Индија ће напајати железничке станице из соларних панела

Уколико се остваре планови објављени приликом усвајања најновијег буџета Индије, ускоро ће се скоро све железничке станице у овој земљи напајати соларном енергијом. Индијски министар финансија – Арун Јаитлеy је најавио да ће 7.000 железничких станица широм земље бити напајано соларном енергијом.
У складу са мисијом Индијских железница биће имплементирано 1000 МW капацитета соларне енергије.
У свом говору од 1. фебруара 2017. године. министар је навео да се на 300 станица већ почело са постављањем кровних соларних система, а ускоро ће се тај број повећати на 2.000 станица.
Према објављеним подацима, Индија је крајем марта 2015. године имала 7.137 железничких станица.
Очекује се да ће поставка кровних соларних система бити имплементирана кроз развојне програме, где ће носилац пројекта потписати дугорочни споразум са Индијским железницама о куповини енергије.
Прошле године, најављени су планови за расписивање тендера за кровне соларне системе капацитета 150МW. Нешто касније, прошле године, објављено је партнерство са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) за поставку соларних панела капацитета 5GW.
Индијске железнице су успешно идентификовале соларне ресурсе у две државе до сада – Гујарат и Рајастхан, где ће првој фази програма бити наручени кровни соларни панели капацитета 20МW као и соларни панели монтирани на тлу, капацитета 50МW.
У другој фази, у 9 других држава, биће постављено 60МW соларних централа по крововима и 660 МW на тлу. Током треће фазе, у остатку земље биће инсталирани кровни соларни панели капацитета 400МW односно 3800МW соларних панелa на тлу.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Индија ће напајати железничке станице из соларних панела

43. Међународни сајам грађевинарства

И ове године учествујемо на Међународном сајаму грађевинарства. CONSEKO d.o.o. ће излагати решења за соларне централе и независност у снабдевању електричном енергијом.
Посетите нас од 19. до 23. априла на Београдском сајму, у хали 2, на штанду ЕНЕФ кластера (ниво Б, штанд број 2151).

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на 43. Међународни сајам грађевинарства

Највећи пројекат за соларно наводњавање на Балкану

У сарадњи са својим партнером компанија Luxor из Немачке је испоручила соларне панеле за напајање пумпи за наводњавање воћњака у Хрватској. Пројекат је реализован у мају 2016. године. Инсталирана снага соларних панела је 90,75 kW, а чине је поликристални соларни панели LX-250P.
Стари систем за наводњавање из језера састојао се од дизел агрегата и 6 старих, дотрајалих пумпи. Постојећи дизел агрегати су замењени новим еколошки прихватљивим извором енергије – соларним панелима, а старе пумпе које су користиле 33.500 литара горива из агрегата годишње су замењене са 3 нове, енергетски ефикасне пумпе за наводњавање.
Један део система користи потапајуће пумпе за транспорт воде из бунара у акумулационо језеро, док се други сет пумпи користи за транспорт воде из језера ка површинама за наводњавање.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Највећи пројекат за соларно наводњавање на Балкану

Нови извори енергије у ЕУ су сада 90% обновљиви извори

Енглески Гардијан је приказао анализу нових извора енергије прикључених на електричне мреже у ЕУ, где су скоро 90% прикључених нових извора током 2016. године били обновљиви извори. Од тога, фарме ветрењача су дале допринос више од 50%, наводи Guardian. Поред тога, према инсталираном капацитету ветрогенератори су претекли учешће термоелектрана.
Од 24,5 GW нових додатих капацитета у ЕУ, око 86% потиче из обновљивих извора као што су ветар, сунце, биомаса и хидро, наводи Гардијан.

Ипак, политичари и даље имају бојазан од обновљивих извора енергије и њихов утицај на цену електричне енергије.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Нови извори енергије у ЕУ су сада 90% обновљиви извори

Република Српска гради мале електране

У Републици Српској 2016. години право на подстицаје оствариле су 54 мале електране које су заједно произвеле 106,89 гигават-часова електричне енергије и на тај начин подмириле четири одсто крајњих купаца, потврђено је у „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС). За 2017. годину очекује се повећање удела обновљивих извора за још 2%, преноси портал Energetika.ba.
У ЕРС истичу да је право на подстицаје остварило 16 хидроелектрана, 36 соларних постројења и две електране на биогас, напомињући да ће до краја идуће године на мрежи бити још 10 нових хидроелектрана и пет соларних постројења.

„Њихово учешће у производњи електричне енргије биће повећано за два процента, а исти раст очекује се и у 2018. години“, кажу у ЕРС-у и додају да је све значајније учешће обновљивих извора електричне енергије у систему подстицаја обновљивих извора у Републици Српској, али и њихов значај у подмирењу крајњих купаца струје.

У ЕРС појашњавају да је реч о технологијама које нису тржишно конкурентне, те да су самим тим предмет подстицаја у виду обавезног откупа по гарантованој цени у трајању од 15 година, а након тог периода престају обавезе обавезног откупа, и произвођач излази на слободно тржиште.

Према акционом плану Владе Републике Српске за кориштење обновљивих извора електричне енергије у периоду од 2015. до 2020. године предвиђена је и градња два ветропарка на подручју Херцеговине.

luxor_solar_hercegovina_150kW

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Република Српска гради мале електране

Португалци производе близу 60% обновљиве енергије

Након најава неколико земаља да се у потпуности окрећу чистим изворима енергије за производњу струје (Норвешка и Канада) пре неколико недеља огласио се и португалски министар заштите животне средине са саопштењем плана да ће Португалија до 2040. године у потпуности прећи на производњу струје из обновљивих извора енергије.

Потврду да је то могуће пружа овогодишњи резуптат у производњи електричне енергије: из 130 постојећих гигантских ветрењача, хидро и соларних извора, Потругалија је четири ипо дана у мају користила 100% обновљиве енергије!
У складу са подацима које цитира енглески Guardian, током 2016. године, Португалија се ослањала 59% на обновљиве изворе, при томе хидро електране су биле заслужне 32%, ветро 25% и соларне 2%.
Планови су да Португал до 2040. године у потпуности пређе на обновљиве изворе. Последљих година највећи бум су имале фарме ветрогенератора, док је данас тржиште оријентисано према
фотонапонској соларној енергији, наводи Guardian.

obnovljivi izvori energije

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Португалци производе близу 60% обновљиве енергије

ОИЕ запошљавају 8.1 милион у свету -највећи допринос соларних

Према истраживању међународне агенције за обновљиве изворе енергије IRENA, у оквиру ОИЕ је у 2015.години било запослено 8.1 милиона људи на свету, од чега је највећи део био запослен у области соларних фотонапонских технологија, а потом у области производње биогорива.

Детаљна анализа је приказана на сајту међународне агенције за обновљиве изворе – IRENA
IRENA – Renewable Energy Employment.

renewable-energy-employment

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на ОИЕ запошљавају 8.1 милион у свету -највећи допринос соларних

Европске земље субвенционишу соларне електране за зграде

У оквиру европsког фонда за истраживање и развој соларних фотонапонских електрана интергисаних у зграде (BIPV), кроз развојни пројекат ЕУ под назовом solar-era.net у 11 европских земаља биће суфинансирани пројекти соларних система наредне генерације. Заједнички позив Европске комисије је објављен 5. децембра са фокусом на четири области и финансирањем пројеката у вредности 19 милиона евра.  Уз земље ЕУ у пројекту такође учествују Турска, Кипар и Енглеска.

Циљеви пројекта су проналажење начина за смањење трошкова за соларне електране код извоза струје у мрежу, као и различите апликације интегрисаних фотонапонских система  на зградама.

 
bipv-mugla-tuerkei1

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Европске земље субвенционишу соларне електране за зграде

Финска до 2030. укида производњу струје из угља

Финска ће бити једна од првих земаља на свету која ће у производњи електичне енергије избацити угаљ. Овај циљ је најавила Влада Финске пред скоро усвајање. Тренуно, у производњи електричне енергије термоелектране имају удео који износи 8%, а који се постепено смањује од 2011. године. Циљ је да се до 2030. године производња електричне енергије из угља у потпуности замени другим изворима, пре свега обновљивим изворима енергије.  Такође се планира већа употреба биогорива. Прошле године обновљиви извори су заузимали 40% од укупне потрошње свих енергената.

Енглески Гардијан је објавио пре неколико дана да је Канада такође најавила укидање електрана на угаљ до 2030. године.

Прошле године, Британија је такође најавила да ће угасити производњу у свим постојећим термоелектранама до 2025. године.

finska-ukida-termo-elektrane

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Финска до 2030. укида производњу струје из угља

Сан Франциско – град у САД где су обавезни соларни панели

Сан Франциско је постао први од главних градова САД, где је градска управа донела одлуку да на крововима нових зграда соларни панели буду обавезни.

Надзорни одбор града је донео одлуку да соларни колектори за производњу топле воде буду обавезни на крововима нових стамбеним и привредних објеката, изузимајући објекте изнад 10 спратова. На овај начин је Сан Франциско постао град који својим примером предводи у борби против климатских промена.

luxor_solar_fukujama_city

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Сан Франциско – град у САД где су обавезни соларни панели