Za investicije u korišćenju solarne energije u poljoprivredi u maju se konkuriše za 50% bespovratnih sredstava od Svetske banke

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima otvoren Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini, sa finansiranjem od strane Svetske banke.

Ukupna vrednost investicija iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 – 25.000 EUR. Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara. 

Ciljna grupa ovog konkursa su:

  1. Žene
  2. Mladi poljoprivredni proizvođači u ugroženim područjima (nerazvijene/siromašne opštine).

Bespovratna sredstva utvrđuju se u procentualnom iznosu od 50% od vrednosti prihvatljivih troškova, uključujući i pripadajuće poreze. Od preostalih 50%, obezbeđuju se 10% iz sopstvenog učešća, a 40% iz kredita.

Bespovratna sredstva u okviru programa podrške izmedju ostalog obuhvataju kapitalne investicije za nabavku i instaliranje nove opreme u svrhu korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti (korišćenje solarne energije).

Prihvatljive investicije se odnose na unapređenje konkurentnosti u oblasti primarne poljoprivrede koja obuhvata: proizvodnju mleka, mesa, akvakultura, pčelarstva, biljnu proizvodnju, proizvodnju voća, povrća, grožđa i cveća. Na konkurs u skladu sa Pravilnikom mogu da se jave poljoprivredna gazdinstva, mikro, mala i srednja preduzeća, koji treba da ispunjavaju uslove u pogledu maksimalne veličine obradivih površina, odnosno broja grla.

Naravno, vredi koristiti bespovratna sredstva. Ukoliko ste zainteresovani da konkurišete za investicije za energetsku efikasnost i opremu za solarnu energiju:

Conseko d.o.o. će Vam pružiti podršku za pripremu prijave i kasnije izvođenje projekta. Rok za podnošenje prijava je do 4. juna 2021.

Korisnik bespovratnih sredstava može početi sa investicijama i aktivnostima, predviđenim Projektom, nakon potpisivanja Ugovora i nakon što sredstva u punom iznosu od vrednosti prihvatljivih troškova budu uplaćena na namenski račun kod poslovne banke

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvodi novi model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća i unapredila konkurentnost poljoprivredne proizvodnje.

Објављено под Вести из региона | Означено са , , , | Коментари су искључени на Za investicije u korišćenju solarne energije u poljoprivredi u maju se konkuriše za 50% bespovratnih sredstava od Svetske banke

Novi konkurs za bespovratna sredstva za navodnjavanje u Vojvodini

Pokrajniski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu sredstava za sufinasiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoprije Ap Vojvodine.

Između ostalog, bespovratna sredstva dodeljuju se za sufinasiranje postavljanja cevovoda i nabavke opreme i sistema za navodnjavanje: opremanje bunara, nabavka pumpi i agregata za navodnjavanje, nabavka Sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigacija i drugo. Za konkurs je predvidjen budžeta do 370.000.000,00 dinara.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrdjuhe se u iznosu do 60% od prihvatljivih troškova investicije.

Za podnosioce prijava: fizička lica i preduzetnike i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i fizičko lice i osnivač pravnog lica mladji od 40 godina.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po povom konkursu utvrdjuje se u isnosu do 70% od prihvatljivih troškova investicije, u slučaju da pravno lice ima više osnivača i ukoliko je samo jedan osnivač stariji od 40 godina, drugi mladji bespovratna sredstva se utvrdjuju u iznosu do 60%.

Deo ovih  bespovratnih sredstava  se odnosi na mobilne linije  za navodnjavanje sa sopstvenom energijom (Solarni panel sistemi sa pratećom opremom za pokretanje pumpi za navodnjavanje, pumpe za navodnjavanje, agaregat za pokretanje pumpi za navodnjavanje i tifon).

Za realizaciju, mobilnog solarnog sistema za navodnjavanje obratite se firmi Conseko d.o.o. na telefon 011/2971-995.

Prilikom obračuna, uzima se vredenost investicije bez PDV. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može  biti veći od 7.000.000,00 dinara, odnosno 7.700.000,00 dinara za podnosioce prijava: fizička lica i preduzetnike i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i fizičko lice i osnivač pravnog lica mladji od 40 godina.

Država je opet prepoznala važnost OIE , što je ogroman uspeh.

Ovaj konkurs je otvoren do 18.03.2021. godine.

Pravilnik i obrazac za konkurisanje ovih bespovratnih sredstava možete preuzeti sa: http://www.psp.vojvodina.gov.rs/VestiCyr.aspx?Id=22482

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Novi konkurs za bespovratna sredstva za navodnjavanje u Vojvodini

Uskoro novi zakon o OIE

Nakod dugo godina stiže novi zakon o obnovljivim izvorima energije i zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Na online sednici dana 03.02.2021. koja je organizovana u prostorijma Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministrastvom rudarstva i energetike na čelu sa ministarkom prof.  dr. Zoranom Mihajlovic predstavljene su novine u novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije i Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

U zakonu o obnovljivim izvorima energije se po prvi put objašnjava termin “Kupac-proizvođač”, dok se u nekim drugim zemljama za taj termin korisiti reč “Prozjumer”.

 “Kupac-proizvođač”  definiše da svako domaćinstvo u Srbiji moze da bude ujedno i proizvodjač i prodavac električne enrgije.

Svako domaćinstvo, kuća, stambena zgrada, proizvodna hala ili neki drugi objekat može proizvoditi elektičnu energiju a viškove prodavati ovlašćenom distributeru.

Kao jako bitna stvar i novina ovim zakonom se definiše osnivanje zajednica obnovljivih izvora energije, tako da komšije u zgradama mogu da se organizuju i postave solarne panele na krovovima zgrada i tako uštedeti na računima za električnu energiju.

Cilj je da do 2050. godine najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je na predstavljanju Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije da je jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu da omogući i privredi i građanima da postavljaju solarne panele i da i sami budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije.

Očekuje se da novi zakoni čiji su nacrti predstavljeni, budu usvojeni u veoma kratkom roku.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Uskoro novi zakon o OIE

Solarni fotonaponski paneli u poljoprivredi

SolarPower Evropa pokrenuo je brifing dokument „Agri-PV: kako solar omogućava tranziciju čiste energije u ruralnim područjima“, fokusirajući se na podsticanje razvoja poljoprivrednih fotonaponskih sistema („Agri-PV“) u ruralnim oblastima u Evropi. Agri-PV se odnosi na pametnu kombinaciju poljoprivredne infrastrukture sa solarnom PV instalacijom, a njen potencijal u EU je ogroman. Ako bi Agri-PV bio raspoređen na samo 1% obradivih površina u Evropi, njegov tehnički kapacitet bio bi preko 700 GW, generišući više od 25% trenutne potrošnje električne energije u EU.

Agri-PV jedna od najsvestranijih tehnologija

Alain Desvigne, izvršni direktor Amarenko Grupe i predsednik kompanije Agri-PV, rekao je za SolarPower Evropa: „Agri-PV nije rešenje samo za izgradnju otpornijih ekonomija i ublažavanje globalnog uticaja klimatskih promena, to je jedna od najsvestranijih tehnologija jer integriše proizvodnju nisko-ugljenične i lokalne energije zajedno sa uzgojem lokalnih useva, očuvanjem biodiverziteta i zaštitom poljoprivrede od velikih klimatskih događaja, postižući višestruke ključne koristi na istom zemljištu.“

Zaštitite useve od grada ili mraza

Desvigne je dodao: „Instaliran direktno iznad useva, Agri-PV pruža hlad, štiti useve od grada ili mraza, omogućava stabilan prinos useva i povećava električni prinos solarnih PV panela. Agri-PV se može instalirati u poljoprivrednim hangarima ili na plastenicima i može podržati razvoj moderne infrastrukture koja poboljšava konkurentnost poljoprivrednog sektora. Agri-PV je jednostavno vin-vin za poljoprivrednike, useve i životnu sredinu.“

Систем за соларно наводњавање у Војводини

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Solarni fotonaponski paneli u poljoprivredi

Zeleni vodonik za klimatsku neutralnost Austrije do 2040.

Austrijska Vlada usvojila je cilj postizanja klimatske neutralnosti Austrije do 2040 godine.
Kao jedan od programa za ostvarivanje ovoga cilja je zeleni vodonik koji bi trebalo u velikim količinama da se proizvodi u južnom delu Evrope iz vetrenjača i solarnih elektrana. Proizvedeni zeleni vodonik iz obnovljivih izbora bio bi transportovan Dunavom do Austrije gde bi se zeleni vodonik koristio kao energent na energetskim postrojenjima, umesto drugih energenata, poput prirodnog gasa.

Ovaj projekat pod nazivom Zeleni vodonik na plavom Dunavu (Green Hydrogen@Blue Danube) zamišljen je 2019. godine i još je u fazi koncepta.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Zeleni vodonik za klimatsku neutralnost Austrije do 2040.

Solarne elektrane će postati vodeći izvor električne energije u Evropi do 2025

Solarne elektrane će postati vodeći evropski izvor energije u narednih pet godina, rekao je šef Međunarodne agencije  za energetiku (IEA) Fatih Birol, prenosi magazin PV Teh.

Birol je potvrdio da će izdanje Svetske energetske perspektive za 2020. godinu prikazati da će solarne fotonaponske (PV) elektrane postati najveći izvor energije u Evropi u pogledu proizvodnih kapaciteta do 2025. godine. Ali to je zavisno od toga da li će evropske vlade poštovati nulu i druge obaveze dekarbonizacije .

„Naši brojevi pokazuju da će, ako Evropa bude u stanju da postigne cilj neto nula, u roku od pet godina solarna energija biti broj jedan u Evropi, pregazivši sve“, rekao je Birol u izjavi objavljenoj nakon konferencije , održano juče (29. septembra 2020).

Tvrdnja oko solarne energije može donekle iznenaditi zainteresovane strane u solarnoj industriji s obzirom na prethodne prognoze IEA o primeni, koje istorijski nisu uspele da prate tempo solarne primene na međunarodnom nivou.

Prognoze IEA – više detalja o kojima će biti uključene u narednom mesecu objavljivanja celokupne svetske energetske perspektive – takođe dolaze u vreme kada Evropa postavlja temelje za značajno povećanje primene obnovljivih izvora.

IEA je takođe pohvalila potencijal obnovljivih izvora da igraju vodeću ulogu u ekonomskom oporavku od pandemije. U aprilu je agencija rekla da će obnovljivi izvori energije biti jedina generacija koja će zaobići ono što je nazvala „istorijskim šokom“ za elektroenergetski sektor i zabeležiti rast ove godine. Međutim, revidirao je svoje prognoze za 2020. godinu dana naniže, ukazujući da COVID-19 „šteti,ali ne zaustavlja“ obnovljive izvore .

„„Novi podaci IEA potvrđuju ono što su pokazale naše studije: solarna energija će postati izvor energije broj jedan u Evropi i spremna je da igra vodeću ulogu u prelasku Evrope na klimatski neutralan energetski sistem“, rekla je ona.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Solarne elektrane će postati vodeći izvor električne energije u Evropi do 2025

Nadstrešnice sa solarnim panelima iznad auto puteva


Trio tehnoloških lidera u Evropi – Austrijski institut za tehnologiju, Fraunhofer ISE u Nemačkoj i Forster Industrietehnik u Švajcarskoj – radi na razvoju sistema solarnih nadstrešnica za autoputeve kako bi iskoristio ogromnu, premalo iskorišćenu putnu mrežu za čistu električnu energiju. Inicijativa je još u fazi koncepta, a zatim će se preći na implementaciju pilot projekta na stvarnom putu.

Trebalo bi razviti infrastrukturu solarne energije kako bi se stvari odvijale malo drugačije od krovnih solarnih panela ili čak nadstrešnica za solarne panele. Kao prvo, ne biste želeli desetine hiljada dolara (ili evra) štete svaki put kada se dogodi nesreća. Dakle, sistem bi trebalo razviti na način da bude posebno čvrst ili elastičan u slučaju udara. Takođe bi mu trebao poseban dizajn za upravljanje slabim vetrom, kao i kišom i snegom na način koji je kompatibilan sa potrebama mreže puteva. Sigurnost u saobraćaju je, naravno, još jedna jedinstvena briga, a efikasno održavanje bilo bi važno kako bi se učinilo konkurentnim.

Koja je poenta?
Pa, postoje i neke svojstvene koristi takvog sistema. „Pored dvostruke upotrebe prostora, naučnici očekuju i druge pozitivne ishode, uključujući zaštitu putnih površina od padavina i pregrevanja“, piše Sandra Enkhart za PV Magazin. Takav sistem takođe može pomoći u smanjenju buke.

Na kraju, bez obzira da li je ovo dobra ideja ili ne, svodi se na to da li uštede troškova različitih koristi prevladavaju dodatne troškove u poređenju sa drugim projektima koje bi agencije za nadzor budžeta za puteve mogle da primene.

Koncept je sigurno privlačan. Imamo ogromnu količinu neiskorišćenog putnog prostora širom sveta. Koliko naših potreba za električnom energijom možemo zadovoljiti jednostavnim postavljanjem solarnih panela preko tih puteva? Sve dok dizajneri kreiraju sistem koji pruža zadovoljavajuću trajnost i elastičnost po neizostavnim troškovima, čini se da je ovo opcija koja bi se mogla brzo povećati iz prilično ujednačenog dizajna autoputa i ekonomije. Zaštita puteva kako bi im pomogla da traju duže pre nego što zatrebaju popravku, sama je jedna potencijalno velika korist, čak i pre nego što uđete u korist proizvodnje električne energije.

Projekat PV-SUD dobija sredstva iz:
-nemačkog saveznog ministarstva za klimatske akcije, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju (BMK);
-austrijske agencije za promociju istraživanja (FFG);
-nemačkog saveznog ministarstva saobraćaja;
-švajcarske savezne kancelarije za puteve.

Ovo sigurno nije prvi put da se ova ideja plasira. Videćemo da li će ovaj evropski tim uspeti da se ovaj koncept postigne.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Nadstrešnice sa solarnim panelima iznad auto puteva

Farmaceutski gigant Novo Nordisk koristi 100% obnovljivu energiju

Европски фармацеутски гигант Ново Нордиск једна је од ретких компанија која је већ је достигла циљ да користи 100% обновљиве енергије.

Ево који су  нови циљеви компаније:

Желимо да наши добављачи користе 100% обновљиву енергију

Postavili smo ambiciozan cilj da obezbedimo da svi naši direktni dobavljači do 2030. godine snabdevaju naše poslovanje koristeći 100%  obnovljivu energiju.

Naš lanac snabdevanja čini 80% ukupnih emisija CO2

Kao globalna kompanija, verujemo da kada razmišljamo o uticaju na životnu sredinu moramo razmišljati dalje od sopstvenog poslovanja. Danas naš lanac snabdevanja čini 80% ukupnih emisija CO2. Da bismo postigli svoj krajnji cilj da postanemo kompanija koja koristi 100% obnovljivu energiju, moramo pažljivo da pogledamo i kompanije sa kojima radimo.

Naš željeni cilj

60.000 dobavljača koji koriste obnovljivu energiju do 2030
300.000 tona CO2 eliminisaće se svake godine postizanjem našeg cilja
20.000 tona CO2 eliminisano u 2020. godini kao rezultat prelaska dobavljača na obnovljivu energiju

Radimo sa dobavljačima da bismo postigli svoj cilj

Da bismo postigli svoj cilj, ekološki zahtevi biće deo svih novih i trenutnih ugovora sa dobavljačima. Ali, takođe ćemo raditi zajedno sa postojećim i novim dobavljačima, deleći sa njima ono što smo naučili o ugrađivanju obnovljive energije kroz naše vlastite operacije.

Uticaj na životnu sredinu izvan našeg sopstvenog poslovanja

Podržavajući naše dobavljače da koriste obnovljivu energiju, nadamo se da ćemo i šire doprineti smanjenju emisija, jer bi druge kompanije mogle imati koristi od pomeranja svojih dobavljača ka većoj održivosti.

Nulti uticaj na životnu sredinu

Naša strategija nultog uticaja na životnu sredinu naziva se „Cirkular for Zero“. Znamo da mnogi ljudi i organizacije rade na tome da kružna ekonomija postane stvarnost. Želimo da budemo deo te promene.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Farmaceutski gigant Novo Nordisk koristi 100% obnovljivu energiju

Bosch proširuje snabdevanje solarnom energijom


Bosch je potpisao tri solarna PPA-a sa Statkraft-om, Vatenfal-om i RVE-om i povećava proizvodnju iz solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju.

Na putu ka klimatskoj neutralnosti, obnovljivi izvori predstavljaju ključno područje u kojem kompanije mogu izvršiti velika prilagođavanja. Bosch proširuje internu proizvodnju električne energije na svojim lokacijama i postaće dugoročni kupac obnovljive električne energije iz novoizgrađenih vetroparkova i sunca. U tom cilju, dobavljač tehnologije i usluga potpisao je tri ekskluzivna ugovora o dugoročnoj kupovini solarne električne energije sa dobavljačima RVE, Statkraft i Vatenfal.

Boschove nemačke lokacije već su klimatski neutralne

Uprkos izazovnoj situaciji zbog trenutne pandemije koronavirusa, Bosch napreduje sa svojim visoko ambicioznim klimatskim akcionim planovima: „Klimatske promene ne prave pauzu, pa tako ni mi. Do kraja godine postići ćemo ambiciozni cilj da više ne ostavljamo ugljenični otisak “, rekao je Volkmar Dener, izvršni direktor Bosch Grupe. Svih 400 Bosch lokacija širom sveta tada će biti klimatski neutralne. Nemačke lokacije kompanije su klimatski neutralne od kraja 2019. godine. „Naši napori za energetsku tranziciju nastaviće se i nakon 2020. godine. Ulaganje u obnovljive izvore energije je važan dokaz za to“, dodao je Dener, objašnjavajući da, iako klimatska akcija košta, rad ništa ne bi bilo skuplje – pogotovo jer ulaganje u energetsku efikasnost takođe dovodi do smanjenja troškova

Za trećinu manja emisija CO2 u roku od jedne godine

Pored obnovljivih izvora, Bosch ulaže pre svega u energetsku efikasnost na svojim lokacijama kako bi ostvario neutralnost ugljenika. Od sada do 2030. godine kompanija namerava da dalje poboljša ekološki kvalitet svoje ugljenične neutralnosti postepenim pojačavanjem ove dve mere. Kao efikasna kratkoročna poluga, Bosch takođe kupuje zelenu električnu energiju iz postojećih postrojenja i u potpunosti nadoknađuje neizbežne emisije ugljenika odabranim klimatskim merama. „U 2020. godini udeo nadoknade ugljenika biće daleko manji od predviđenog. Drugim rečima, napredujemo brže nego što smo očekivali u daljem poboljšanju kvaliteta mera koje preduzimamo “, rekao je Dener. Bosch namerava da značajno poveća udeo obnovljivih izvora u svojoj potrošnji energije. Tri nova dugoročna sporazuma za solarnu električnu energiju vode kompaniju ka postizanju ovog cilja; oni takođe vode energetski prelaz napred. Ukupno je Bosch 2019. godine emitovao oko 1,94 miliona metričkih tona CO₂ širom sveta (opseg 1 + 2) – što je otprilike za trećinu manje nego prethodne godine.

Godišnje 100.000 megavat sati solarne električne energije kroz nova 3 PPA-a

Ugovorne strane RVE, Statkraft i Vatenfal snabdevat će Bosch isključivo iz novoizgrađenih pogona. Električna energija iz solarnih elektrana tri dobavljača transportovaće se kroz javnu mrežu kako bi se trošila na Bosch lokacijama u Nemačkoj. Od 2021. godine nadalje, ovo će pokrivati ukupan godišnji obim veći od 100.000 megavat sati – što je ekvivalent godišnjoj potrošnji električne energije do 30.000 privatnih domaćinstava ili 70 procenata potrošnje električne energije na lokaciji Bosch u Feuerbahu. Pod optimalnim fotonaponskim uslovima, maksimalna snaga biće dovoljna da istovremeno pokrije celokupne potrebe za električnom energijom postrojenja u Feuerbahu, Homburgu i Bambergu, bar na nekoliko sati. Dugoročni ugovori zamenjuju deo Bosch zelenih kupovina električne energije i traju između 12 i 16 godina. Statkraft već isporučuje struju od maja.

50 fotonaponskih sistema za sopstvenu potrošnju

Bosch grupa takođe teži potpisivanju takvih dugoročnih ugovora van Nemačke. Na primer, u Meksiku kompanija već pokriva do 80 procenata svojih potreba za energijom tako novom čistom snagom. Mnoge tamošnje Bosch lokacije dobijaju električnu energiju iz novoizgrađenog vetro-parka koja pripada energetskoj grupi Enel, a koja generiše oko 105.000 megavat sati godišnje. Partnerstvo sa Enelom trebalo bi da traje 15 godina. Pored ekskluzivne kupovine iz obnovljivih izvora energije, Bosch proširuje i sopstveno napajanje: kompanija trenutno generiše oko 60.000 megavat sati godišnje iz gotovo 50 sopstvenih fotonaponskih sistema. Na Bosch lokaciji Nashik u Indiji nalazi se najveća fabrika ove vrste u indijskoj automobilskoj industriji. Sveukupno, Bosch planira da proširi snabdevanje obnovljivih izvora energije na licu mesta na 400.000 megavat sati do 2030. Fotonaponski sistem u Bosch fabrici Hemaraj na Tajlandu, čiji je završetak planiran za 2020. godinu, proizvodiće 1.300 megavat sati električne energije godišnje.

Projekat svetionika je u fazi izrade u Tiringiji, u fabrici Bosch u Eisenahu: do 2022. godine, elektrana namerava da zadovolji svoje potrebe za električnom energijom vlastitom proizvodnjom električne energije iz fotonaponskih sistema i ekskluzivnom kupovinom električne energije iz vetroelektrana, istovremeno umanjujući potražnju kroz sofisticirane upravljanje energijom zasnovano na veštačkoj inteligenciji. (hcn)

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Bosch proširuje snabdevanje solarnom energijom

Dostupni krediti za ugradnju solarnih panela

Podgorica – Građani i privreda će od oktobra moći da iskoriste beskamatne kredite za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za svoje potrebe, jedna je od mera Vladinog trećeg paketa podrške smanjenja ekonomskih posledica Kovida-19, a višak proizvedene energije će moći da vrate u mrežu i prodaju Elektroprivredi (EPCG).

Očekuje se, da u koliko samo tri odsto potrošača odluči da instalira solarne panele na svoje objekte, biće instalirana snaga od oko 35MW, procenjene vrednosti oko 30 miliona EUR. I dosadašnjim zakonskim rešenjima moguće je instalirati i pustiti u rad solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Međutim, veoma mali broj potrošača se odlučio za to, zbog čega je Ministarstvo krenulo i kreiralo ovaj stimulativni model.

Dosadašnjim Zakonom o energetici definisano je da ukoliko potrošači potroše više nego što proizvedu, razliku plaćaju kao i do sada oko 11 centi po kilovat satu (kWh) u višim tarifama sa svim naknadama. Kada su građani proizveli više nego što su potrošili, onda je snabdevač – EPCG u zakonskoj obavezi da im isplati 5,2 centa po kWh, koliko košta energija, bez naknada.

Budžetom su za ovu godinu predviđena sredstva za ovu namenu kao i za projekte energetske efikanosti u vrednosti od 200.000 EUR.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Dostupni krediti za ugradnju solarnih panela

Izgradnjom solarnih elektrana Trebinje bi obezbedilo struju za trećinu Republike Srpske


Potencijal solarne energije je značajan na području Trebinja, pa ERS namerava da izgradi veći broj solarnih elektana.
-U fazi smo dobijanja koncesije za solarnu elektranu Trebinje 1 snage 73 MW, izjavio je v.d. direktora ERS Luka Petrović. A na lokacijama koje su blizu planirane SE Trebinje 1, priprema se tehnička dokumentacija za još dve solarne elektrane, SE Trebinje 2 i SE Trebinje 3 ukupne snage 70 MW.

Danas Trebinje ima kapacitet da zadovolji potrebe više od četvrtine Republike Srpske. Izgradnjom solarnih elektrana može se očekivati da će Trebinje obezbediti potrebu za električnom energijom za više od jedne trećine Republike Srpske.

Објављено под Вести из региона | Коментари су искључени на Izgradnjom solarnih elektrana Trebinje bi obezbedilo struju za trećinu Republike Srpske

Najveće fotonaponsko postrojenje za sopstvenu potrošnju u Bugarskoj


Topionica bakra Aurubis Bugarska i dobavljač energetskih rešenja CEZ ESCO, deo češke energetske grupacije CEZ Bugarska potpisali su ugovor o izgradnji  соларне електране snage 10 MW, koja bi bila najveća za samostalnu potrošnju u zemlji.

Postrojenje će biti postavljeno u topionici i rafineriji bakra Aurubis ‘Pirdop, koja se nalazi 80 kilometara istočno od Sofije. Aurubis Bugarska je druga najveća kompanija na balkanu. Deo je hamburškog Aurubisa koji posluje u 20 zemalja na tri kontinenta.

Instalacija fotonaponske stanice najveće je ulaganje u obnovljive izvore energije od strane poslovnog potrošača električne energije u zemlji, navodi se na veb sajtu firme.

Projekat uključuje ugradnju 20.200 fotonaponskih panela na 10,4 hektara, a početak izgradnje očekuje se u roku od 18 meseci.

Fotonaponsko postrojenje će proizvesti 11.700 MWh godišnje, a tokom 15 godina ukupna proizvodnja iznosiće gotovo 170.000 MWh. Pokrivaće prosečno 2,5% električne energije koju potroši pogon Pirdop.

Cilj Aurubisa je da od obnovljivih izvora energije do 2030. godine obezbedi 20% električne energije potrošene u pogonu u Pidropu.

Prenosi sajt Balkan Green Energy News.

Објављено под Вести из света | Коментари су искључени на Najveće fotonaponsko postrojenje za sopstvenu potrošnju u Bugarskoj

Grad Sidnej se prebacuje na 100% zelenu energiju

Grad Sidnej sada za snabdevanje u potpunosti koristi obnovljivu energiju proizvedenu iz vetroparkova i  solarnih elektrana u australijskoj državi Novi Južni Vels.

Svi javni objekti u Sidneju – uključujući ulična svetla, bazene, sportske terene, depoe, zgrade i istorijsku gradsku kuću u Sidneju – sada će raditi na 100% obnovljivoj električnoj energiji koja se dobija iz lokalnih  solarnih elektrana i vetroparkova. Prekidač je deo dogovora sa 60 miliona australijskih dolara (41,5 miliona američkih dolara) sa trgovcem električne energije Flow Power, najvećim samostalnim ugovorom o zelenoj energiji saveta u Australiji.

Projektom se predviđa da će grad uštedeti do pola miliona dolara godišnje tokom narednih 10 godina, a smanjiti emisiju ugljenika za oko 20.000 tona godišnje – što je ekvivalent potrošnji energije više od 6.000 domaćinstava, prenosi PV Magazine. Grad je izračunao da će ovim ugovorom koji ističe 2030. imati smanjenje emisije od 2024. za 70%, šest godina ranije.

„Mi smo usred klimatske krize. Ako želimo smanjiti emisiju i povećati sektor zelene energije, svi nivoi vlasti moraju hitno preći na obnovljive izvore energije, „rekao je u sredu gradonačelnik Sidneja Klover Mur.

Ugovorom o kupovini električne energije obuhvataju se gradski izvori obnovljive energije iz solarne farme Bomen od 120 MW u Vaga Vaga, vetroelektrane Safir od 270 MW u blizini Inverel-a i solarne farme od 3 MW Soalheven, neprofitne kompanije, solarne šeme u vlasništvu zajednice blizu Novre na jugoistoku obale Novog Južnog Velsa. U sporazumu će biti tri četvrtine gradske potrošnje dobijene iz vetra i jedna četvrtina od sunca.

„Ovo je značajno dostignuće za grad Sidnej. Ako organizacije mogu da slede korake grada, budućnost bez ugljenika je ostvariva“, rekao je direktor kompanijeFlow Power Metju van der Linden. „Grad je direktno uključen u ove obnovljive projekte, potez koji podržava integraciju obnovljivih izvora energije u sistem.“

Jedan od prvih projekata u Australiji za instaliranje dvostranih panela, na solarnoj farmi Bomen počeo je predaju energije u mrežu u martu. Projekt je prošle godine postao vlasnik infrastrukture elektroenergetske mreže Spark Infrastructure, u glavnom strateškom preokretu kompanije ka posedovanju obnovljivih izvora energije. Pored AJN-a sa Flow Power-om, projekat Bomen ima i drugu AJN-u sa Westpac-om, kao deo opredeljenja banke za stoprocentnim obnovljivim izvorima energije.

Drugo solarno postrojenje obuhvaćeno ovim sporazumom, projekat Soalheven solar razvija kompanija Flow Power u partnerstvu sa lokalnom grupom Repower Shoalhaven, neprofitnim društvenim preduzećem koje razvija solarne projekte u zajednici. Uz troškove izgradnje od blizu 5 miliona australijskih dolara, obalna solarna farma će pružiti dodatna ulaganja regionu i pružiti lokalne mogućnosti zapošljavanja tokom izgradnje i rada. Projekat će proizvesti dovoljno energije za napajanje blizu 1.000 domova Novog Južnog Velsa.

„Soalheven solarna farma ne bi mogla postati aktivna bez gradske investicije. Partnerstvom sa ovim projektom stvaramo lokalne poslove i pomažemo da se sektor obnovljivih izvora poveća, “rekao je član Bob Hajvard, u ime kompanije Repower Shoalhaven.

Inicijative za efikasnost

Grad je od 2016. godine ulagao u inicijative za energetsku efikasnost, poput ugradnje solarnih panela na krovovima i LED rasvete, što je napravilo značajne uštede za Poreske obaveznike. Na primer, zamena 6.500 uličnih svetala sa LED-ovima uštedela je 800.000 australijskih dolara godišnje.

Grad je takođe instalirao solarne panele na više od 30 svojih kancelarijskih zgrada, bazena, biblioteka i društvenih centara, uključujući sidnejske pijace (8,594 panela), Endru (Boj) Čarlton bazen (85 panela), gradska dvorana u Sidneju (240 panela), Redfern Oval (211 ploča), zgrada australijske pošte u ulici Klivlend (1000+ panela), biblioteka Suri Hils (32 panela), kao i Međunarodni kongresni centar u Sidneju u luci Darling, u kome na domovima ima 520kW solarnih instalacija. U luci Darling, solarni paneli su u vlasništvu članova šire javnosti.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Grad Sidnej se prebacuje na 100% zelenu energiju

Crna Gora najavljuje građanima beskamatne kredite za solarne elektrane

Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici sa Izveštajem sa javne rasprave.

Solarni paneli

Predloženi zakoni pojednostavljuju se i skraćenim postupkom priključenja objekata korisnika na elektroenergetski sistem i dozvoljavaju građanima da dobiju beskamatne kredite za ugradnju solarnih panela na svoje objekte i da kredit vraćaju zaradom od proizvedene energije.

Preciziran je zakonski okvir za berzanski oblik trgovanja električnom energijom i usklađen postupak izdavanja i korišćenje garancija porekla sa ispravnim evropskim organizacijama koje izdaju garancije porekla.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Crna Gora najavljuje građanima beskamatne kredite za solarne elektrane

Gradnja solarne elektrane u Ulcinju počinje do kraja godine

Podgorica – Početak radova na izgradnji  Solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, koji će koštati 200 miliona eura, može se očekivati do kraja godine.

Prema ranijim najavama, solarna elektrana obezbedila je stalan posao za 226 ljudi.

Ugovor je potpisan krajem 2018. godine, kapaciteta energetskog objekta iznosi oko 250 megavati, a   elektrana će se graditi u dve faze.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić kaže da je, osim solarnih polja, projektovana i izgradnja pripadajućih dalekovoda, trafostanica i pristupnih puteva.

Ona je rekla da veruje da će Elektroprivreda (EPCG) organizovati rad nezavisno od događanja u vezi sa pandemijom koronavirusa.

„Naša je procena da do kraja godine očekujemo prve radove na solarnoj elektrani“, navela je Sekulić i dodala da očekuje da EPCG, osim što će se baviti izgradnjom elektrane, rekonstruisati i izgraditi lokalne puteve za prilaz elektrani.

Izgradnja je poverena konzorcijumu firmi koje čine EPCG, finski Fortum i EPC kompanija Sterling i Vilson iz Indije koji je najveći svetski ugovarač u oblasti solarnih elektrana, prenosi crnogorski portal Investitor.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Gradnja solarne elektrane u Ulcinju počinje do kraja godine

Solar je činio 40% svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u SAD-u 2019.

Solar je činio 40% svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Sjedinjenim Državama u 2019. godini, što je njen najveći udeo ikad i više nego bilo koji drugi izvor električne energije, sa instaliranim 13,3 gigavata (GW).

Uprkos izazovima u politici i drugoj godini tarifa sekcije 201, američko tržište solarne energije u porastu je za 23% u odnosu na 2018. godinu, navodi se u godišnjem pregledu američkog izveštaja o solarnom tržištu SAD-a za 2019. godinu koji je objavilo Udruženje za solarnu energiju (SEIA) i Wood Mackenzie.

„Čak i dok su tarife usporile naš rast, uvek smo govorili da je solarna industrija otporna, i ovaj izveštaj to pokazuje“, rekao je Abigail Ross Hopper, predsednik i izvršni direktor SEIA. „Znamo da pandemija COVID-19 utiče na raspored isporuka i našu sposobnost da ispunimo rokove završetka projekta koji se delom zasnivaju na novom nedostatku radne snage. Ovo još jednom testira otpornost naše industrije, ali verujemo da smo, dugoročno, u dobroj poziciji da nadmašimo postojeće generatore tokom Solar+ dekade i da nastavimo da povećavamo svoj tržišni udeo. “SEIA i Wood Mackenzie pomno prate promene u industriji, zbog pandemije COVID-19. Od objavljivanja ove publikacije puni uticaj izbijanja koronavirusa na solarnu industriju još uvek se razvija.

S obzirom na dinamičku prirodu epidemije, prerano je uvesti bilo kakve promene u naše stavove sa dovoljno sigurnosti. Wood Mackenzie-ev solarni tim pažljivo prati promene u industriji jer se odnose na lance snabdevanja solarnom opremom, cene komponenti i rokove razvoja projekata, a naše organizacije će izdavati izveštaje o praćenju uticaja pandemije.

Prema izveštaju, predviđa se da će ukupni instalirani fotonaponski kapacitet u SAD-u porasti za 47% u 2020. godini, a blizu 20 GW novih instalacija se očekuje do kraja godine. Očekivalo se da će svake naredne dve godine biti najveći rekord u američkoj solarnoj industriji.

Stambeni solarni sektor imao je rekordnu instalaciju sa više od 2,8 GW, predvođen rekordnom godinom u Kaliforniji i nastavljenim rastom na tržištima u razvojy. Ovaj cegment je zabeležio godišnji rast od 15%, istovremeno postižući najveći obim ugradnje u istoriji.

„Sa većinom solarnog tržišta do sada koje pokreću Kalifornija i severoistočne države, Florida je prozor u budućnost nacionalnog tržišta solarne energije, s obzirom na sličnost s ogromnim brojem tržišta bez podsticajnih programa širom države ili visokih cena struje zbog koje je solarni krov toliko atraktivan “, rekao je Austin Perea, stariji analitičar iz Wood Mackenzie.

U međuvremenu, tržište elektrodistribucija u 2019. godini dodalo je 8,4 GW novih  solarnih elektrana, od čega je četvrtina došla na tržište u četvrtom tromesečju. 4.4 GW komunalnog PV-a instaliranog u četvrtom tromjesečju čini ga drugim najvećim kvartalom u istoriji na tržištu.

Priključenjem Teksasa i Floride kao vrhunskih solarnih država, zajedno sa jakom godinom na etabliranim tržištima poput Arizone, Džordžije i Severne Karoline, pomogla su pokretanju solidnog rasta u 2019. u svim segmentima.

Tokom narednih pet godina, očekivano je da se ukupni instalirani američki PV kapacitet poveća više nego dvostryko, a predviđa se da će godišnje instalacije dostići 20,4 GW 2021. godine, pre isteka saveznog solarnog poreza na investicije za stambene sisteme i pad do 10% za komercijalne, na nivou komunalnih usluga.

Ključni nalazi iz izveštaja uključuju:

Solarne elektrane su činile 40% svih novih dodatnix kapaciteta za proizvodnju električne energije u SAD-u 2019. godine.

U 2019. američko tržište solarne energije ugradilo je 13,3 GW solarnog PV-a, što je 23% više u odnosu na 2018. godinu.

Kumulativni radni PV kapacitet u SAD sada prelazi 76 GW, u odnosu na samo 1 GW na kraju 2009. godine.

Sjedinjene Američke Države postavile su rekordne rezidencijalne solarne kapacitete u 2019. godini sa instaliranim više od 2,8 GW.

Ugovoreni broj PV sistema je u 2019. porastao na rekordnih 48,1 GW.

Solarna zajednica nastavlja da širi svoju geografsku diverzifikaciju, a u podsegmentu je treća godina zaredom i instalirano je više od 500 MW.

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Solar je činio 40% svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u SAD-u 2019.

Conseko d.o.o. na Danima energetike i investicija 2020.

Na danima energetike i investicija 26. i 27. februara u Novom Sadu, Conseko d.o.o. će izlagati na štandu i održati predavanje o solarnim elektranama za primenu u industriji.   

Dani energetike i investicija 2020.


sajt dani energetike i investicija

Објављено под Некатегоризовано | Коментари су искључени на Conseko d.o.o. na Danima energetike i investicija 2020.

Kamion Gpadskog zelenila radi na solarne panele

Na punjaču za električne automobile snimili smo električni kamion od Gradskog zelenila.
Punjač za električne automobile na javnoj garaži Obilićev venac preko dana dobija električnu energiju direktno sa  Solarne elektrane  na krovu garaže.

 

Објављено под Вести из региона, Некатегоризовано | Коментари су искључени на Kamion Gpadskog zelenila radi na solarne panele