Град Сиднеј се пребацује на 100% зелену енергију

Град Сиднеј сада за снабдевање у потпуности користи обновљиву енергију произведену из ветропаркова и соларних електрана у аустралијској држави Нови Јужни Велс.

Сви јавни објекти у Сиднеју – укључујући улична светла, базене, спортске терене, депое, зграде и историјску градску кућу у Сиднеју – сада ће радити на 100% обновљивој електричној енергији која се добија из локалних соларних електрана и ветропаркова. Прекидач је део договора са 60 милиона аустралијских долара (41,5 милиона америчких долара) са трговцем електричне енергије Flow Power, највећим самосталним уговором о зеленој енергији савета у Аустралији.

Пројектом се предвиђа да ће град уштедети до пола милиона долара годишње током наредних 10 година, а смањити емисију угљеника за око 20.000 тона годишње – што је еквивалент потрошњи енергије више од 6.000 домаћинстава, преноси PV Magazine. Град је израчунао да ће овим уговором који истиче 2030. имати смањење емисије од 2024. за 70%, шест година раније.

„Ми смо усред климатске кризе. Ако желимо смањити емисију и повећати сектор зелене енергије, сви нивои власти морају хитно прећи на обновљиве изворе енергије, „рекао је у среду градоначелник Сиднеја Кловер Мур.

Уговором о куповини електричне енергије обухватају се градски извори обновљиве енергије из соларне фарме Бомен од 120 МW у Вага Вага, ветроелектране Сафир од 270 МW у близини Инверел-а и соларне фарме од 3 МW Соалхевен, непрофитне компаније, соларне шеме у власништву заједнице близу Новре на југоистоку обале Новог Јужног Велса. У споразуму ће бити три четвртине градске потрошње добијене из ветра и једна четвртина од сунца.

„Ово је значајно достигнуће за град Сиднеј. Ако организације могу да следе кораке града, будућност без угљеника је остварива“, рекао је директор компанијеFlow Power Метју ван дер Линден. „Град је директно укључен у ове обновљиве пројекте, потез који подржава интеграцију обновљивих извора енергије у систем.“

Један од првих пројеката у Аустралији за инсталирање двостраних панела, на соларној фарми Бомен почео је предају енергије у мрежу у марту. Пројект је прошле године постао власник инфраструктуре електроенергетске мреже Spark Infrastructure, у главном стратешком преокрету компаније ка поседовању обновљивих извора енергије. Поред АЈН-а са Flow Power-ом, пројекат Бомен има и другу АЈН-у са Westpac-ом, као део опредељења банке за стопроцентним обновљивим изворима енергије.

Друго соларно постројење обухваћено овим споразумом, пројекат Соалхевен солар развија компанија Flow Power у партнерству са локалном групом Repower Shoalhaven, непрофитним друштвеним предузећем које развија соларне пројекте у заједници. Уз трошкове изградње од близу 5 милиона аустралијских долара, обална соларна фарма ће пружити додатна улагања региону и пружити локалне могућности запошљавања током изградње и рада. Пројекат ће произвести довољно енергије за напајање близу 1.000 домова Новог Јужног Велса.

„Соалхевен соларна фарма не би могла постати активна без градске инвестиције. Партнерством са овим пројектом стварамо локалне послове и помажемо да се сектор обновљивих извора повећа, “рекао је члан Боб Хајвард, у име компаније Repower Shoalhaven.

Иницијативе за ефикасност

Град је од 2016. године улагао у иницијативе за енергетску ефикасност, попут уградње соларних панела на крововима и ЛЕД расвете, што је направило значајне уштеде за Пореске обавезнике. На пример, замена 6.500 уличних светала са ЛЕД-овима уштедела је 800.000 аустралијских долара годишње.

Град је такође инсталирао соларне панеле на више од 30 својих канцеларијских зграда, базена, библиотека и друштвених центара, укључујући сиднејске пијаце (8,594 панела), Ендру (Бој) Чарлтон базен (85 панела), градска дворана у Сиднеју (240 панела), Редферн Овал (211 плоча), зграда аустралијске поште у улици Кливленд (1000+ панела), библиотека Сури Хилс (32 панела), као и Међународни конгресни центар у Сиднеју у луци Дарлинг, у коме на домовима има 520кW соларних инсталација. У луци Дарлинг, соларни панели су у власништву чланова шире јавности.

Spread the love
Овај унос је објављен под Некатегоризовано. Забележите сталну везу.