Соларне електране ће постати водећи извор електричне енергије у Европи до 2025

Cоларнe електранe ће постати водећи европски извор енергије у наредних пет година, рекао је шеф Међународне агенције  за енергетику (ИЕА) Фатих Бирол, преноси магазин ПВ Тех.

Бирол је потврдио да ће издање Светске енергетске перспективе за 2020. годину приказати да ће соларне фотонапонске (ПВ) електране постати највећи извор енергије у Европи у погледу производних капацитета до 2025. године. Али то је зависно од тога да ли ће европске владе поштовати нулу и друге обавезе декарбонизације .

„Наши бројеви показују да ће, ако Европа буде у стању да постигне циљ нето нула, у року од пет година соларна енергија бити број један у Европи, прегазивши све“, рекао је Бирол у изјави објављеној након конференције , одржано јуче (29. септембра 2020).

Тврдња око соларне енергије може донекле изненадити заинтересоване стране у соларној индустрији с обзиром на претходне прогнозе ИЕА о примени, које историјски нису успеле да прате темпо соларне примене на међународном нивоу.

Прогнозе ИЕА – више детаља о којима ће бити укључене у наредном месецу објављивања целокупне светске енергетске перспективе – такође долазе у време када Европа поставља темеље за значајно повећање примене обновљивих извора.

ИЕА је такође похвалила потенцијал обновљивих извора да играју водећу улогу у економском опоравку од пандемије. У априлу је агенција рекла да ће обновљиви извори енергије бити једина генерација која ће заобићи оно што је назвала „историјским шоком“ за електроенергетски сектор и забележити раст ове године. Међутим, ревидирао је своје прогнозе за 2020. годину дана наниже, указујући да ЦОВИД-19 „штети, али не зауставља“ обновљиве изворе .

„„Нови подаци ИЕА потврђују оно што су показале наше студије: соларна енергија ће постати извор енергије број један у Европи и спремна је да игра водећу улогу у преласку Европе на климатски неутралан енергетски систем“, рекла је она.

Spread the love
Овај унос је објављен под Вести из региона. Забележите сталну везу.