Солар је чинио 40% свих нових капацитета за производњу електричне енергије у САД-у 2019.

Солар је чинио 40% свих нових капацитета за производњу електричне енергије у Сједињеним Државама у 2019. години, што је њен највећи удео икад и више него било који други извор електричне енергије, са инсталираним 13,3 гигавата (GW).

Упркос изазовима у политици и другој години тарифа секције 201, америчко тржиште соларне енергије у порасту је за 23% у односу на 2018. годину, наводи се у годишњем прегледу америчког извештаја о соларном тржишту САД-а за 2019. годину који је објавило Удружење за соларну енергију (SEIA) и Wood Mackenzie.

„Чак и док су тарифе успориле наш раст, увек смо говорили да је соларна индустрија отпорна, и овај извештај то показује“, рекао је Абигаил Росс Хоппер, председник и извршни директор SEIA. „Знамо да пандемија COVID-19 утиче на распоред испорука и нашу способност да испунимо рокове завршетка пројекта који се делом заснивају на новом недостатку радне снаге. Ово још једном тестира отпорност наше индустрије, али верујемо да смо, дугорочно, у доброј позицији да надмашимо постојеће генераторе током Solar+ декадe и да наставимо да повећавамо свој тржишни удео. “SEIA и Wood Mackenzie помно прате промене у индустрији, због пандемије COVID-19. Од објављивања ове публикације пуни утицај избијања коронавируса на соларну индустрију још увек се развија.

С обзиром на динамичку природу епидемије, прерано је увести било какве промене у наше ставове са довољно сигурности. Wood Mackenzie-ев соларни тим пажљиво прати промене у индустрији јер се односе на ланце снабдевања соларном опремом, цене компоненти и рокове развоја пројеката, а наше организације ће издавати извештаје о праћењу утицаја пандемије.

Према извештају, предвиђа се да ће укупни инсталирани фотонапонски капацитет у САД-у порасти за 47% у 2020. години, а близу 20 GW нових инсталација се очекује до краја године. Очекивало се да ће сваке наредне две године бити највећи рекорд у америчкој соларној индустрији.

Стамбени соларни сектор имао је рекордну инсталацију са више од 2,8 GW, предвођен рекордном годином у Калифорнији и настављеним растом на тржиштима у развојy. Oвај cегмент је забележио годишњи раст од 15%, истовремено постижући највећи обим уградње у историји.

„Са већином соларног тржишта до сада које покрећу Калифорнија и североисточне државе, Флорида је прозор у будућност националног тржишта соларнe енергије, с обзиром на сличност с огромним бројем тржишта без подстицајних програма широм државе или високих ценa струје због које је соларни кров толико атрактиван “, рекао је Аустин Переа, старији аналитичар из Wood Mackenzie.

У међувремену, тржиште електродистрибуција у 2019. години додало је 8,4 GW нових соларниx електрана, од чега је четвртина дошла на тржиште у четвртом тромесечју. 4.4 GW комуналног PV-а инсталираног у четвртом тромјесечју чини га другим највећим кварталом у историји на тржишту.

Прикључењем Тексаса и Флориде као врхунских соларних држава, заједно са јаком годином на етаблираним тржиштима попут Аризоне, Џорџијe и Северне Каролине, помогла су покретању солидног раста у 2019. у свим сегментима.

Током наредних пет година, очекивано је да се укупни инсталирани амерички PV капацитет повећа више него двострyko, а предвиђа се да ће годишње инсталације достићи 20,4 GW 2021. године, пре истека савезног соларног пореза на инвестиције за стамбене системе и пад до 10% за комерцијалне, на нивоу комуналних услуга.

Кључни налази из извештаја укључују:

Cоларнe електранe cy чиниле 40% свих нових додатниx капацитета за производњу електричне енергије у САД-у 2019. године.

У 2019. америчко тржиште соларне енергије уградило је 13,3 GW соларног PV-а, што је 23% више у односу на 2018. годину.

Кумулативни радни PV капацитет у САД сада прелази 76 GW, у односу на само 1 GW на крају 2009. године.

Сједињене Америчке Државе поставилe су рекордне резиденцијалне соларне капацитете у 2019. години са инсталираним више од 2,8 GW.

Уговорени број PV системa је у 2019. порастао на рекордних 48,1 GW.

Соларна заједница наставља да шири своју географску диверзификацију, а у подсегменту је трећа година заредом и инсталирано je више од 500 MW.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Солар је чинио 40% свих нових капацитета за производњу електричне енергије у САД-у 2019.

Conseko d.o.o. на Данима енергетике и инвестиција 2020.

На данима енергетике и инвестиција 26. и 27. фебруара у Новом Саду, Conseko d.o.o. ће излагати на штанду и одржати предавање о соларним електранама за примену у индустрији.

Дани енергетике и инвестиција 2020.


Сајт дани енергетике и инвестиција

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Conseko d.o.o. на Данима енергетике и инвестиција 2020.

Камион Гpадског зеленила ради на соларне панеле

На пуњачу за електричне аутомобиле снимили смо електрични камион од Градског зеленила.
Пуњач за електричне аутомобиле на јавној гаражи Обилићев венац преко дана добија електричну енергију директно са соларне електране на крову граже.

 

Објављено под Вести из региона, Некатегоризовано | Коментари су искључени на Камион Гpадског зеленила ради на соларне панеле

Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

Заједно са општином Звездара, Conseko доо награђен је за пројектну идеју на UNDP конкурсу за локалне самоуправе, у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
У оквиру овог конкурса Conseko је са оптштином Звездара поднео идеују за он-лајн мониторинг потрошње електричне енергије у оквиру објеката локалне самоуправе. Наведено решење је изабрано са осам општина за своје пројектне идеје којима су показале креативност и иновативност у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
Реализација пројекта се очекује током ове и наредне године.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

У Кини велики раст соларних централа на крововима

Кинеско тржиште соларних централа на крововима се развија великом брзином, са инсталираним капацитетом од 15,3 GW у 2017. години, што је за 400% више него претходне године, преноси Renewable Energy World.
Укупни инсталирани капацитет соларних електрана у Кини на крају 2017. износи 120 GW, од чега соларне централе на крововима имају 25,6 GW.
Очекује се да овај темпо изградње нових соларних централа на крововима настави и у 2018. години, где се очекује да ће бити новоизграђених 24-30 GW.

Соларни панели Кина

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на У Кини велики раст соларних централа на крововима

Ветар, солар и биомаса у ЕУ произвели више струје него угаљ

Ова галерија садржи 5 фотографија.

Производња електричне енергије из обновљивих извора у ЕУ је преузела примат, по први пут премашивши производњу из угља, на основу нових званичних података Еуростат, европске агенције за статистику за 2017. годину. Обновљиви извори енергије из ветра, биомасе и сунца предводе … Наставите са читањем

Још Галерија | Коментари су искључени на Ветар, солар и биомаса у ЕУ произвели више струје него угаљ

Пуњачи за електромобиле у Минхену на сајму користе 100% ОИЕ

Нових 50 пуњача за електромобиле на паркингу на сајму ICM у Минхену сада добија енергију 100% из обновљивих извора. Обновљиву енергију производе соларни панели на крову сајма. То представља проширење у односу на постојећих 20 станица за пуњење електричних аутомобила и 4 станице на постојећој згради управе.
При максималној опретећности станица за пуњење електомобила, енергија се добија из соларне електране на крову која призводи 300kW, изјавио је директор сајма Клаус Диитрих.
Сличан концепт примењен је у Београду на „зеленој гаражи“ Обилићев венац, где енергију за 5 пуњача за електромобиле и осветљење унутар гараже обезбеђује соларна електрана снаге 50kW.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Пуњачи за електромобиле у Минхену на сајму користе 100% ОИЕ

У америчким државама расте број приватних соларних центала

У односу на претходну годину број нових инсталација соларних централа у држави Мичиген према „нет метеринг“ систему је порастао на 2582 инсталације код становништва, трговинских и индустријских објеката.
Око 75% тих соларних централа је снаге до 20kW, како извештава комисија за јавне услуге у држави Мичиген. Укупна снага инсталираних соларних централа до краја 2017. се предвиђа да је 120.530 kW. Програм „нет метеринг“ који се примењује уз уговор са локалним електро дистрибуцијама, омогућује да вишак произведене електричне енергије произвођачи предају у дистрибутивну мрежу на основу чега корисници увећавају кредит код своје дистрибуције.

Још више нових соларних инсталација има у Калифорнији. Професор Стенфорд универзитета Марк Јакобсон предвиђа да би 2050. године Калифорнија могла да има 100% производњу електричне енергије из обновљивих извора, од чега 13% дитрибуираних соларних система, 40,5% из соларних паркова, 35% из енергије ветра, 5% из геотермалних извора и 4,5% из хидро енергије.
Соларна индустрија у САД запошљава преко 260.000 радника (далеко више од броја запослених у термоелектранама) и спада у најбрже растућу област запошљавања, према извештају америчког Бироа за статистику запошљавања.

 

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на У америчким државама расте број приватних соларних центала

Индија ће напајати железничке станице из соларних панела

Уколико се остваре планови објављени приликом усвајања најновијег буџета Индије, ускоро ће се скоро све железничке станице у овој земљи напајати соларном енергијом. Индијски министар финансија – Арун Јаитлеy је најавио да ће 7.000 железничких станица широм земље бити напајано соларном енергијом.
У складу са мисијом Индијских железница биће имплементирано 1000 МW капацитета соларне енергије.
У свом говору од 1. фебруара 2017. године. министар је навео да се на 300 станица већ почело са постављањем кровних соларних система, а ускоро ће се тај број повећати на 2.000 станица.
Према објављеним подацима, Индија је крајем марта 2015. године имала 7.137 железничких станица.
Очекује се да ће поставка кровних соларних система бити имплементирана кроз развојне програме, где ће носилац пројекта потписати дугорочни споразум са Индијским железницама о куповини енергије.
Прошле године, најављени су планови за расписивање тендера за кровне соларне системе капацитета 150МW. Нешто касније, прошле године, објављено је партнерство са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) за поставку соларних панела капацитета 5GW.
Индијске железнице су успешно идентификовале соларне ресурсе у две државе до сада – Гујарат и Рајастхан, где ће првој фази програма бити наручени кровни соларни панели капацитета 20МW као и соларни панели монтирани на тлу, капацитета 50МW.
У другој фази, у 9 других држава, биће постављено 60МW соларних централа по крововима и 660 МW на тлу. Током треће фазе, у остатку земље биће инсталирани кровни соларни панели капацитета 400МW односно 3800МW соларних панелa на тлу.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Индија ће напајати железничке станице из соларних панела

43. Међународни сајам грађевинарства

И ове године учествујемо на Међународном сајаму грађевинарства. CONSEKO d.o.o. ће излагати решења за соларне централе и независност у снабдевању електричном енергијом.
Посетите нас од 19. до 23. априла на Београдском сајму, у хали 2, на штанду ЕНЕФ кластера (ниво Б, штанд број 2151).

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на 43. Међународни сајам грађевинарства

Највећи пројекат за соларно наводњавање на Балкану

У сарадњи са својим партнером компанија Luxor из Немачке је испоручила соларне панеле за напајање пумпи за наводњавање воћњака у Хрватској. Пројекат је реализован у мају 2016. године. Инсталирана снага соларних панела је 90,75 kW, а чине је поликристални соларни панели LX-250P.
Стари систем за наводњавање из језера састојао се од дизел агрегата и 6 старих, дотрајалих пумпи. Постојећи дизел агрегати су замењени новим еколошки прихватљивим извором енергије – соларним панелима, а старе пумпе које су користиле 33.500 литара горива из агрегата годишње су замењене са 3 нове, енергетски ефикасне пумпе за наводњавање.
Један део система користи потапајуће пумпе за транспорт воде из бунара у акумулационо језеро, док се други сет пумпи користи за транспорт воде из језера ка површинама за наводњавање.

 

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Највећи пројекат за соларно наводњавање на Балкану

Нови извори енергије у ЕУ су сада 90% обновљиви извори

Енглески Гардијан је приказао анализу нових извора енергије прикључених на електричне мреже у ЕУ, где су скоро 90% прикључених нових извора током 2016. године били обновљиви извори. Од тога, фарме ветрењача су дале допринос више од 50%, наводи Guardian. Поред тога, према инсталираном капацитету ветрогенератори су претекли учешће термоелектрана.
Од 24,5 GW нових додатих капацитета у ЕУ, око 86% потиче из обновљивих извора као што су ветар, сунце, биомаса и хидро, наводи Гардијан.

Ипак, политичари и даље имају бојазан од обновљивих извора енергије и њихов утицај на цену електричне енергије.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Нови извори енергије у ЕУ су сада 90% обновљиви извори

Република Српска гради мале електране

У Републици Српској 2016. години право на подстицаје оствариле су 54 мале електране које су заједно произвеле 106,89 гигават-часова електричне енергије и на тај начин подмириле четири одсто крајњих купаца, потврђено је у „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС). За 2017. годину очекује се повећање удела обновљивих извора за још 2%, преноси портал Energetika.ba.
У ЕРС истичу да је право на подстицаје остварило 16 хидроелектрана, 36 соларних постројења и две електране на биогас, напомињући да ће до краја идуће године на мрежи бити још 10 нових хидроелектрана и пет соларних постројења.

„Њихово учешће у производњи електричне енргије биће повећано за два процента, а исти раст очекује се и у 2018. години“, кажу у ЕРС-у и додају да је све значајније учешће обновљивих извора електричне енергије у систему подстицаја обновљивих извора у Републици Српској, али и њихов значај у подмирењу крајњих купаца струје.

У ЕРС појашњавају да је реч о технологијама које нису тржишно конкурентне, те да су самим тим предмет подстицаја у виду обавезног откупа по гарантованој цени у трајању од 15 година, а након тог периода престају обавезе обавезног откупа, и произвођач излази на слободно тржиште.

Према акционом плану Владе Републике Српске за кориштење обновљивих извора електричне енергије у периоду од 2015. до 2020. године предвиђена је и градња два ветропарка на подручју Херцеговине.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Република Српска гради мале електране

Португалци производе близу 60% обновљиве енергије

Након најава неколико земаља да се у потпуности окрећу чистим изворима енергије за производњу струје (Норвешка и Канада) пре неколико недеља огласио се и португалски министар заштите животне средине са саопштењем плана да ће Португалија до 2040. године у потпуности прећи на производњу струје из обновљивих извора енергије.

Потврду да је то могуће пружа овогодишњи резуптат у производњи електричне енергије: из 130 постојећих гигантских ветрењача, хидро и соларних извора, Потругалија је четири ипо дана у мају користила 100% обновљиве енергије!
У складу са подацима које цитира енглески Guardian, током 2016. године, Португалија се ослањала 59% на обновљиве изворе, при томе хидро електране су биле заслужне 32%, ветро 25% и соларне 2%.
Планови су да Португал до 2040. године у потпуности пређе на обновљиве изворе. Последљих година највећи бум су имале фарме ветрогенератора, док је данас тржиште оријентисано према
фотонапонској соларној енергији, наводи Guardian.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Португалци производе близу 60% обновљиве енергије

ОИЕ запошљавају 8.1 милион у свету -највећи допринос соларних

Према истраживању међународне агенције за обновљиве изворе енергије IRENA, у оквиру ОИЕ је у 2015.години било запослено 8.1 милиона људи на свету, од чега је највећи део био запослен у области соларних фотонапонских технологија, а потом у области производње биогорива.

Детаљна анализа је приказана на сајту међународне агенције за обновљиве изворе – IRENA
IRENA – Renewable Energy Employment.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на ОИЕ запошљавају 8.1 милион у свету -највећи допринос соларних

Европске земље субвенционишу соларне електране за зграде

У оквиру европsког фонда за истраживање и развој соларних фотонапонских електрана интергисаних у зграде (BIPV), кроз развојни пројекат ЕУ под назовом solar-era.net у 11 европских земаља биће суфинансирани пројекти соларних система наредне генерације. Заједнички позив Европске комисије је објављен 5. децембра са фокусом на четири области и финансирањем пројеката у вредности 19 милиона евра.  Уз земље ЕУ у пројекту такође учествују Турска, Кипар и Енглеска.

Циљеви пројекта су проналажење начина за смањење трошкова за соларне електране код извоза струје у мрежу, као и различите апликације интегрисаних фотонапонских система  на зградама.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Европске земље субвенционишу соларне електране за зграде

Финска до 2030. укида производњу струје из угља

Финска ће бити једна од првих земаља на свету која ће у производњи електичне енергије избацити угаљ. Овај циљ је најавила Влада Финске пред скоро усвајање. Тренуно, у производњи електричне енергије термоелектране имају удео који износи 8%, а који се постепено смањује од 2011. године. Циљ је да се до 2030. године производња електричне енергије из угља у потпуности замени другим изворима, пре свега обновљивим изворима енергије.  Такође се планира већа употреба биогорива. Прошле године обновљиви извори су заузимали 40% од укупне потрошње свих енергената.

Енглески Гардијан је објавио пре неколико дана да је Канада такође најавила укидање електрана на угаљ до 2030. године.

Прошле године, Британија је такође најавила да ће угасити производњу у свим постојећим термоелектранама до 2025. године.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Финска до 2030. укида производњу струје из угља

Сан Франциско – град у САД где су обавезни соларни панели

Сан Франциско је постао први од главних градова САД, где је градска управа донела одлуку да на крововима нових зграда соларни панели буду обавезни.

Надзорни одбор града је донео одлуку да соларни колектори за производњу топле воде буду обавезни на крововима нових стамбеним и привредних објеката, изузимајући објекте изнад 10 спратова. На овај начин је Сан Франциско постао град који својим примером предводи у борби против климатских промена.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Сан Франциско – град у САД где су обавезни соларни панели