Индија ће напајати железничке станице из соларних панела

Уколико се остваре планови објављени приликом усвајања најновијег буџета Индије, ускоро ће се скоро све железничке станице у овој земљи напајати соларном енергијом. Индијски министар финансија – Арун Јаитлеy је најавио да ће 7.000 железничких станица широм земље бити напајано соларном енергијом.
У складу са мисијом Индијских железница биће имплементирано 1000 МW капацитета соларне енергије.
У свом говору од 1. фебруара 2017. године. министар је навео да се на 300 станица већ почело са постављањем кровних соларних система, а ускоро ће се тај број повећати на 2.000 станица.
Према објављеним подацима, Индија је крајем марта 2015. године имала 7.137 железничких станица.
Очекује се да ће поставка кровних соларних система бити имплементирана кроз развојне програме, где ће носилац пројекта потписати дугорочни споразум са Индијским железницама о куповини енергије.
Прошле године, најављени су планови за расписивање тендера за кровне соларне системе капацитета 150МW. Нешто касније, прошле године, објављено је партнерство са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) за поставку соларних панела капацитета 5GW.
Индијске железнице су успешно идентификовале соларне ресурсе у две државе до сада – Гујарат и Рајастхан, где ће првој фази програма бити наручени кровни соларни панели капацитета 20МW као и соларни панели монтирани на тлу, капацитета 50МW.
У другој фази, у 9 других држава, биће постављено 60МW соларних централа по крововима и 660 МW на тлу. Током треће фазе, у остатку земље биће инсталирани кровни соларни панели капацитета 400МW односно 3800МW соларних панелa на тлу.

Spread the love
Овај унос је објављен под Вести из света. Забележите сталну везу.