Dostupni krediti za ugradnju solarnih panela

Podgorica – Građani i privreda će od oktobra moći da iskoriste beskamatne kredite za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za svoje potrebe, jedna je od mera Vladinog trećeg paketa podrške smanjenja ekonomskih posledica Kovida-19, a višak proizvedene energije će moći da vrate u mrežu i prodaju Elektroprivredi (EPCG).

Očekuje se, da u koliko samo tri odsto potrošača odluči da instalira solarne panele na svoje objekte, biće instalirana snaga od oko 35MW, procenjene vrednosti oko 30 miliona EUR. I dosadašnjim zakonskim rešenjima moguće je instalirati i pustiti u rad solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Međutim, veoma mali broj potrošača se odlučio za to, zbog čega je Ministarstvo krenulo i kreiralo ovaj stimulativni model.

Dosadašnjim Zakonom o energetici definisano je da ukoliko potrošači potroše više nego što proizvedu, razliku plaćaju kao i do sada oko 11 centi po kilovat satu (kWh) u višim tarifama sa svim naknadama. Kada su građani proizveli više nego što su potrošili, onda je snabdevač – EPCG u zakonskoj obavezi da im isplati 5,2 centa po kWh, koliko košta energija, bez naknada.

Budžetom su za ovu godinu predviđena sredstva za ovu namenu kao i za projekte energetske efikanosti u vrednosti od 200.000 EUR.