Соларни фотонапонски панели у пољопривреди

SolarPower Европа покренуо је брифинг документ „Агри-ПВ: како солар омогућава транзицију чисте енергије у руралним подручјима“, фокусирајући се на подстицање развоја пољопривредних фотонапонских система („Агри-ПВ“) у руралним областима у Европи. Агри-ПВ се односи на паметну комбинацију пољопривредне инфраструктуре са соларном ПВ инсталацијом, а њен потенцијал у ЕУ је огроман. Ако би Агри-ПВ био распоређен на само 1% обрадивих површина у Европи, његов технички капацитет био би преко 700 GW, генеришући више од 25% тренутне потрошње електричне енергије у ЕУ.

Агри-ПВ једна од најсвестранијих технологија

Алаин Десвигне, извршни директор Амаренко Групе и председник компаније Агри-ПВ, рекао је за SolarPower Eвропа: „Агри-ПВ није решење само за изградњу отпорнијих економија и ублажавање глобалног утицаја климатских промена, то је једна од најсвестранијих технологија јер интегрише производњу ниско-угљеничне и локалне енергије заједно са узгојем локалних усева, очувањем биодиверзитета и заштитом пољопривреде од великих климатских догађаја, постижући вишеструке кључне користи на истом земљишту.“

Заштитите усеве од града или мраза

Десвигне је додао: „Инсталиран директно изнад усева, Агри-ПВ пружа хлад, штити усеве од града или мраза, омогућава стабилан принос усева и повећава електрични принос соларних ПВ панела. Агри-ПВ се може инсталирати у пољопривредним хангарима или на пластеницима и може подржати развој модерне инфраструктуре која побољшава конкурентност пољопривредног сектора. Агри-ПВ је једноставно вин-вин за пољопривреднике, усеве и животну средину.“

 

Систем за соларно наводњавање у Војводини

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Соларни фотонапонски панели у пољопривреди

Зелени водоник за климатску неутралност Аустрије до 2040.

Аустријска Влада усвојила је циљ постизања климатскe неутралности Аустрије до 2040 године.
Као један од програма за остваривање овога циља је зелени водоник који би требало у великим количинама да се производи у јужном делу Европе из ветрењача и соларних електрана. Произведени зелени водоник из обновљивих избора био би транспортован Дунавом до Аустрије где би се зелени водоник користио као енергент на енергетским постројењима, уместо других енергената, попут природног гаса.

Овај пројекат под називом Зелени водоник на плавом Дунаву (Green Hydrogen@Blue Danube) замишљен је 2019. године и још је у фази концепта.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Зелени водоник за климатску неутралност Аустрије до 2040.

Соларне електране ће постати водећи извор електричне енергије у Европи до 2025

Cоларнe електранe ће постати водећи европски извор енергије у наредних пет година, рекао је шеф Међународне агенције  за енергетику (ИЕА) Фатих Бирол, преноси магазин ПВ Тех.

Бирол је потврдио да ће издање Светске енергетске перспективе за 2020. годину приказати да ће соларне фотонапонске (ПВ) електране постати највећи извор енергије у Европи у погледу производних капацитета до 2025. године. Али то је зависно од тога да ли ће европске владе поштовати нулу и друге обавезе декарбонизације .

„Наши бројеви показују да ће, ако Европа буде у стању да постигне циљ нето нула, у року од пет година соларна енергија бити број један у Европи, прегазивши све“, рекао је Бирол у изјави објављеној након конференције , одржано јуче (29. септембра 2020).

Тврдња око соларне енергије може донекле изненадити заинтересоване стране у соларној индустрији с обзиром на претходне прогнозе ИЕА о примени, које историјски нису успеле да прате темпо соларне примене на међународном нивоу.

Прогнозе ИЕА – више детаља о којима ће бити укључене у наредном месецу објављивања целокупне светске енергетске перспективе – такође долазе у време када Европа поставља темеље за значајно повећање примене обновљивих извора.

ИЕА је такође похвалила потенцијал обновљивих извора да играју водећу улогу у економском опоравку од пандемије. У априлу је агенција рекла да ће обновљиви извори енергије бити једина генерација која ће заобићи оно што је назвала „историјским шоком“ за електроенергетски сектор и забележити раст ове године. Међутим, ревидирао је своје прогнозе за 2020. годину дана наниже, указујући да ЦОВИД-19 „штети, али не зауставља“ обновљиве изворе .

„„Нови подаци ИЕА потврђују оно што су показале наше студије: соларна енергија ће постати извор енергије број један у Европи и спремна је да игра водећу улогу у преласку Европе на климатски неутралан енергетски систем“, рекла је она.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Соларне електране ће постати водећи извор електричне енергије у Европи до 2025

Надстрешнице са соларним панелима изнад ауто путева


Трио технолошких лидера у Европи – Аустријски институт за технологију, Фраунхофер ИСЕ у Немачкој и Форстер Индустриетехник у Швајцарској – ради на развоју система соларних надстрешница за аутопутеве како би искористио огромну, премало искоришћену путну мрежу за чисту електричну енергију. Иницијатива је још у фази концепта, а затим ће се прећи на имплементацију пилот пројекта на стварном путу.

Требало би развити инфраструктуру соларне енергије како би се ствари одвијале мало другачије од кровних соларних панела или чак надстрешница за соларне панеле. Као прво, не бисте желели десетине хиљада долара (или евра) штете сваки пут када се догоди несрећа. Дакле, систем би требало развити на начин да буде посебно чврст или еластичан у случају удара. Такође би му требао посебан дизајн за управљање слабим ветром, као и кишом и снегом на начин који је компатибилан са потребама мреже путева. Сигурност у саобраћају је, наравно, још једна јединствена брига, а ефикасно одржавање било би важно како би се учинило конкурентним.

Која је поента?
Па, постоје и неке својствене користи таквог система. „Поред двоструке употребе простора, научници очекују и друге позитивне исходе, укључујући заштиту путних површина од падавина и прегревања“, пише Сандра Енкхарт за ПВ Магазин. Такав систем такође може помоћи у смањењу буке.

На крају, без обзира да ли је ово добра идеја или не, своди се на то да ли уштеде трошкова различитих користи превладавају додатне трошкове у поређењу са другим пројектима које би агенције за надзор буџета за путеве могле да примене.

Концепт је сигурно привлачан. Имамо огромну количину неискоришћеног путног простора широм света. Колико наших потреба за електричном енергијом можемо задовољити једноставним постављањем соларних панела преко тих путева? Све док дизајнери креирају систем који пружа задовољавајућу трајност и еластичност по неизоставним трошковима, чини се да је ово опција која би се могла брзо повећати из прилично уједначеног дизајна аутопута и економије. Заштита путева како би им помогла да трају дуже пре него што затребају поправку, сама је једна потенцијално велика корист, чак и пре него што уђете у корист производње електричне енергије.

Пројекат ПВ-СУД добија средства из:
-немачког савезног министарства за климатске акције, животну средину, енергију, мобилност, иновације и технологију (БМК);
-аустријске агенције за промоцију истраживања (ФФГ);
-немачког савезног министарства саобраћаја;
-швајцарске савезне канцеларије за путеве.

Ово сигурно није први пут да се ова идеја пласира. Видећемо да ли овај европски тим успети да се овај концепт постигне.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Надстрешнице са соларним панелима изнад ауто путева

Фармацеутски гигант Ново Нордиск користи 100% обновљиву енергију

Европски фармацеутски гигант Ново Нордиск једна је од ретких компанија која је већ је достигла циљ да користи 100% обновљиве енергије.

Ево који су  нови циљеви компаније:

Желимо да наши добављачи користе 100% обновљиву енергију

Поставили смо амбициозан циљ да обезбедимо да сви наши директни добављачи до 2030. године снабдевају наше пословање користећи 100% обновљиву енергију.

Наш ланац снабдевања чини 80% укупних емисија ЦО2

Као глобална компанија, верујемо да када размишљамо о утицају на животну средину морамо размишљати даље од сопственог пословања. Данас наш ланац снабдевања чини 80% укупних емисија ЦО2. Да бисмо постигли свој крајњи циљ да постанемо компанија која користи 100% обновљиву енергију, морамо пажљиво да погледамо и компаније са којима радимо.

Наш жељени циљ

60.000 добављача који користе обновљиву енергију до 2030
300.000 тона ЦО2 елиминисаће се сваке године постизањем нашег циља
20.000 тона ЦО2 елиминисано у 2020. години као резултат преласка добављача на обновљиву енергију

Радимо са добављачима да бисмо постигли свој циљ

Да бисмо постигли свој циљ, еколошки захтеви биће део свих нових и тренутних уговора са добављачима. Али, такође ћемо радити заједно са постојећим и новим добављачима, делећи са њима оно што смо научили о уграђивању обновљиве енергије кроз наше властите операције.

Утицај на животну средину изван нашег сопственог пословања

Подржавајући наше добављаче да користе обновљиву енергију, надамо се да ћемо и шире допринети смањењу емисија, јер би друге компаније могле имати користи од померања својих добављача ка већој одрживости.

Нулти утицај на животну средину

Наша стратегија нултог утицаја на животну средину назива се „Циркулар фор Зеро“. Знамо да многи људи и организације раде на томе да кружна економија постане стварност. Желимо да будемо део те промене.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Фармацеутски гигант Ново Нордиск користи 100% обновљиву енергију

Бош проширује снабдевање соларном енергијом


Бош је потписао три соларна ППА-а са Статкрафт-ом, Ватенфал-ом и РВЕ-ом и повећава производњу из соларних електрана за сопствену потрошњу.

На путу ка климатској неутралности, обновљиви извори представљају кључно подручје у којем компаније могу извршити велика прилагођавања. Бош проширује интерну производњу електричне енергије на својим локацијама и постаће дугорочни купац обновљиве електричне енергије из новоизграђених ветропаркова и сунца. У том циљу, добављач технологије и услуга потписао је три ексклузивна уговора о дугорочној куповини соларне електричне енергије са добављачима РВЕ, Статкрафт и Ватенфал.

Бошове немачке локације већ су климатски неутралне

Упркос изазовној ситуацији због тренутне пандемије коронавируса, Бош напредује са својим високо амбициозним климатским акционим плановима: „Климатске промене не праве паузу, па тако ни ми. До краја године постићи ћемо амбициозни циљ да више не остављамо угљенични отисак “, рекао је Волкмар Денер, извршни директор Бош Групе. Свих 400 Бошових локација широм света тада ће бити климатски неутралне. Немачке локације компаније су климатски неутралне од краја 2019. године. „Наши напори за енергетску транзицију наставиће се и након 2020. године. Улагање у обновљиве изворе енергије је важан доказ за то“, додао је Денер, објашњавајући да, иако климатска акција кошта, рад ништа не би било скупље – поготово јер улагање у енергетску ефикасност такође доводи до смањења трошкова

За трећину мања емисија ЦО2 у року од једне године

Поред обновљивих извора, Бош улаже пре свега у енергетску ефикасност на својим локацијама како би остварио неутралност угљеника. Од сада до 2030. године компанија намерава да даље побољша еколошки квалитет своје угљеничне неутралности постепеним појачавањем ове две мере. Као ефикасна краткорочна полуга, Бош такође купује зелену електричну енергију из постојећих постројења и у потпуности надокнађује неизбежне емисије угљеника одабраним климатским мерама. „У 2020. години удео надокнаде угљеника биће далеко мањи од предвиђеног. Другим речима, напредујемо брже него што смо очекивали у даљем побољшању квалитета мера које предузимамо “, рекао је Денер. Бош намерава да значајно повећа удео обновљивих извора у својој потрошњи енергије. Три нова дугорочна споразума за соларну електричну енергију воде компанију ка постизању овог циља; они такође воде енергетски прелаз напред. Укупно је Бош 2019. године емитовао око 1,94 милиона метричких тона ЦО₂ широм света (опсег 1 + 2) – што је отприлике за трећину мање него претходне године.

Годишње 100.000 мегават сати соларне електричне енергије кроз нова 3 ППА-а

Уговорне стране РВЕ, Статкрафт и Ватенфал снабдеват ће Бош искључиво из новоизграђених погона. Електрична енергија из соларних електрана три добављача транспортоваће се кроз јавну мрежу како би се трошила на Бошовим локацијама у Немачкој. Од 2021. године надаље, ово ће покривати укупан годишњи обим већи од 100.000 мегават сати – што је еквивалент годишњој потрошњи електричне енергије до 30.000 приватних домаћинстава или 70 процената потрошње електричне енергије на локацији Бош у Феуербаху. Под оптималним фотонапонским условима, максимална снага биће довољна да истовремено покрије целокупне потребе за електричном енергијом постројења у Феуербаху, Хомбургу и Бамбергу, бар на неколико сати. Дугорочни уговори замењују део Бошових зелених куповина електричне енергије и трају између 12 и 16 година. Статкрафт већ испоручује струју од маја.

50 фотонапонских система за сопствену потрошњу

Бош група такође тежи потписивању таквих дугорочних уговора ван Немачке. На пример, у Мексику компанија већ покрива до 80 процената својих потреба за енергијом тако новом чистом снагом. Многе тамошње Бошоеве локације добијају електричну енергију из новоизграђеног ветро-парка која припада енергетској групи Енел, а која генерише око 105.000 мегават сати годишње. Партнерство са Енелом требало би да траје 15 година. Поред ексклузивне куповине из обновљивих извора енергије, Бош проширује и сопствено напајање: компанија тренутно генерише око 60.000 мегават сати годишње из готово 50 сопствених фотонапонских система. На Бошовој локацији Насхик у Индији налази се највећа фабрика ове врсте у индијској аутомобилској индустрији. Свеукупно, Бош планира да прошири снабдевање обновљивих извора енергије на лицу места на 400.000 мегават сати до 2030. Фотонапонски систем у Бошовој фабрици Хемарај на Тајланду, чији је завршетак планиран за 2020. годину, производиће 1.300 мегават сати електричне енергије годишње.

Пројекат светионика је у фази израде у Тирингији, у фабрици Бош у Еисенаху: до 2022. године, електрана намерава да задовољи своје потребе за електричном енергијом властитом производњом електричне енергије из фотонапонских система и ексклузивном куповином електричне енергије из ветроелектрана, истовремено умањујући потражњу кроз софистициране управљање енергијом засновано на вештачкој интелигенцији. (хцн)

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Бош проширује снабдевање соларном енергијом

Доступни кредити за уградњу соларних панела

dav


Подгорица – Грађани и привреда ће од октобра моћи да искористе бескаматне кредите за уградњу соларних панела за производњу електричне енергије за своје потребе, једна је од мера Владиног трећег пакета подршке смањења економских последица Ковида-19, а вишак произведене енергије ће моћи да врате у мрежу и продају Електропривреди (ЕПЦГ).

Очекује се, да у колико само три одсто потрошача одлучи да инсталира соларне панеле на своје објекте, биће инсталирана снага од око 35МW, процeњене вредности око 30 милиона ЕУР. И досадашњим законским решењима могуће је инсталирати и пустити у рад соларне панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе. Међутим, веома мали број потрошача се одлучио за то, због чега је Министарство кренуло и креирало овај стимулативни модел.

Досадашњим Законом о енергетици дефинисано је да уколико потрошачи потроше више него што произведу, разлику плаћају као и до сада око 11 центи по киловат сату (kWh) у вишим тарифама са свим накнадама. Када су грађани произвели више него што су потрошили, онда је снабдевач – ЕПЦГ у законској обавези да им исплати 5,2 цента по kWh, колико кошта енергија, без накнада.

Буџетом су за ову годину предвиђена средства за ову намену као и за пројекте енергетске ефиканости у вредности од 200.000 ЕУР.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Доступни кредити за уградњу соларних панела

Изградњом соларних електрана Требиње би обезбедило струју за трећину Републике Српске


Потенцијал соларне енергије је значајан на подручју Требиња, па ЕРС намерава да изгради већи број соларних електрана.
-У фази смо добијања концесије за соларну електрану Требиње 1 снаге 73 MW, изјавио је в.д. директора ЕРС Лука Петровић. А на локацијама које су близу планиране СЕ Требиње 1, припрема се техничка документација за још две соларне електране, СЕ Требиње 2 и СЕ Требиње 3 укупне снаге 70 MW.

Данас Требиње има капацитет да задовољи потребе више од четвртине Републике Српске. Изградњом соларних електрана може се очекивати да ће Требиње обезбедити потребу за електричном енергијом за више од једне трећине Републике Српске.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Изградњом соларних електрана Требиње би обезбедило струју за трећину Републике Српске

Највеће фотонапонско постројење за сопствену потрошњу у Бугарској


Топионица бакра Аурубис Бугарска и добављач енергетских решења ČEZ ESCO, део чешке енергетске групације ČEZ Бугарска потписали су уговор о изградњи соларне електране снаге 10 MW, која би била највећа за самосталну потрошњу у земљи.

Постројење ће бити постављено у топионици и рафинерији бакра Аурубис ‘Пирдоп, која се налази 80 километара источно од Софије. Аурубис Бугарска је друга највећа компанија на балкану. Део је хамбуршког Аурубиса који послује у 20 земаља на три континента.

Инсталација фотонапонске станице највеће је улагање у обновљиве изворе енергије од стране пословног потрошача електричне енергије у земљи, наводи се на веб сајту фирме.

Пројекат укључује уградњу 20.200 фотонапонских панела на 10,4 хектара, а почетак изградње очекује се у року од 18 месеци.

Фотонапонско постројење ће произвести 11.700 MWh годишње, а током 15 година укупна производња износиће готово 170.000 MWh. Покриваће просечно 2,5% електричне енергије коју потроши погон Пирдоп.

Циљ Аурубиса је да од обновљивих извора енергије до 2030. године обезбеди 20% електричне енергије потрошене у погону у Пидропу.

Преноси сајт Balkan Green Energy News.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Највеће фотонапонско постројење за сопствену потрошњу у Бугарској

Град Сиднеј се пребацује на 100% зелену енергију

Град Сиднеј сада за снабдевање у потпуности користи обновљиву енергију произведену из ветропаркова и соларних електрана у аустралијској држави Нови Јужни Велс.

Сви јавни објекти у Сиднеју – укључујући улична светла, базене, спортске терене, депое, зграде и историјску градску кућу у Сиднеју – сада ће радити на 100% обновљивој електричној енергији која се добија из локалних соларних електрана и ветропаркова. Прекидач је део договора са 60 милиона аустралијских долара (41,5 милиона америчких долара) са трговцем електричне енергије Flow Power, највећим самосталним уговором о зеленој енергији савета у Аустралији.

Пројектом се предвиђа да ће град уштедети до пола милиона долара годишње током наредних 10 година, а смањити емисију угљеника за око 20.000 тона годишње – што је еквивалент потрошњи енергије више од 6.000 домаћинстава, преноси PV Magazine. Град је израчунао да ће овим уговором који истиче 2030. имати смањење емисије од 2024. за 70%, шест година раније.

„Ми смо усред климатске кризе. Ако желимо смањити емисију и повећати сектор зелене енергије, сви нивои власти морају хитно прећи на обновљиве изворе енергије, „рекао је у среду градоначелник Сиднеја Кловер Мур.

Уговором о куповини електричне енергије обухватају се градски извори обновљиве енергије из соларне фарме Бомен од 120 МW у Вага Вага, ветроелектране Сафир од 270 МW у близини Инверел-а и соларне фарме од 3 МW Соалхевен, непрофитне компаније, соларне шеме у власништву заједнице близу Новре на југоистоку обале Новог Јужног Велса. У споразуму ће бити три четвртине градске потрошње добијене из ветра и једна четвртина од сунца.

„Ово је значајно достигнуће за град Сиднеј. Ако организације могу да следе кораке града, будућност без угљеника је остварива“, рекао је директор компанијеFlow Power Метју ван дер Линден. „Град је директно укључен у ове обновљиве пројекте, потез који подржава интеграцију обновљивих извора енергије у систем.“

Један од првих пројеката у Аустралији за инсталирање двостраних панела, на соларној фарми Бомен почео је предају енергије у мрежу у марту. Пројект је прошле године постао власник инфраструктуре електроенергетске мреже Spark Infrastructure, у главном стратешком преокрету компаније ка поседовању обновљивих извора енергије. Поред АЈН-а са Flow Power-ом, пројекат Бомен има и другу АЈН-у са Westpac-ом, као део опредељења банке за стопроцентним обновљивим изворима енергије.

Друго соларно постројење обухваћено овим споразумом, пројекат Соалхевен солар развија компанија Flow Power у партнерству са локалном групом Repower Shoalhaven, непрофитним друштвеним предузећем које развија соларне пројекте у заједници. Уз трошкове изградње од близу 5 милиона аустралијских долара, обална соларна фарма ће пружити додатна улагања региону и пружити локалне могућности запошљавања током изградње и рада. Пројекат ће произвести довољно енергије за напајање близу 1.000 домова Новог Јужног Велса.

„Соалхевен соларна фарма не би могла постати активна без градске инвестиције. Партнерством са овим пројектом стварамо локалне послове и помажемо да се сектор обновљивих извора повећа, “рекао је члан Боб Хајвард, у име компаније Repower Shoalhaven.

Иницијативе за ефикасност

Град је од 2016. године улагао у иницијативе за енергетску ефикасност, попут уградње соларних панела на крововима и ЛЕД расвете, што је направило значајне уштеде за Пореске обавезнике. На пример, замена 6.500 уличних светала са ЛЕД-овима уштедела је 800.000 аустралијских долара годишње.

Град је такође инсталирао соларне панеле на више од 30 својих канцеларијских зграда, базена, библиотека и друштвених центара, укључујући сиднејске пијаце (8,594 панела), Ендру (Бој) Чарлтон базен (85 панела), градска дворана у Сиднеју (240 панела), Редферн Овал (211 плоча), зграда аустралијске поште у улици Кливленд (1000+ панела), библиотека Сури Хилс (32 панела), као и Међународни конгресни центар у Сиднеју у луци Дарлинг, у коме на домовима има 520кW соларних инсталација. У луци Дарлинг, соларни панели су у власништву чланова шире јавности.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Град Сиднеј се пребацује на 100% зелену енергију

Црна Гора најављује грађанима бескаматне кредите за соларнe електранe

Влада Црне Горе је утврдила Предлог закона о изменама и допунама Закона о енергетици са Извештајем са јавне расправе.

Соларни панели

Предложени закони поједностављују се и скраћеним поступком прикључења објеката корисника на електроенергетски систем и дозвољавају грађанима да добију бескаматне кредите за уградњу соларних панела на своје објекте и да кредит враћају зарадом од произведене енергије.

Прецизиран је законски оквир за берзански облик трговања електричном енергијом и усклађен поступак издавања и коришћење гаранција порекла са исправним европским организацијама које издају гаранције порекла.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Црна Гора најављује грађанима бескаматне кредите за соларнe електранe

Градња соларне електране у Улцињу почиње до краја године

Подгорица – Почетак радова на изградњи соларнe електранe на Бриској гори у Улцињу, који ће коштати 200 милиона еура, може се очекивати до краја године.

Према ранијим најавама, соларна електрана обезбедила је сталан посао за 226 људи.

Уговор је потписан крајем 2018. године, капацитета енергетског објекта износи око 250 мегавати, а електрана ће се градити у две фазе.

Министарка економије Црне Горе Драгица Секулић каже да је, осим соларних поља, пројектована и изградња припадајућих далековода, трафостаница и приступних путева.

Она је рекла да верује да ће Електропривреда (ЕПЦГ) организовати рад независно од догађања у вези са пандемијом коронавируса.

„Наша је процена да до краја године очекујемо прве радове на соларној електрани“, навела је Секулић и додала да очекује да ЕПЦГ, осим што ће се бавити изградњом електране, реконструисати и изградити локалне путеве за прилаз електрани.

Изградња је поверена конзорцијуму фирми које чине ЕПЦГ, фински Фортум и ЕПЦ компанија Стерлинг и Вилсон из Индије који је највећи светски уговарач у области соларних електрана, преноси црногорски портал Инвеститор.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Градња соларне електране у Улцињу почиње до краја године

Солар је чинио 40% свих нових капацитета за производњу електричне енергије у САД-у 2019.

Солар је чинио 40% свих нових капацитета за производњу електричне енергије у Сједињеним Државама у 2019. години, што је њен највећи удео икад и више него било који други извор електричне енергије, са инсталираним 13,3 гигавата (GW).

Упркос изазовима у политици и другој години тарифа секције 201, америчко тржиште соларне енергије у порасту је за 23% у односу на 2018. годину, наводи се у годишњем прегледу америчког извештаја о соларном тржишту САД-а за 2019. годину који је објавило Удружење за соларну енергију (SEIA) и Wood Mackenzie.

„Чак и док су тарифе успориле наш раст, увек смо говорили да је соларна индустрија отпорна, и овај извештај то показује“, рекао је Абигаил Росс Хоппер, председник и извршни директор SEIA. „Знамо да пандемија COVID-19 утиче на распоред испорука и нашу способност да испунимо рокове завршетка пројекта који се делом заснивају на новом недостатку радне снаге. Ово још једном тестира отпорност наше индустрије, али верујемо да смо, дугорочно, у доброј позицији да надмашимо постојеће генераторе током Solar+ декадe и да наставимо да повећавамо свој тржишни удео. “SEIA и Wood Mackenzie помно прате промене у индустрији, због пандемије COVID-19. Од објављивања ове публикације пуни утицај избијања коронавируса на соларну индустрију још увек се развија.

С обзиром на динамичку природу епидемије, прерано је увести било какве промене у наше ставове са довољно сигурности. Wood Mackenzie-ев соларни тим пажљиво прати промене у индустрији јер се односе на ланце снабдевања соларном опремом, цене компоненти и рокове развоја пројеката, а наше организације ће издавати извештаје о праћењу утицаја пандемије.

Према извештају, предвиђа се да ће укупни инсталирани фотонапонски капацитет у САД-у порасти за 47% у 2020. години, а близу 20 GW нових инсталација се очекује до краја године. Очекивало се да ће сваке наредне две године бити највећи рекорд у америчкој соларној индустрији.

Стамбени соларни сектор имао је рекордну инсталацију са више од 2,8 GW, предвођен рекордном годином у Калифорнији и настављеним растом на тржиштима у развојy. Oвај cегмент је забележио годишњи раст од 15%, истовремено постижући највећи обим уградње у историји.

„Са већином соларног тржишта до сада које покрећу Калифорнија и североисточне државе, Флорида је прозор у будућност националног тржишта соларнe енергије, с обзиром на сличност с огромним бројем тржишта без подстицајних програма широм државе или високих ценa струје због које је соларни кров толико атрактиван “, рекао је Аустин Переа, старији аналитичар из Wood Mackenzie.

У међувремену, тржиште електродистрибуција у 2019. години додало је 8,4 GW нових соларниx електрана, од чега је четвртина дошла на тржиште у четвртом тромесечју. 4.4 GW комуналног PV-а инсталираног у четвртом тромјесечју чини га другим највећим кварталом у историји на тржишту.

Прикључењем Тексаса и Флориде као врхунских соларних држава, заједно са јаком годином на етаблираним тржиштима попут Аризоне, Џорџијe и Северне Каролине, помогла су покретању солидног раста у 2019. у свим сегментима.

Током наредних пет година, очекивано је да се укупни инсталирани амерички PV капацитет повећа више него двострyko, а предвиђа се да ће годишње инсталације достићи 20,4 GW 2021. године, пре истека савезног соларног пореза на инвестиције за стамбене системе и пад до 10% за комерцијалне, на нивоу комуналних услуга.

Кључни налази из извештаја укључују:

Cоларнe електранe cy чиниле 40% свих нових додатниx капацитета за производњу електричне енергије у САД-у 2019. године.

У 2019. америчко тржиште соларне енергије уградило је 13,3 GW соларног PV-а, што је 23% више у односу на 2018. годину.

Кумулативни радни PV капацитет у САД сада прелази 76 GW, у односу на само 1 GW на крају 2009. године.

Сједињене Америчке Државе поставилe су рекордне резиденцијалне соларне капацитете у 2019. години са инсталираним више од 2,8 GW.

Уговорени број PV системa је у 2019. порастао на рекордних 48,1 GW.

Соларна заједница наставља да шири своју географску диверзификацију, а у подсегменту је трећа година заредом и инсталирано je више од 500 MW.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Солар је чинио 40% свих нових капацитета за производњу електричне енергије у САД-у 2019.

Conseko d.o.o. на Данима енергетике и инвестиција 2020.

На данима енергетике и инвестиција 26. и 27. фебруара у Новом Саду, Conseko d.o.o. ће излагати на штанду и одржати предавање о соларним електранама за примену у индустрији.

Дани енергетике и инвестиција 2020.


Сајт дани енергетике и инвестиција

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Conseko d.o.o. на Данима енергетике и инвестиција 2020.

Камион Гpадског зеленила ради на соларне панеле

На пуњачу за електричне аутомобиле снимили смо електрични камион од Градског зеленила.
Пуњач за електричне аутомобиле на јавној гаражи Обилићев венац преко дана добија електричну енергију директно са соларне електране на крову граже.

 

Објављено под Вести из региона, Некатегоризовано | Коментари су искључени на Камион Гpадског зеленила ради на соларне панеле

Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

Заједно са општином Звездара, Conseko доо награђен је за пројектну идеју на UNDP конкурсу за локалне самоуправе, у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
У оквиру овог конкурса Conseko је са оптштином Звездара поднео идеују за он-лајн мониторинг потрошње електричне енергије у оквиру објеката локалне самоуправе. Наведено решење је изабрано са осам општина за своје пројектне идеје којима су показале креативност и иновативност у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
Реализација пројекта се очекује током ове и наредне године.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

У Кини велики раст соларних централа на крововима

Кинеско тржиште соларних централа на крововима се развија великом брзином, са инсталираним капацитетом од 15,3 GW у 2017. години, што је за 400% више него претходне године, преноси Renewable Energy World.
Укупни инсталирани капацитет соларних електрана у Кини на крају 2017. износи 120 GW, од чега соларне централе на крововима имају 25,6 GW.
Очекује се да овај темпо изградње нових соларних централа на крововима настави и у 2018. години, где се очекује да ће бити новоизграђених 24-30 GW.

Соларни панели Кина

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на У Кини велики раст соларних централа на крововима

Ветар, солар и биомаса у ЕУ произвели више струје него угаљ

Ова галерија садржи 5 фотографија.

Производња електричне енергије из обновљивих извора у ЕУ је преузела примат, по први пут премашивши производњу из угља, на основу нових званичних података Еуростат, европске агенције за статистику за 2017. годину. Обновљиви извори енергије из ветра, биомасе и сунца предводе … Наставите са читањем

Још Галерија | Коментари су искључени на Ветар, солар и биомаса у ЕУ произвели више струје него угаљ