Saveti za korišćenje solarnih panela na vikendici

Ukoliko posedujete solarne panele na sistemu koji nije povezan sa električnom mrežom, dajemo nekoliko praktičnih saveta kako da optimalno trošite električnu energiju.

  1. Koristite veće potrošače samo tokom dana. Ukoliko je invertor snage veće od 2kW, potrošače kao što su bojler, veš mašina, usisivač i sl., koristite samo tokom dana pri sunčanom vremenu.
  2. Noću koristite neophodne potrošače. Obzirom da noću nema dobijanja energije sa solarnih panela, raspoloživa energija za potrošače se koristi iz akumulatora. Kako biste osigurali dug radni vek za akumulatore, koristite samo neophodne potrošače: sijalice, reflektore, TV, laptop, uz to i frižider. Druge potrošače koristite tokom dana.
  3. Ostavite frižider da radi. Nema potrebe da frižider isključujete iz utikača, kada niste u vikendici. Solarni paneli će skupljati energiju kada niste na objektu.
  4. Za alarmne sisteme i kamere, nabavite manji invertor. Kako se ne bi trošila energija iz velikog pretvarača, da bi se ona obezbedila samo za kamere i alarm, koristite mali invertor za tu svrhu.
  5. Proveravajte nivo napona na akumulatorima dva sata pre zalaska sunca. Da biste sačuvali dovoljno energije u akumulatorima, na sistemu od 12V, preporučeni napon je min. 12,7V, na sistemu 24V prepuručeni napon je 25,4V, a na 48V napon akumulatora.

Optimalno dizajnirane pakete sa solarnim panelima za vikendice, pogledajte na stranici http://www.conseko.rs/solarni-paneli

Invertori napona manjih snaga http://www.conseko.rs/pretvaraci-napona