Највеће фотонапонско постројење за сопствену потрошњу у Бугарској


Топионица бакра Аурубис Бугарска и добављач енергетских решења ČEZ ESCO, део чешке енергетске групације ČEZ Бугарска потписали су уговор о изградњи соларне електране снаге 10 MW, која би била највећа за самосталну потрошњу у земљи.

Постројење ће бити постављено у топионици и рафинерији бакра Аурубис ‘Пирдоп, која се налази 80 километара источно од Софије. Аурубис Бугарска је друга највећа компанија на балкану. Део је хамбуршког Аурубиса који послује у 20 земаља на три континента.

Инсталација фотонапонске станице највеће је улагање у обновљиве изворе енергије од стране пословног потрошача електричне енергије у земљи, наводи се на веб сајту фирме.

Пројекат укључује уградњу 20.200 фотонапонских панела на 10,4 хектара, а почетак изградње очекује се у року од 18 месеци.

Фотонапонско постројење ће произвести 11.700 MWh годишње, а током 15 година укупна производња износиће готово 170.000 MWh. Покриваће просечно 2,5% електричне енергије коју потроши погон Пирдоп.

Циљ Аурубиса је да од обновљивих извора енергије до 2030. године обезбеди 20% електричне енергије потрошене у погону у Пидропу.

Преноси сајт Balkan Green Energy News.

Spread the love
Овај унос је објављен под Вести из света. Забележите сталну везу.