Република Српска гради мале електране

У Републици Српској 2016. години право на подстицаје оствариле су 54 мале електране које су заједно произвеле 106,89 гигават-часова електричне енергије и на тај начин подмириле четири одсто крајњих купаца, потврђено је у „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС). За 2017. годину очекује се повећање удела обновљивих извора за још 2%, преноси портал Energetika.ba.
У ЕРС истичу да је право на подстицаје остварило 16 хидроелектрана, 36 соларних постројења и две електране на биогас, напомињући да ће до краја идуће године на мрежи бити још 10 нових хидроелектрана и пет соларних постројења.

„Њихово учешће у производњи електричне енргије биће повећано за два процента, а исти раст очекује се и у 2018. години“, кажу у ЕРС-у и додају да је све значајније учешће обновљивих извора електричне енергије у систему подстицаја обновљивих извора у Републици Српској, али и њихов значај у подмирењу крајњих купаца струје.

У ЕРС појашњавају да је реч о технологијама које нису тржишно конкурентне, те да су самим тим предмет подстицаја у виду обавезног откупа по гарантованој цени у трајању од 15 година, а након тог периода престају обавезе обавезног откупа, и произвођач излази на слободно тржиште.

Према акционом плану Владе Републике Српске за кориштење обновљивих извора електричне енергије у периоду од 2015. до 2020. године предвиђена је и градња два ветропарка на подручју Херцеговине.

Spread the love
Овај унос је објављен под Вести из региона. Забележите сталну везу.