Indija će napajati železničke stanice iz solarnih panela

Ukoliko se ostvare planovi objavljeni prilikom usvajanja najnovijeg budžeta Indije, uskoro će se skoro sve železničke stanice u ovoj zemlji napajati solarnom energijom. Indijski ministar finansija – Arun Jaitley je najavio da će 7.000 železničkih stanica širom zemlje biti napajano solarnom energijom.

U skladu sa misijom Indijskih železnica biće implementirano 1000 MW kapaciteta solarne energije.

U svom govoru od 1. februara 2017. godine. ministar je naveo da se na 300 stanica već počelo sa postavljanjem krovnih solarnih sistema, a uskoro će se taj broj povećati na 2.000 stanica.

Prema objavljenim podacima, Indija je krajem marta 2015. godine imala 7.137 železničkih stanica.

Očekuje se da će postavka krovnih solarnih sistema biti implementirana kroz razvojne programe, gde će nosilac projekta potpisati dugoročni sporazum sa Indijskim železnicama o kupovini energije.

Prošle godine, najavljeni su planovi za raspisivanje tendera za krovne solarne sisteme kapaciteta 150MW. Nešto kasnije, prošle godine, objavljeno je partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za postavku solarnih panela kapaciteta 5GW.

Indijske železnice su uspešno identifikovale solarne resurse u dve države do sada – Gujarat i Rajasthan, gde će prvoj fazi programa biti naručeni krovni solarni paneli kapaciteta 20MW kao i solarni paneli montirani na tlu, kapaciteta 50MW.

U drugoj fazi, u 9 drugih država, biće postavljeno 60MW solarnih centrala po krovovima i 660 MW na tlu. Tokom treće faze, u ostatku zemlje biće instalirani krovni solarni paneli kapaciteta 400MW odnosno 3800MW solarnih panela na tlu.