Бош проширује снабдевање соларном енергијом


Бош је потписао три соларна ППА-а са Статкрафт-ом, Ватенфал-ом и РВЕ-ом и повећава производњу из соларних електрана за сопствену потрошњу.

На путу ка климатској неутралности, обновљиви извори представљају кључно подручје у којем компаније могу извршити велика прилагођавања. Бош проширује интерну производњу електричне енергије на својим локацијама и постаће дугорочни купац обновљиве електричне енергије из новоизграђених ветропаркова и сунца. У том циљу, добављач технологије и услуга потписао је три ексклузивна уговора о дугорочној куповини соларне електричне енергије са добављачима РВЕ, Статкрафт и Ватенфал.

Бошове немачке локације већ су климатски неутралне

Упркос изазовној ситуацији због тренутне пандемије коронавируса, Бош напредује са својим високо амбициозним климатским акционим плановима: „Климатске промене не праве паузу, па тако ни ми. До краја године постићи ћемо амбициозни циљ да више не остављамо угљенични отисак “, рекао је Волкмар Денер, извршни директор Бош Групе. Свих 400 Бошових локација широм света тада ће бити климатски неутралне. Немачке локације компаније су климатски неутралне од краја 2019. године. „Наши напори за енергетску транзицију наставиће се и након 2020. године. Улагање у обновљиве изворе енергије је важан доказ за то“, додао је Денер, објашњавајући да, иако климатска акција кошта, рад ништа не би било скупље – поготово јер улагање у енергетску ефикасност такође доводи до смањења трошкова

За трећину мања емисија ЦО2 у року од једне године

Поред обновљивих извора, Бош улаже пре свега у енергетску ефикасност на својим локацијама како би остварио неутралност угљеника. Од сада до 2030. године компанија намерава да даље побољша еколошки квалитет своје угљеничне неутралности постепеним појачавањем ове две мере. Као ефикасна краткорочна полуга, Бош такође купује зелену електричну енергију из постојећих постројења и у потпуности надокнађује неизбежне емисије угљеника одабраним климатским мерама. „У 2020. години удео надокнаде угљеника биће далеко мањи од предвиђеног. Другим речима, напредујемо брже него што смо очекивали у даљем побољшању квалитета мера које предузимамо “, рекао је Денер. Бош намерава да значајно повећа удео обновљивих извора у својој потрошњи енергије. Три нова дугорочна споразума за соларну електричну енергију воде компанију ка постизању овог циља; они такође воде енергетски прелаз напред. Укупно је Бош 2019. године емитовао око 1,94 милиона метричких тона ЦО₂ широм света (опсег 1 + 2) – што је отприлике за трећину мање него претходне године.

Годишње 100.000 мегават сати соларне електричне енергије кроз нова 3 ППА-а

Уговорне стране РВЕ, Статкрафт и Ватенфал снабдеват ће Бош искључиво из новоизграђених погона. Електрична енергија из соларних електрана три добављача транспортоваће се кроз јавну мрежу како би се трошила на Бошовим локацијама у Немачкој. Од 2021. године надаље, ово ће покривати укупан годишњи обим већи од 100.000 мегават сати – што је еквивалент годишњој потрошњи електричне енергије до 30.000 приватних домаћинстава или 70 процената потрошње електричне енергије на локацији Бош у Феуербаху. Под оптималним фотонапонским условима, максимална снага биће довољна да истовремено покрије целокупне потребе за електричном енергијом постројења у Феуербаху, Хомбургу и Бамбергу, бар на неколико сати. Дугорочни уговори замењују део Бошових зелених куповина електричне енергије и трају између 12 и 16 година. Статкрафт већ испоручује струју од маја.

50 фотонапонских система за сопствену потрошњу

Бош група такође тежи потписивању таквих дугорочних уговора ван Немачке. На пример, у Мексику компанија већ покрива до 80 процената својих потреба за енергијом тако новом чистом снагом. Многе тамошње Бошоеве локације добијају електричну енергију из новоизграђеног ветро-парка која припада енергетској групи Енел, а која генерише око 105.000 мегават сати годишње. Партнерство са Енелом требало би да траје 15 година. Поред ексклузивне куповине из обновљивих извора енергије, Бош проширује и сопствено напајање: компанија тренутно генерише око 60.000 мегават сати годишње из готово 50 сопствених фотонапонских система. На Бошовој локацији Насхик у Индији налази се највећа фабрика ове врсте у индијској аутомобилској индустрији. Свеукупно, Бош планира да прошири снабдевање обновљивих извора енергије на лицу места на 400.000 мегават сати до 2030. Фотонапонски систем у Бошовој фабрици Хемарај на Тајланду, чији је завршетак планиран за 2020. годину, производиће 1.300 мегават сати електричне енергије годишње.

Пројекат светионика је у фази израде у Тирингији, у фабрици Бош у Еисенаху: до 2022. године, електрана намерава да задовољи своје потребе за електричном енергијом властитом производњом електричне енергије из фотонапонских система и ексклузивном куповином електричне енергије из ветроелектрана, истовремено умањујући потражњу кроз софистициране управљање енергијом засновано на вештачкој интелигенцији. (хцн)

Spread the love
Овај унос је објављен под Вести из света. Забележите сталну везу.