Савети за коришћење соларних панела на викендици

Уколико поседујете соларне панеле на систему који није повезан са електричном мрежом, дајемо неколико практичних савета како да оптимално трошите електричну енергију.

  1. Користите веће потрошаче само током дана. Уколико је инвертор снаге веће од 2kW, потрошаче као што су бојлер, веш машина, усисивач и сл., користите само током дана при сунчаном времену.
  2. Ноћу користите неопходне потрошаче. Обзиром да ноћу нема добијања енергије са соларних панела, расположива енергија за потрошаче се користи из акумулатора. Како бисте осигурали дуг радни век за акумулаторе, користите само неопходне потрошаче: сијалице, рефлекторе, ТВ, лаптоп, уз то и фрижидер. Друге потрошаче користите током дана.
  3. Оставите фрижидер да ради. Нема потребе да фрижидер искључујете из утикача, када нисте у викендици. Соларни панели ће скупљати енергију када нисте на објекту.
  4. За алармне системе и камере, набавите мањи инвертор. Како се не би трошила енергија из великог претварача, да би се она обезбедила само за камере и аларм, користите мали инвертор за ту сврху.
  5. Проверавајте ниво напона на акумулаторима два сата пре заласка сунца. Да бисте сачували довољно енергије у акумулаторима, на систему од 12V, препоручени напон је мин. 12,7V, на систему 24V препуручени напон је 25,4V, а на 48V напон акумулатора.

Оптимално дизајниране пакете са соларним панелима за викендице, погледајте на страници http://www.conseko.rs/solarni_paneli.html 

Инвертори напона мањих снага http://www.conseko.rs/pretvaraci_napona_invertori.html

Викендица са соларним панелима
Ovaj unos je objavljen pod Соларни независни системи. Zabeležite stalnu vezu.