Доступни кредити за уградњу соларних панела

dav


Подгорица – Грађани и привреда ће од октобра моћи да искористе бескаматне кредите за уградњу соларних панела за производњу електричне енергије за своје потребе, једна је од мера Владиног трећег пакета подршке смањења економских последица Ковида-19, а вишак произведене енергије ће моћи да врате у мрежу и продају Електропривреди (ЕПЦГ).

Очекује се, да у колико само три одсто потрошача одлучи да инсталира соларне панеле на своје објекте, биће инсталирана снага од око 35МW, процeњене вредности око 30 милиона ЕУР. И досадашњим законским решењима могуће је инсталирати и пустити у рад соларне панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Међутим, веома мали број потрошача се одлучио за то, због чега је Министарство кренуло и креирало овај стимулативни модел.

Досадашњим Законом о енергетици дефинисано је да уколико потрошачи потроше више него што произведу, разлику плаћају као и до сада око 11 центи по киловат сату (kWh) у вишим тарифама са свим накнадама. Када су грађани произвели више него што су потрошили, онда је снабдевач – ЕПЦГ у законској обавези да им исплати 5,2 цента по kWh, колико кошта енергија, без накнада.

Буџетом су за ову годину предвиђена средства за ову намену као и за пројекте енергетске ефиканости у вредности од 200.000 ЕУР.

Spread the love
Овај унос је објављен под Вести из региона. Забележите сталну везу.