Уштеда електричне енергије зими

У овом чланку дајемо савете за уштеду електричне енергије у домаћинству током зимског периода.
Уколико се придржавате наших савета, можете месечно уштедети до 300kWh.

Наши савети су следећи:
1. Уградите ЛЕД сијалице
2. Подигните ролетне по сунчаном дану
3. Уђите у загрејано купатило
4. Аутоматско искључивање екрана рачунара и мод спавања
5. Кувајте чај и кафу на термо-кувалу
6. Искључивање ТВ апарата

1. Уградите ЛЕД сијалице
Лед сијалице троше 80% мање енергије од класичних термичких сијалица са ужареним влакнима.
Замена сијалице од 75W која ради 6 сати днвено, са одговарајућом ЛЕД од 15W, уштеди се 60W на сат или 360W дневно. То је месечна уштеда од 10,8kWh по сијалици у јануару.

2. Подигните ролетне по сунчаном зимском дану
Зимско сунце које је у ниском положају, такође греје. Јачина директног сунчевог зрачења на вертикалну површину при ведром дану у јануару је око 500W/m2, док је интезнитет зрачења на југоисточној или југозападној страни око 400 W/m2, у периоду 9-15h. Током дана, на површину прозора од 2m2, у трајању од 6h дневно, у просторију под директним сунчевим зрацима упадне око 4-6kWh. Имајући у виду број сунчаних дана зими, месечно можете уштедети око 40-80kWh по просторији.

3. Уђите у загрејано купатило
Уласком у загрејано купатило пре туширања, мање ћете потрошити топле воде из бојлера за око 20-30%. Енергија потребна за загревање воде у бојлеру много je већа од енергије која је потребна за загревање простора купатила у трајању од 15 минута, код купатила стандардне величине. Немојте да заборавите да искључите грејалицу, или мермерни радијатор након изласка из купатила.

4. Аутоматско искључивање екрана рачунара и укључивање мода спавања
Уколико свакодневно користите десктоп или лаптоп рачунар, ови уређаји значајно утичу на потрошњу електричне енергије у домаћинству. Десктоп рачунар чија је потрошна 300W, месечно ће са 6 сати дневног рада потрошити 54kWh. Ако у стану користите више рачунара, потрошња енергије је вишеструко већа.
На опцијама за уштеду енергије (energy saving) подесите да рачунар прелази у мод за искључивање екрана након 10 минута, прелази у стање спавања након 10 минута од некоришћења.

5. Кување чаја и кафе на термо-кувалу
Набавите електрични бокал (кувало) за чај и кафу са термо изолацијом. Осим што штеди време да вода прокључа за мање од једног минута, услед малих термичих губиатака, електрични бокал штеди преко 85% енергије да се напитак скува. Док електричне рингле уобичајено имају од 1000W до 1,2kW, снаге елекричних бокала су 150W до 300W. Уколико кувате напитке три-четири пута дневно, уштедећете месечно 6-8 kWh, уређај ће се исплатити кроз три године.

6. Искључивање ТВ апарата
ТВ уређај, други слични аудио-видео уређаји и рачунари на stand-by моду троше око 2-3W, енергије. Уколико је ТВ уређај стално угашен преко стенд бај, његова потрошња енергије у таквом моди месечно износи око 1,8kWh, по уређају.

Уштеда енергије у домаћинству

Ovaj unos je objavljen pod Уштеда енергије. Zabeležite stalnu vezu.