10 saveta da najefikasnije iskoristite snagu solarnih panela

(članak preuzet sa PV Europe)

Ako ste instalirali solarne module na krovu, u garaži, na parkiralištu ili u prizemlju vaše imovine, potrebno je manje struje iz električne mreže. Ovde ćete naći savete o tome kako možete iskoristiti većinu ovog vrednog resursa za vlastite potrebe. Odluka o postavljanju PV instalacije označava promenu. Dok je do sada električna energija dolazila iz mreže, ona se sada proizvodi na vašoj vlastitoj imovini, mnogo jeftinijoj od električne mreže. Zbog toga: Koristite što više sunčeve struje i ubacite što manje nazad u mrežu. Pokazaćemo vam kako se to radi.
Ovo su 10 stručnih saveta za korišćenje solarne struje:

  1. Smanjite potrošnju električne energije u zgradi!
  2. Instalirajte LED diode umesto sijalica!
  3. Isključite stanje pripravnosti!
  4. Napravite toplu vodu električno!
  5. Pokrenite uređaje visoke potrošnje tokom dana!
  6. Napravite svoje vrtlarstvo na solarnoj energiji!
  7. Električno zagrejte tokom prelaznih perioda!
  8. Skladištenje energije povećava efikasnost!
  9. Prebacite se na e-mobilnost!
  10. Potraga za blagom za svu vašu porodicu!

Saznajte više o solarnim panelima

1. Smanjite potrošnju električne energije u zgradi!
Prvo: Ako želite da uštedite na troškovima električne energije – sa ili bez PV – prvo treba da eliminišete uređaje koji je previše koriste. Ovo uključuje stendbaj uređaje, sijalice sa žarnom niti i bojlere. Što je ukupna potrošnja manja, to je veći deo koji ćete moći pokriti pomoću solarnog PV-a.

2. Instalirajte LED diode umesto sijalica!
Obično je najveći faktor jednog troška osvetljenje. Zastarele sijalice koriste samo oko deset posto struje za proizvodnju svetlosti. 90% se gubi kao toplota. Oni proizvode toplotu, a ne svetlost, jer se zasnivaju na sjajnom filamentu od volframa. Moderne LED diode koriste skoro svu električnu energiju kako bi osvetlile. To se jasno vidi iz činjenice da ostaju hladni, tj. Ima mnogo manje gubitka. Dobrom LED-u je potrebno oko jedne desetine struje za proizvodnju iste količine svetlosti. I zato što se ne zagreva toliko, traje mnogo duže. I: Cena LED dioda se toliko smanjila da se razmena za redovne sijalice isplati u roku od jedne ili dve godine. Isto važi i za industrijske sisteme osvetljenja koji često koriste sijalice sa živinom parom. Oni takođe troše mnogo struje i lako se mogu zameniti LED-om.

3. Isključite stanje pripravnosti!
Mnogi električni uređaji (kuhinjski aparati, televizori, kompjuteri, konzole za igranje, HiFi sistemi) takođe troše električnu energiju kada se ne koriste ili su u stanju pripravnosti. Uzimajući u obzir broj električnih uređaja u normalnoj kući, potrošnja u stanju mirovanja se zaista može zbrojiti. Iz tog razloga, takvi uređaji bi trebali – kada se ne koriste – biti fizički odvojeni od kruga korišćenjem preklopnih utičnica.

4. Napravite toplu vodu električno!
Ako proizvodite solarnu električnu energiju, trebali biste pretvoriti svoje sisteme tople vode u električne kotlove. Trenutni grejači vode takođe omogućavaju zagrevanje vode u blizini slavine – na primer, kao podvodne jedinice. Temperatura vode se može prilagoditi upravo onome što je poželjno. Potražnja za toplom vodom je manje-više ista tokom godine. Tokom kasnog proleća i leta, potražnja se u potpunosti može zadovoljiti solarnom energijom. To povećava nivo sopstvene potrošnje. Kombinacija sa specijalnim toplotnim pumpama za toplu vodu takođe može imati smisla.

5. Pokrenite uređaje visoke potrošnje tokom dana!
Aparati u domaćinstvu sa najvećom potražnjom za električnom energijom su mašina za pranje posuđa, mašina za pranje veša, sušilica i kuhinjska peć. Oni se lako mogu opremiti sa prekidačima tajmera, tako da oni rade tokom dana, kada solarni generator na krovu proizvodi mnogo izlazne snage, što se može koristiti direktno. Peć visokog napona mogla bi biti izazov za PV sama. U ovom slučaju, velika skladišna jedinica (solarna baterija) može se koristiti kao odbojnik za kratkoročne vrste opterećenja. Zato što nije dovoljan samo broj kilovatnih sati na krovu, već i struje koje su dostupne u kratkom roku. Ovo određuje da li je jedinica za skladištenje dizajnirana za kapacitet (u kilovat satima) ili izlaz (u kilovatima).

6. Napravite svoje vrtlarstvo na solarnoj energiji!
Prinosi solarne energije su najviši između proleća i jeseni. Ovo je ujedno i doba godine kada vrt treba najviše posla. Možete vrlo lako upravljati električnim kosilicama za travu, makazama za živu ogradu ili osvetljavanjem solarne struje. Ako imate solarnu bateriju, možete je koristiti za napajanje LED svjetla u vašem vrtu uveče i noću. Vrtna sauna može se zagrejati koristeći višak električne energije tokom dana, tako da je spremna za upotrebu u večernjim satima.

7. Električno zagrejte tokom prelaznih perioda!
Ako se vaš solarni generator pokreće u kombinaciji sa dovoljno velikom jedinicom za skladištenje, možete koristiti infracrvene radijatore da se ohladi iz hladnijih večeri. Takvi radijatori dolaze u raznim lepim izvedbama, čak iu obliku ogledala za grejanje u kupatilu. Sve dok koriste samo malo energije i koriste se samo za dodatno zagrevanje, oni su dobar način da se iskoristi solarna energija. Kada električno grejanje iz solarne energije više ne bude dovoljno, moraćete kupiti električnu energiju iz mreže. Ili prelazite na efikasniji termalni sistem toplotne pumpe.

8. Skladištenje energije povećava efikasnost!
Od početka 2014. do 2017. godine, cena stacionarnih litijumskih baterija pala je za više od 40 posto. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti. Osim toga, krajem februara uveden je novi program finansiranja koji će se nastaviti do 2018. To su dobri razlozi za ulaganje u solarnu bateriju. Koju veličinu možete izabrati zavisi od potražnje za električnom energijom zgrade i veličine vašeg solarnog generatora. Litijumske baterije trenutno koštaju oko 1.000 evra po kilovat satu, olovne baterije oko 500 do 600 evra (neto cene za krajnje kupce). Međutim: U privatnoj rezidenciji, posedovanje jedinice za skladištenje bez solarnog generatora ima malo smisla. Ovo može biti drugačije za komercijalna preduzeća. Bez skladištenja energije, možete iskoristiti oko 50 do 80 posto solarne energije za vlastitu kuću. Baterija može lako da podnese to (skoro) 100 procenata. Ako ne bazirate sopstvenu potrošnju samo na solarnom generatoru, već na potražnju za električnom energijom čitave kuće, primenjuje se sledeće opšte pravilo: bez skladištenja, možete zadovoljiti oko 30 do 50 procenata vaše električne energije direktno iz solarnog. U kombinaciji sa solarnom baterijom, to može biti čak 90%. Da biste zadovoljili sve vaše potrebe za strujom u toku godine, potreban vam je drugi generator, npr. jedinica za kogeneraciju. Obično je jednostavnije – i jeftinije – koristiti električnu mrežu. Tokom zime, vaše potrebe mogu biti zadovoljene kroz zelenu električnu energiju od sertifikovane kompanije.

9. Prebacite se na e-mobilnost!
Gotovo jednako korisni kao solarne baterije mogu biti električni automobili i vozila bilo koje veličine. Od kosilice do dedine (ili prijateljske,komšijske) električne fotelje na pedale (e-bicikle) i e-skutere za porodicu. Sve ovo sadrži litijumske baterije koje se mogu lako napuniti solarnom energijom. Na kraju krajeva, tu je mali električni automobil koji se može koristiti za kupovinu, kratka putovanja ili putovanje na posao. Za to su naročito česta kratka putovanja koja troše mnogo goriva za konvencionalne automobile. Da biste napunili električni automobil, potreban vam je punjač za punjenje na zidu pored ili u garaži ili na nadstrešnici. Što je naravno pokriveno solarnim panelima visokih performansi. Preporučuje se da dobijete trofazni sistem punjenja koji može da proizvede pristojan izlaz u kratkom roku.

10. Potraga za blagom za svu vašu porodicu!
Iskusni tehničari mogu vam pružiti podršku kada je u pitanju potrošnja solarne energije. Može biti korisno ići korak po korak i proveravati brojila kako bi se videlo kakav učinak svaka mera ima. Pronalaženje uređaja u vašoj kući koji troše najviše električne energije mogu biti kao potraga za blagom, pa napravite igru i pustite svoju decu da istražuju. Novac koji uštedite može da se ostavi po strani i koristi se za zabavu na solarnu energiju sa svojim komšijama. Ili odmor gde Sunce sija! (HS / HCN)