10 савета да најефикасније искористите снагу соларних панела

(чланак преузет са PV Europe)

Ако сте инсталирали соларне модуле на крову, у гаражи, на паркиралишту или у приземљу ваше имовине, потребно је мање струје из електричне мреже. Овде ћете наћи савете о томе како можете искористити већину овог вредног ресурса за властите потребе.
Одлука о постављању ПВ инсталације означава промену. Док је до сада електрична енергија долазила из мреже, она се сада производи на вашој властитој имовини, много јефтинијој од електричне мреже. Због тога: Користите што више сунчеве струје и убаците што мање назад у мрежу. Показаћемо вам како се то ради.
Ово су 10 стручних савета за коришћење соларне струје:

1. Смањите потрошњу електричне енергије у згради!
2. Инсталирајте ЛЕД диоде умјесто сијалица!
3. Искључите стање приправности!
4. Направите топлу воду електрично!
5. Покрените уређаје високе потрошње током дана!
6. Направите своје вртларство на соларној енергији!
7. Електрично загрејте током прелазних периода!
8. Складиштење енергије повећава ефикасност!
9. Пребаците се на е-мобилност!
10. Потрага за благом за сву вашу породицу!

Сазнајте више о соларним panelima

1. Смањите потрошњу електричне енергије у згради!
Прво: Ако желите да уштедите на трошковима електричне енергије – са или без ПВ – прво треба да елиминишете уређаје који је превише користе. Ово укључује стендбај уређаје, сијалице са жарном нити и бојлере. Што је укупна потрошња мања, то је већи део који ћете моћи покрити помоћу соларног ПВ-а.

2. Инсталирајте ЛЕД диоде умјесто сијалица!
Обично је највећи фактор једног трошка осветљење. Застареле сијалице користе само око десет посто струје за производњу светлости. 90% се губи као топлота. Они производе топлоту, а не светлост, јер се заснивају на сјајном филаменту од волфрама. Модерне ЛЕД диоде користе скоро сву електричну енергију како би осветлиле. То се јасно види из чињенице да остају хладни, тј. Има много мање губитка. Добром ЛЕД-у је потребно око једне десетине струје за производњу исте количине светлости. И зато што се не загрева толико, траје много дуже. И: Цена ЛЕД диода се толико смањила да се размена за редовне сијалице исплати у року од једне или две године. Исто важи и за индустријске системе осветљења који често користе сијалице са живином паром. Они такође троше много струје и лако се могу заменити ЛЕД-ом.

3. Искључите стање приправности!
Многи електрични уређаји (кухињски апарати, телевизори, компјутери, конзоле зa igraње, HiFi системи) такође троше електричну енергију када се не користе или су у стању приправности. Узимајући у обзир број електричних уређаја у нормалној кући, потрошња у стању мировања се заиста може збројити. Из тог разлога, такви уређаји би требали – када се не користе – бити физички одвојени од круга коришћењем преклопних утичница.

4. Направите топлу воду електрично!
Ако производите соларну електричну енергију, требали бисте претворити своје системе топле воде у електричне котлове. Тренутни грејачи воде такође омогућавају загревање воде у близини славине – на пример, као подводне јединице. Температура воде се може прилагодити управо ономе што је пожељно. Потражња за топлом водом је мање-више иста током године. Током касног пролећа и лета, потражња се у потпуности може задовољити соларном енергијом. То повећава ниво сопствене потрошње. Комбинација са специјалним топлотним пумпама за топлу воду такође може имати смисла.

5. Покрените уређаје високе потрошње током дана!
Апарати у домаћинству са највећом потражњом за електричном енергијом су машина за прање посуђа, машина за прање веша, сушилица и кухињска пећ. Они се лако могу опремити са прекидачима тајмера, тако да они раде током дана, када соларни генератор на крову производи много излазне снаге, што се може користити директно. Пећ високог напона могла би бити изазов за ПВ сама. У овом случају, велика складишна јединица (соларна батерија) може се користити као одбојник за краткорочне врсте оптерећења. Зато што није довољан само број киловатних сати на крову, већ и струје које су доступне у кратком року. Ово одређује да ли је јединица за складиштење дизајнирана за капацитет (у киловат сатима) или излаз (у киловатима).

6. Направите своје вртларство на соларној енергији!
Приноси соларне енергије су највиши између пролећа и јесени. Ово је уједно и доба године када врт треба највише посла. Можете врло лако управљати електричним косилицама за траву, маказама за живу ограду или осветљавањем соларне струје. Ако имате соларну батерију, можете је користити за напајање ЛЕД свјетла у вашем врту увече и ноћу. Вртна сауна може се загрејати користећи вишак електричне енергије током дана, тако да је спремна за употребу у вечерњим сатима.

7. Електрично загрејте током прелазних периода!
Ако се ваш соларни генератор покреће у комбинацији са довољно великом јединицом за складиштење, можете користити инфрацрвене радијаторе да се охлади из хладнијих вечери. Такви радијатори долазе у разним лепим изведбама, чак иу облику огледала за грејање у купатилу. Све док користе само мало енергије и користе се само за додатно загревање, они су добар начин да се искористи соларна енергија. Када електрично грејање из соларне енергије више не буде довољно, мораћете купити електричну енергију из мреже. Или прелазите на ефикаснији термални систем топлотне пумпе.

8. Складиштење енергије повећава ефикасност!
Од почетка 2014. до 2017. године, цена стационарних литијумских батерија пала је за више од 40 посто. Очекује се да ће се овај тренд наставити. Осим тога, крајем фебруара уведен је нови програм финансирања који ће се наставити до 2018. То су добри разлози за улагање у соларну батерију. Коју величину можете изабрати зависи од потражње за електричном енергијом зграде и величине вашег соларног генератора. Литијумске батерије тренутно коштају око 1.000 евра по киловат сату, оловне батерије око 500 до 600 евра (нето цене за крајње купце). Међутим: У приватној резиденцији, поседовање јединице за складиштење без соларног генератора има мало смисла. Ово може бити другачије за комерцијална предузећа.
Без складиштења енергије, можете искористити око 50 до 80 посто соларне енергије за властиту кућу. Батерија може лако да поднесе то (скоро) 100 процената. Ако не базирате сопствену потрошњу само на соларном генератору, већ на потражњу за електричном енергијом читаве куће, примењује се следеће опште правило: без складиштења, можете задовољити око 30 до 50 процената ваше електричне енергије директно из соларног. У комбинацији са соларном батеријом, то може бити чак 90%. Да бисте задовољили све ваше потребе за струјом у току године, потребан вам је други генератор, нпр. јединица за когенерацију. Обично је једноставније – и јефтиније – користити електричну мрежу. Током зиме, ваше потребе могу бити задовољене кроз зелену електричну енергију од сертификоване компаније.

9. Пребаците се на е-мобилност!
Готово једнако корисни као соларне батерије могу бити електрични аутомобили и возила било које величине. Од косилице до дедине (или пријатељске,комшијске) електричне фотеље на педале (е-бицикле) и е-скутере за породицу. Све ово садржи литијумске батерије које се могу лако напунити соларном енергијом. На крају крајева, ту је мали електрични аутомобил који се може користити за куповину, кратка путовања или путовање на посао. За то су нарочито честа кратка путовања која троше много горива за конвенционалне аутомобиле. Да бисте напунили електрични аутомобил, потребан вам је пуњач за пуњење на зиду поред или у гаражи или на надстрешници. Што је наравно покривено соларним панелима високих перформанси. Препоручује се да добијете трофазни систем пуњења који може да произведе пристојан излаз у кратком року.

10. Потрага за благом за сву вашу породицу!
Искусни техничари могу вам пружити подршку када је у питању потрошња соларне енергије. Може бити корисно ићи корак по корак и проверавати бројила како би се видело какав учинак свака мера има. Проналажење уређаја у вашој кући који троше највише електричне енергије могу бити као потрага за благом, па направите игру и пустите своју децу да истражују. Новац који уштедите може да се остави по страни и користи се за забаву на соларну енергију са својим комшијама. Или одмор где Сунце сија! (ХС / ХЦН)

Ovaj unos je objavljen pod Соларни независни системи. Zabeležite stalnu vezu.