Ušteda električne energije zimi

U ovom članku dajemo savete za uštedu električne energije u domaćinstvu tokom zimskog perioda.
Ukoliko se pridržavate naših saveta, možete mesečno uštedeti do 300kWh.

Naši saveti su sledeći:

  1. Ugradite LED sijalice
  2. Podignite roletne po sunčanom danu
  3. Uđite u zagrejano kupatilo
  4. Automatsko isključivanje ekrana računara i mod spavanja
  5. Kuvajte čaj i kafu na termo-kuvalu
  6. Isključivanje TV aparata

1. Ugradite LED sijalice
Led sijalice troše 80% manje energije od klasičnih termičkih sijalica sa užarenim vlaknima. Zamena sijalice od 75W koja radi 6 sati dnveno, sa odgovarajućom LED od 15W, uštedi se 60W na sat ili 360W dnevno. To je mesečna ušteda od 10,8kWh po sijalici u januaru.

2. Podignite roletne po sunčanom zimskom danu
Zimsko sunce koje je u niskom položaju, takođe greje. Jačina direktnog sunčevog zračenja na vertikalnu površinu pri vedrom danu u januaru je oko 500W/m2, dok je inteznitet zračenja na jugoistočnoj ili jugozapadnoj strani oko 400 W/m2, u periodu 9-15h. Tokom dana, na površinu prozora od 2m2, u trajanju od 6h dnevno, u prostoriju pod direktnim sunčevim zracima upadne oko 4-6kWh. Imajući u vidu broj sunčanih dana zimi, mesečno možete uštedeti oko 40-80kWh po prostoriji.

3. Uđite u zagrejano kupatilo
Ulaskom u zagrejano kupatilo pre tuširanja, manje ćete potrošiti tople vode iz bojlera za oko 20-30%. Energija potrebna za zagrevanje vode u bojleru mnogo je veća od energije koja je potrebna za zagrevanje prostora kupatila u trajanju od 15 minuta, kod kupatila standardne veličine. Nemojte da zaboravite da isključite grejalicu, ili mermerni radijator nakon izlaska iz kupatila.

4. Automatsko isključivanje ekrana računara i uključivanje moda spavanja
Ukoliko svakodnevno koristite desktop ili laptop računar, ovi uređaji značajno utiču na potrošnju električne energije u domaćinstvu. Desktop računar čija je potrošna 300W, mesečno će sa 6 sati dnevnog rada potrošiti 54kWh. Ako u stanu koristite više računara, potrošnja energije je višestruko veća. Na opcijama za uštedu energije (energy saving) podesite da računar prelazi u mod za isključivanje ekrana nakon 10 minuta, prelazi u stanje spavanja nakon 10 minuta od nekorišćenja.

5. Kuvanje čaja i kafe na termo-kuvalu
Nabavite električni bokal (kuvalo) za čaj i kafu sa termo izolacijom. Osim što štedi vreme da voda proključa za manje od jednog minuta, usled malih termičih gubiataka, električni bokal štedi preko 85% energije da se napitak skuva. Dok električne ringle uobičajeno imaju od 1000W do 1,2kW, snage elekričnih bokala su 150W do 300W. Ukoliko kuvate napitke tri-četiri puta dnevno, uštedećete mesečno 6-8 kWh, uređaj će se isplatiti kroz tri godine.

6. Isključivanje TV aparata
TV uređaj, drugi slični audio-video uređaji i računari na stand-by modu troše oko 2-3W, energije. Ukoliko je TV uređaj stalno ugašen preko stend baj, njegova potrošnja energije u takvom modi mesečno iznosi oko 1,8kWh, po uređaju.