puni uticaj izbijanja koronavirusa na solarnu industriju još uvek se razvija.

S obzirom na dinamičku prirodu epidemije, prerano je uvesti bilo kakve promene u naše stavove sa dovoljno sigurnosti. Wood Mackenzie-ev solarni tim pažljivo prati promene u industriji jer se odnose na lance snabdevanja solarnom opremom, cene komponenti i rokove razvoja projekata, a naše organizacije će izdavati izveštaje o praćenju uticaja pandemije.

Prema izveštaju, predviđa se da će ukupni instalirani fotonaponski kapacitet u SAD-u porasti za 47% u 2020. godini, a blizu 20 GW novih instalacija se očekuje do kraja godine. Očekivalo se da će svake naredne dve godine biti najveći rekord u američkoj solarnoj industriji.

Stambeni solarni sektor imao je rekordnu instalaciju sa više od 2,8 GW, predvođen rekordnom godinom u Kaliforniji i nastavljenim rastom na tržištima u razvojy. Ovaj cegment je zabeležio godišnji rast od 15%, istovremeno postižući najveći obim ugradnje u istoriji.

„Sa većinom solarnog tržišta do sada koje pokreću Kalifornija i severoistočne države, Florida je prozor u budućnost nacionalnog tržišta solarne energije, s obzirom na sličnost s ogromnim brojem tržišta bez podsticajnih programa širom države ili visokih cena struje zbog koje je solarni krov toliko atraktivan “, rekao je Austin Perea, stariji analitičar iz Wood Mackenzie.

U međuvremenu, tržište elektrodistribucija u 2019. godini dodalo je 8,4 GW novih solarnih elektrana, od čega je četvrtina došla na tržište u četvrtom tromesečju. 4.4 GW komunalnog PV-a instaliranog u četvrtom tromjesečju čini ga drugim najvećim kvartalom u istoriji na tržištu.

Priključenjem Teksasa i Floride kao vrhunskih solarnih država, zajedno sa jakom godinom na etabliranim tržištima poput Arizone, Džordžije i Severne Karoline, pomogla su pokretanju solidnog rasta u 2019. u svim segmentima.

Tokom narednih pet godina, očekivano je da se ukupni instalirani američki PV kapacitet poveća više nego dvostryko, a predviđa se da će godišnje instalacije dostići 20,4 GW 2021. godine, pre isteka saveznog solarnog poreza na investicije za stambene sisteme i pad do 10% za komercijalne, na nivou komunalnih usluga.

Ključni nalazi iz izveštaja uključuju:

Solarne elektrane su činile 40% svih novih dodatnix kapaciteta za proizvodnju električne energije u SAD-u 2019. godine.

U 2019. američko tržište solarne energije ugradilo je 13,3 GW solarnog PV-a, što je 23% više u odnosu na 2018. godinu.

Kumulativni radni PV kapacitet u SAD sada prelazi 76 GW, u odnosu na samo 1 GW na kraju 2009. godine.

Sjedinjene Američke Države postavile su rekordne rezidencijalne solarne kapacitete u 2019. godini sa instaliranim više od 2,8 GW.

Ugovoreni broj PV sistema je u 2019. porastao na rekordnih 48,1 GW.

Solarna zajednica nastavlja da širi svoju geografsku diverzifikaciju, a u podsegmentu je treća godina zaredom i instalirano je više od 500 MW.