Republika Srpska gradi male elektrane

U Republici Srpskoj 2016. godini pravo na podsticaje ostvarile su 54 male elektrane koje su zajedno proizvele 106,89 gigavat-časova električne energije i na taj način podmirile četiri odsto krajnjih kupaca, potvrđeno je u „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS). Za 2017. godinu očekuje se povećanje udela obnovljivih izvora za još 2%, prenosi portal Energetika.ba.
U ERS ističu da je pravo na podsticaje ostvarilo 16 hidroelektrana, 36 solarnih postrojenja i dve elektrane na biogas, napominjući da će do kraja iduće godine na mreži biti još 10 novih hidroelektrana i pet solarnih postrojenja.

„Njihovo učešće u proizvodnji električne enrgije biće povećano za dva procenta, a isti rast očekuje se i u 2018. godini“, kažu u ERS-u i dodaju da je sve značajnije učešće obnovljivih izvora električne energije u sistemu podsticaja obnovljivih izvora u Republici Srpskoj, ali i njihov značaj u podmirenju krajnjih kupaca struje.

U ERS pojašnjavaju da je reč o tehnologijama koje nisu tržišno konkurentne, te da su samim tim predmet podsticaja u vidu obaveznog otkupa po garantovanoj ceni u trajanju od 15 godina, a nakon tog perioda prestaju obaveze obaveznog otkupa, i proizvođač izlazi na slobodno tržište.

Prema akcionom planu Vlade Republike Srpske za korištenje obnovljivih izvora električne energije u periodu od 2015. do 2020. godine predviđena je i gradnja dva vetroparka na području Hercegovine.