Ветар, солар и биомаса у ЕУ произвели више струје него угаљ

Производња електричне енергије из обновљивих извора у ЕУ је преузела примат, по први пут премашивши производњу из угља, на основу нових званичних података Еуростат, европске агенције за статистику за 2017. годину.
Обновљиви извори енергије из ветра, биомасе и сунца предводе променама у сектору енергетике. Ова три извора, без хидроелектрана произвели су 18,8% електричне енергије у ЕУ, док је из угља произведено 21,5%.
У 2017. години ветар, солар и биомаса повећали су удео производње електричне енергије на 20,9%,док је из угља произведено 20,6%. Највећи допринос расту обновљивих извора су дали Немачка и Велика Британија чије је учешће у новоизграђеним обновљивим изворима било 56%, наводи се у извештају Energiewende.
У складу са постојећим политикама за енергију у државама чланицама ЕУ, обновљиви извори ће наставити да преузимају примат, док ће прооизводња енергије из термоелекрана бити смањена.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Ветар, солар и биомаса у ЕУ произвели више струје него угаљ

Пуњачи за електромобиле у Минхену на сајму користе 100% ОИЕ

Нових 50 пуњача за електромобиле на паркингу на сајму ICM у Минхену сада добија енергију 100% из обновљивих извора. Обновљиву енергију производе соларни панели на крову сајма. То представља проширење у односу на постојећих 20 станица за пуњење електричних аутомобила и 4 станице на постојећој згради управе.
При максималној опретећности станица за пуњење електомобила, енергија се добија из соларне електране на крову која призводи 300kW, изјавио је директор сајма Клаус Диитрих.
Сличан концепт примењен је у Београду на „зеленој гаражи“ Обилићев венац, где енергију за 5 пуњача за електромобиле и осветљење унутар гараже обезбеђује соларна електрана снаге 50kW.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Пуњачи за електромобиле у Минхену на сајму користе 100% ОИЕ

У америчким државама расте број приватних соларних центала

У односу на претходну годину број нових инсталација соларних централа у држави Мичиген према „нет метеринг“ систему је порастао на 2582 инсталације код становништва, трговинских и индустријских објеката.
Око 75% тих соларних централа је снаге до 20kW, како извештава комисија за јавне услуге у држави Мичиген. Укупна снага инсталираних соларних централа до краја 2017. се предвиђа да је 120.530 kW. Програм „нет метеринг“ који се примењује уз уговор са локалним електро дистрибуцијама, омогућује да вишак произведене електричне енергије произвођачи предају у дистрибутивну мрежу на основу чега корисници увећавају кредит код своје дистрибуције.

Још више нових соларних инсталација има у Калифорнији. Професор Стенфорд универзитета Марк Јакобсон предвиђа да би 2050. године Калифорнија могла да има 100% производњу електричне енергије из обновљивих извора, од чега 13% дитрибуираних соларних система, 40,5% из соларних паркова, 35% из енергије ветра, 5% из геотермалних извора и 4,5% из хидро енергије.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на У америчким државама расте број приватних соларних центала

Индија ће напајати железничке станице из соларних панела

Уколико се остваре планови објављени приликом усвајања најновијег буџета Индије, ускоро ће се скоро све железничке станице у овој земљи напајати соларном енергијом. Индијски министар финансија – Арун Јаитлеy је најавио да ће 7.000 железничких станица широм земље бити напајано соларном енергијом.
У складу са мисијом Индијских железница биће имплементирано 1000 МW капацитета соларне енергије.
У свом говору од 1. фебруара 2017. године. министар је навео да се на 300 станица већ почело са постављањем кровних соларних система, а ускоро ће се тај број повећати на 2.000 станица.
Према објављеним подацима, Индија је крајем марта 2015. године имала 7.137 железничких станица.
Очекује се да ће поставка кровних соларних система бити имплементирана кроз развојне програме, где ће носилац пројекта потписати дугорочни споразум са Индијским железницама о куповини енергије.
Прошле године, најављени су планови за расписивање тендера за кровне соларне системе капацитета 150МW. Нешто касније, прошле године, објављено је партнерство са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) за поставку соларних панела капацитета 5GW.
Индијске железнице су успешно идентификовале соларне ресурсе у две државе до сада – Гујарат и Рајастхан, где ће првој фази програма бити наручени кровни соларни панели капацитета 20МW као и соларни панели монтирани на тлу, капацитета 50МW.
У другој фази, у 9 других држава, биће постављено 60МW соларних централа по крововима и 660 МW на тлу. Током треће фазе, у остатку земље биће инсталирани кровни соларни панели капацитета 400МW односно 3800МW соларних панелa на тлу.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Индија ће напајати железничке станице из соларних панела

43. Међународни сајам грађевинарства

И ове године учествујемо на Међународном сајаму грађевинарства. CONSEKO d.o.o. ће излагати решења за соларне централе и независност у снабдевању електричном енергијом.
Посетите нас од 19. до 23. априла на Београдском сајму, у хали 2, на штанду ЕНЕФ кластера (ниво Б, штанд број 2151).

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на 43. Међународни сајам грађевинарства

Највећи пројекат за соларно наводњавање на Балкану

У сарадњи са својим партнером компанија Luxor из Немачке је испоручила соларне панеле за напајање пумпи за наводњавање воћњака у Хрватској. Пројекат је реализован у мају 2016. године. Инсталирана снага соларних панела је 90,75 kW, а чине је поликристални соларни панели LX-250P.
Стари систем за наводњавање из језера састојао се од дизел агрегата и 6 старих, дотрајалих пумпи. Постојећи дизел агрегати су замењени новим еколошки прихватљивим извором енергије – соларним панелима, а старе пумпе које су користиле 33.500 литара горива из агрегата годишње су замењене са 3 нове, енергетски ефикасне пумпе за наводњавање.
Један део система користи потапајуће пумпе за транспорт воде из бунара у акумулационо језеро, док се други сет пумпи користи за транспорт воде из језера ка површинама за наводњавање.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Највећи пројекат за соларно наводњавање на Балкану

Нови извори енергије у ЕУ су сада 90% обновљиви извори

Енглески Гардијан је приказао анализу нових извора енергије прикључених на електричне мреже у ЕУ, где су скоро 90% прикључених нових извора током 2016. године били обновљиви извори. Од тога, фарме ветрењача су дале допринос више од 50%, наводи Guardian. Поред тога, према инсталираном капацитету ветрогенератори су претекли учешће термоелектрана.
Од 24,5 GW нових додатих капацитета у ЕУ, око 86% потиче из обновљивих извора као што су ветар, сунце, биомаса и хидро, наводи Гардијан.

Ипак, политичари и даље имају бојазан од обновљивих извора енергије и њихов утицај на цену електричне енергије.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Нови извори енергије у ЕУ су сада 90% обновљиви извори

Република Српска гради мале електране

У Републици Српској 2016. години право на подстицаје оствариле су 54 мале електране које су заједно произвеле 106,89 гигават-часова електричне енергије и на тај начин подмириле четири одсто крајњих купаца, потврђено је у „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС). За 2017. годину очекује се повећање удела обновљивих извора за још 2%, преноси портал Energetika.ba.
У ЕРС истичу да је право на подстицаје остварило 16 хидроелектрана, 36 соларних постројења и две електране на биогас, напомињући да ће до краја идуће године на мрежи бити још 10 нових хидроелектрана и пет соларних постројења.

„Њихово учешће у производњи електричне енргије биће повећано за два процента, а исти раст очекује се и у 2018. години“, кажу у ЕРС-у и додају да је све значајније учешће обновљивих извора електричне енергије у систему подстицаја обновљивих извора у Републици Српској, али и њихов значај у подмирењу крајњих купаца струје.

У ЕРС појашњавају да је реч о технологијама које нису тржишно конкурентне, те да су самим тим предмет подстицаја у виду обавезног откупа по гарантованој цени у трајању од 15 година, а након тог периода престају обавезе обавезног откупа, и произвођач излази на слободно тржиште.

Према акционом плану Владе Републике Српске за кориштење обновљивих извора електричне енергије у периоду од 2015. до 2020. године предвиђена је и градња два ветропарка на подручју Херцеговине.

luxor_solar_hercegovina_150kW

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Република Српска гради мале електране

Португалци производе близу 60% обновљиве енергије

Након најава неколико земаља да се у потпуности окрећу чистим изворима енергије за производњу струје (Норвешка и Канада) пре неколико недеља огласио се и португалски министар заштите животне средине са саопштењем плана да ће Португалија до 2040. године у потпуности прећи на производњу струје из обновљивих извора енергије.

Потврду да је то могуће пружа овогодишњи резуптат у производњи електричне енергије: из 130 постојећих гигантских ветрењача, хидро и соларних извора, Потругалија је четири ипо дана у мају користила 100% обновљиве енергије!
У складу са подацима које цитира енглески Guardian, током 2016. године, Португалија се ослањала 59% на обновљиве изворе, при томе хидро електране су биле заслужне 32%, ветро 25% и соларне 2%.
Планови су да Португал до 2040. године у потпуности пређе на обновљиве изворе. Последљих година највећи бум су имале фарме ветрогенератора, док је данас тржиште оријентисано према
фотонапонској соларној енергији, наводи Guardian.

obnovljivi izvori energije

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Португалци производе близу 60% обновљиве енергије

ОИЕ запошљавају 8.1 милион у свету -највећи допринос соларних

Према истраживању међународне агенције за обновљиве изворе енергије IRENA, у оквиру ОИЕ је у 2015.години било запослено 8.1 милиона људи на свету, од чега је највећи део био запослен у области соларних фотонапонских технологија, а потом у области производње биогорива.

Детаљна анализа је приказана на сајту међународне агенције за обновљиве изворе – IRENA
IRENA – Renewable Energy Employment.

renewable-energy-employment

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на ОИЕ запошљавају 8.1 милион у свету -највећи допринос соларних

Европске земље субвенционишу соларне електране за зграде

У оквиру европsког фонда за истраживање и развој соларних фотонапонских електрана интергисаних у зграде (BIPV), кроз развојни пројекат ЕУ под назовом solar-era.net у 11 европских земаља биће суфинансирани пројекти соларних система наредне генерације. Заједнички позив Европске комисије је објављен 5. децембра са фокусом на четири области и финансирањем пројеката у вредности 19 милиона евра.  Уз земље ЕУ у пројекту такође учествују Турска, Кипар и Енглеска.

Циљеви пројекта су проналажење начина за смањење трошкова за соларне електране код извоза струје у мрежу, као и различите апликације интегрисаних фотонапонских система  на зградама.

 
bipv-mugla-tuerkei1

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Европске земље субвенционишу соларне електране за зграде

Финска до 2030. укида производњу струје из угља

Финска ће бити једна од првих земаља на свету која ће у производњи електичне енергије избацити угаљ. Овај циљ је најавила Влада Финске пред скоро усвајање. Тренуно, у производњи електричне енергије термоелектране имају удео који износи 8%, а који се постепено смањује од 2011. године. Циљ је да се до 2030. године производња електричне енергије из угља у потпуности замени другим изворима, пре свега обновљивим изворима енергије.  Такође се планира већа употреба биогорива. Прошле године обновљиви извори су заузимали 40% од укупне потрошње свих енергената.

Енглески Гардијан је објавио пре неколико дана да је Канада такође најавила укидање електрана на угаљ до 2030. године.

Прошле године, Британија је такође најавила да ће угасити производњу у свим постојећим термоелектранама до 2025. године.

finska-ukida-termo-elektrane

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Финска до 2030. укида производњу струје из угља

Сан Франциско – град у САД где су обавезни соларни панели

Сан Франциско је постао први од главних градова САД, где је градска управа донела одлуку да на крововима нових зграда соларни панели буду обавезни.

Надзорни одбор града је донео одлуку да соларни колектори за производњу топле воде буду обавезни на крововима нових стамбеним и привредних објеката, изузимајући објекте изнад 10 спратова. На овај начин је Сан Франциско постао град који својим примером предводи у борби против климатских промена.

luxor_solar_fukujama_city

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Сан Франциско – град у САД где су обавезни соларни панели

Соларни панели на крововима у САД могу да произведу до 40% струје

На основу процене националне лабораторије САД за обновљиве изворе енергије, близу 40% електричне енергије могу произвести фотонапонски соларни панели на крововима у градовима и мањим местима САД.

Трогодишња студија представља значајно унапређење у разумевању потенцијала кровних фотонапонских система (eng. rooftop PV), наводе чланови тима нациноналне лабораторије NREL. Процењени капацитет од 1188 GW из кровних соларних електрана је готово двоструко већи у односу на процену из 2008. године, најпре захваљујући повећању ефикасности соларних панела, али и већој грануларности података везаних за објекте.

Студија је обухватила карактеристике осунчаности и карактеристике зграда и других објекатка у 128 градова САД.

Fotonaponski sistem na javnoj zgradi, pr. Sunset

Објављено под Вести из света | Означено са , | Коментари су искључени на Соларни панели на крововима у САД могу да произведу до 40% струје

Сектор енергије у свету зауставио раст емисија CO2

На основу извештаја међународне агенције за енергетику (ИЕА), на планети је заустаљен раст емисија CO2 другу узастопну годину у енергетском сектору. Поред пораста производње енергије, емисије угљендиоксида су на прошлогодишњем нивоу (32,1 гигатона CO2 у 2014. и 2015.), највише захваљујући великом учешћу обновљивих извора енергије код нових енергетских капацитета.

Solarne-elekrtane-A3E

Објављено под Вести из света | Означено са , | Коментари су искључени на Сектор енергије у свету зауставио раст емисија CO2

Само-потрошња соларне енергије

Соларне електране за само-потрошњу енергије, обезбеђују да се произдевена електрична енергија троши у оквиру објекта за сопствене потребе. Овај концепт производње електричне енергије осигурава да нема убацивања вишка електричне енергије у дистрибутивну мрежу.
Енергетска политика Европске Уније од пре неколико година званично подржава производњу електричне енергије за самопотрошњу, уз примену обновњивих извора.
Сва произведена електрична енергија коју соларни фотонапонски систем производи током дана испоручује се иза бројила у оквиру објекта, при чему производња енергије не прелази потрошњу електричне енергије на објекту.
Коришћење соларне електране за сопствену потрошњу омогућује смањење рачуна за струју, које може бити од 10% до 70% укупне потрошње електричне енергије.

Sopstvena-potrosnja-solarna2

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Само-потрошња соларне енергије

Зашто Саудијска Арабија подиже соларне електране?

Саудијска Арабија најављује највеће инсвестиције у свету у соларне електране. Који је разлог за ову изненадну одлуку?
Последње анализе Владе показују да се једна трећина произведене нафте искористи у домаћој потрошњи. Осим тога, неколико година заредом бележи се стопа раста интерне потрошње нафте за 7%.
Ова земља око 70% електричне енергије производи сагоревањем нафте.
Aramco, највећа светска компанија за производњу нафте покренула је сада 10 пројеката за градњу соларних електрана. Саудијска Влада планира изградњу фабрике за производњу соларних панела.
Информација преузета из чланка atlantic.com

Saudi_solarne-elektrane

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Зашто Саудијска Арабија подиже соларне електране?

У Енглеској 17 општина поставља соларне панеле на јавним објектима

На 17 општина се траже локације где ће бити постављени соларни панели, како би се на јавним објектима смањили рачуни за енергију.
Седамнаест општина у области Westchester је усвојило споразум о постављању соларних панела, како би плаћаоци локалних такси имали мање да уплаћују за оперативне трошкове. На општинама је тренутно идентификовано 75 локација где ће се постављати соларни панели.

Новоизабрани министар енергетике у Енглеској Амбер Руд је недавно изјавила да жели „соларну револуцију“ и да ће се на томе радити током њеног мандата. Њена улога је поред енергетике да води надгледа пројекте за климатске промене.

BedZED_Public

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на У Енглеској 17 општина поставља соларне панеле на јавним објектима