Какав кров обезбеђује соларну енергију за читаву годину?

Електрична енергија је потребна свих месеци у години, ако се објекат користи читаве године.


Најбољи кроб који може да обезбеди довољну количину енергије у зимским месецима је оштар планински кров. Такви кровови имају нагиб од 50 степени или више.
Кров са оштрим нагибом боље хвата зраке сунца у зимском периоду.

Објекат за соларни независни систем који даје довољно енергије у зимским месецима треба да има оштар кров.

Са једне стране битно је да се на таквом крову не задржава снег, док је са друге стране најбоље да кров треба буде што ближе углу од 90 степени према Сунцу. За зимске месеце то одговара нагибу крова од 60 степени. Са таквим кровом не морате да бринете да ли ће бити довољно енергије у зимским месецима.

Пакети за независне системе за викендице
http://www.conseko.rs/solarni_paneli.html

http://www.conseko.rs/solarni_paneli.html
Planinski krov je pogodan za solarne panele zimi
Solarni krov na Kopaoniku
Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Какав кров обезбеђује соларну енергију за читаву годину?

Савети за коришћење соларних панела на викендици

Уколико поседујете соларне панеле на систему који није повезан са електричном мрежом, дајемо неколико практичних савета како да оптимално трошите електричну енергију.

  1. Користите веће потрошаче само током дана. Уколико је инвертор снаге веће од 2kW, потрошаче као што су бојлер, веш машина, усисивач и сл., користите само током дана при сунчаном времену.
  2. Ноћу користите неопходне потрошаче. Обзиром да ноћу нема добијања енергије са соларних панела, расположива енергија за потрошаче се користи из акумулатора. Како бисте осигурали дуг радни век за акумулаторе, користите само неопходне потрошаче: сијалице, рефлекторе, ТВ, лаптоп, уз то и фрижидер. Друге потрошаче користите током дана.
  3. Оставите фрижидер да ради. Нема потребе да фрижидер искључујете из утикача, када нисте у викендици. Соларни панели ће скупљати енергију када нисте на објекту.
  4. За алармне системе и камере, набавите мањи инвертор. Како се не би трошила енергија из великог претварача, да би се она обезбедила само за камере и аларм, користите мали инвертор за ту сврху.
  5. Проверавајте ниво напона на акумулаторима два сата пре заласка сунца. Да бисте сачували довољно енергије у акумулаторима, на систему од 12V, препоручени напон је мин. 12,7V, на систему 24V препуручени напон је 25,4V, а на 48V напон акумулатора.

Оптимално дизајниране пакете са соларним панелима за викендице, погледајте на страници http://www.conseko.rs/solarni_paneli.html 

Инвертори напона мањих снага http://www.conseko.rs/pretvaraci_napona_invertori.html

Викендица са соларним панелима
Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Савети за коришћење соларних панела на викендици

10 савета да најефикасније искористите снагу соларних панела

(чланак преузет са PV Europe)

Ако сте инсталирали соларне модуле на крову, у гаражи, на паркиралишту или у приземљу ваше имовине, потребно је мање струје из електричне мреже. Овде ћете наћи савете о томе како можете искористити већину овог вредног ресурса за властите потребе.
Одлука о постављању ПВ инсталације означава промену. Док је до сада електрична енергија долазила из мреже, она се сада производи на вашој властитој имовини, много јефтинијој од електричне мреже. Због тога: Користите што више сунчеве струје и убаците што мање назад у мрежу. Показаћемо вам како се то ради.
Ово су 10 стручних савета за коришћење соларне струје:

1. Смањите потрошњу електричне енергије у згради!
2. Инсталирајте ЛЕД диоде умјесто сијалица!
3. Искључите стање приправности!
4. Направите топлу воду електрично!
5. Покрените уређаје високе потрошње током дана!
6. Направите своје вртларство на соларној енергији!
7. Електрично загрејте током прелазних периода!
8. Складиштење енергије повећава ефикасност!
9. Пребаците се на е-мобилност!
10. Потрага за благом за сву вашу породицу!

Сазнајте више о соларним panelima

1. Смањите потрошњу електричне енергије у згради!
Прво: Ако желите да уштедите на трошковима електричне енергије – са или без ПВ – прво треба да елиминишете уређаје који је превише користе. Ово укључује стендбај уређаје, сијалице са жарном нити и бојлере. Што је укупна потрошња мања, то је већи део који ћете моћи покрити помоћу соларног ПВ-а.

2. Инсталирајте ЛЕД диоде умјесто сијалица!
Обично је највећи фактор једног трошка осветљење. Застареле сијалице користе само око десет посто струје за производњу светлости. 90% се губи као топлота. Они производе топлоту, а не светлост, јер се заснивају на сјајном филаменту од волфрама. Модерне ЛЕД диоде користе скоро сву електричну енергију како би осветлиле. То се јасно види из чињенице да остају хладни, тј. Има много мање губитка. Добром ЛЕД-у је потребно око једне десетине струје за производњу исте количине светлости. И зато што се не загрева толико, траје много дуже. И: Цена ЛЕД диода се толико смањила да се размена за редовне сијалице исплати у року од једне или две године. Исто важи и за индустријске системе осветљења који често користе сијалице са живином паром. Они такође троше много струје и лако се могу заменити ЛЕД-ом.

3. Искључите стање приправности!
Многи електрични уређаји (кухињски апарати, телевизори, компјутери, конзоле зa igraње, HiFi системи) такође троше електричну енергију када се не користе или су у стању приправности. Узимајући у обзир број електричних уређаја у нормалној кући, потрошња у стању мировања се заиста може збројити. Из тог разлога, такви уређаји би требали – када се не користе – бити физички одвојени од круга коришћењем преклопних утичница.

4. Направите топлу воду електрично!
Ако производите соларну електричну енергију, требали бисте претворити своје системе топле воде у електричне котлове. Тренутни грејачи воде такође омогућавају загревање воде у близини славине – на пример, као подводне јединице. Температура воде се може прилагодити управо ономе што је пожељно. Потражња за топлом водом је мање-више иста током године. Током касног пролећа и лета, потражња се у потпуности може задовољити соларном енергијом. То повећава ниво сопствене потрошње. Комбинација са специјалним топлотним пумпама за топлу воду такође може имати смисла.

5. Покрените уређаје високе потрошње током дана!
Апарати у домаћинству са највећом потражњом за електричном енергијом су машина за прање посуђа, машина за прање веша, сушилица и кухињска пећ. Они се лако могу опремити са прекидачима тајмера, тако да они раде током дана, када соларни генератор на крову производи много излазне снаге, што се може користити директно. Пећ високог напона могла би бити изазов за ПВ сама. У овом случају, велика складишна јединица (соларна батерија) може се користити као одбојник за краткорочне врсте оптерећења. Зато што није довољан само број киловатних сати на крову, већ и струје које су доступне у кратком року. Ово одређује да ли је јединица за складиштење дизајнирана за капацитет (у киловат сатима) или излаз (у киловатима).

6. Направите своје вртларство на соларној енергији!
Приноси соларне енергије су највиши између пролећа и јесени. Ово је уједно и доба године када врт треба највише посла. Можете врло лако управљати електричним косилицама за траву, маказама за живу ограду или осветљавањем соларне струје. Ако имате соларну батерију, можете је користити за напајање ЛЕД свјетла у вашем врту увече и ноћу. Вртна сауна може се загрејати користећи вишак електричне енергије током дана, тако да је спремна за употребу у вечерњим сатима.

7. Електрично загрејте током прелазних периода!
Ако се ваш соларни генератор покреће у комбинацији са довољно великом јединицом за складиштење, можете користити инфрацрвене радијаторе да се охлади из хладнијих вечери. Такви радијатори долазе у разним лепим изведбама, чак иу облику огледала за грејање у купатилу. Све док користе само мало енергије и користе се само за додатно загревање, они су добар начин да се искористи соларна енергија. Када електрично грејање из соларне енергије више не буде довољно, мораћете купити електричну енергију из мреже. Или прелазите на ефикаснији термални систем топлотне пумпе.

8. Складиштење енергије повећава ефикасност!
Од почетка 2014. до 2017. године, цена стационарних литијумских батерија пала је за више од 40 посто. Очекује се да ће се овај тренд наставити. Осим тога, крајем фебруара уведен је нови програм финансирања који ће се наставити до 2018. То су добри разлози за улагање у соларну батерију. Коју величину можете изабрати зависи од потражње за електричном енергијом зграде и величине вашег соларног генератора. Литијумске батерије тренутно коштају око 1.000 евра по киловат сату, оловне батерије око 500 до 600 евра (нето цене за крајње купце). Међутим: У приватној резиденцији, поседовање јединице за складиштење без соларног генератора има мало смисла. Ово може бити другачије за комерцијална предузећа.
Без складиштења енергије, можете искористити око 50 до 80 посто соларне енергије за властиту кућу. Батерија може лако да поднесе то (скоро) 100 процената. Ако не базирате сопствену потрошњу само на соларном генератору, већ на потражњу за електричном енергијом читаве куће, примењује се следеће опште правило: без складиштења, можете задовољити око 30 до 50 процената ваше електричне енергије директно из соларног. У комбинацији са соларном батеријом, то може бити чак 90%. Да бисте задовољили све ваше потребе за струјом у току године, потребан вам је други генератор, нпр. јединица за когенерацију. Обично је једноставније – и јефтиније – користити електричну мрежу. Током зиме, ваше потребе могу бити задовољене кроз зелену електричну енергију од сертификоване компаније.

9. Пребаците се на е-мобилност!
Готово једнако корисни као соларне батерије могу бити електрични аутомобили и возила било које величине. Од косилице до дедине (или пријатељске,комшијске) електричне фотеље на педале (е-бицикле) и е-скутере за породицу. Све ово садржи литијумске батерије које се могу лако напунити соларном енергијом. На крају крајева, ту је мали електрични аутомобил који се може користити за куповину, кратка путовања или путовање на посао. За то су нарочито честа кратка путовања која троше много горива за конвенционалне аутомобиле. Да бисте напунили електрични аутомобил, потребан вам је пуњач за пуњење на зиду поред или у гаражи или на надстрешници. Што је наравно покривено соларним панелима високих перформанси. Препоручује се да добијете трофазни систем пуњења који може да произведе пристојан излаз у кратком року.

10. Потрага за благом за сву вашу породицу!
Искусни техничари могу вам пружити подршку када је у питању потрошња соларне енергије. Може бити корисно ићи корак по корак и проверавати бројила како би се видело какав учинак свака мера има. Проналажење уређаја у вашој кући који троше највише електричне енергије могу бити као потрага за благом, па направите игру и пустите своју децу да истражују. Новац који уштедите може да се остави по страни и користи се за забаву на соларну енергију са својим комшијама. Или одмор где Сунце сија! (ХС / ХЦН)

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na 10 савета да најефикасније искористите снагу соларних панела

Уштеда електричне енергије зими

У овом чланку дајемо савете за уштеду електричне енергије у домаћинству током зимског периода.
Уколико се придржавате наших савета, можете месечно уштедети до 300kWh.

Наши савети су следећи:
1. Уградите ЛЕД сијалице
2. Подигните ролетне по сунчаном дану
3. Уђите у загрејано купатило
4. Аутоматско искључивање екрана рачунара и мод спавања
5. Кувајте чај и кафу на термо-кувалу
6. Искључивање ТВ апарата

1. Уградите ЛЕД сијалице
Лед сијалице троше 80% мање енергије од класичних термичких сијалица са ужареним влакнима.
Замена сијалице од 75W која ради 6 сати днвено, са одговарајућом ЛЕД од 15W, уштеди се 60W на сат или 360W дневно. То је месечна уштеда од 10,8kWh по сијалици у јануару.

2. Подигните ролетне по сунчаном зимском дану
Зимско сунце које је у ниском положају, такође греје. Јачина директног сунчевог зрачења на вертикалну површину при ведром дану у јануару је око 500W/m2, док је интезнитет зрачења на југоисточној или југозападној страни око 400 W/m2, у периоду 9-15h. Током дана, на површину прозора од 2m2, у трајању од 6h дневно, у просторију под директним сунчевим зрацима упадне око 4-6kWh. Имајући у виду број сунчаних дана зими, месечно можете уштедети око 40-80kWh по просторији.

3. Уђите у загрејано купатило
Уласком у загрејано купатило пре туширања, мање ћете потрошити топле воде из бојлера за око 20-30%. Енергија потребна за загревање воде у бојлеру много je већа од енергије која је потребна за загревање простора купатила у трајању од 15 минута, код купатила стандардне величине. Немојте да заборавите да искључите грејалицу, или мермерни радијатор након изласка из купатила.

4. Аутоматско искључивање екрана рачунара и укључивање мода спавања
Уколико свакодневно користите десктоп или лаптоп рачунар, ови уређаји значајно утичу на потрошњу електричне енергије у домаћинству. Десктоп рачунар чија је потрошна 300W, месечно ће са 6 сати дневног рада потрошити 54kWh. Ако у стану користите више рачунара, потрошња енергије је вишеструко већа.
На опцијама за уштеду енергије (energy saving) подесите да рачунар прелази у мод за искључивање екрана након 10 минута, прелази у стање спавања након 10 минута од некоришћења.

5. Кување чаја и кафе на термо-кувалу
Набавите електрични бокал (кувало) за чај и кафу са термо изолацијом. Осим што штеди време да вода прокључа за мање од једног минута, услед малих термичих губиатака, електрични бокал штеди преко 85% енергије да се напитак скува. Док електричне рингле уобичајено имају од 1000W до 1,2kW, снаге елекричних бокала су 150W до 300W. Уколико кувате напитке три-четири пута дневно, уштедећете месечно 6-8 kWh, уређај ће се исплатити кроз три године.

6. Искључивање ТВ апарата
ТВ уређај, други слични аудио-видео уређаји и рачунари на stand-by моду троше око 2-3W, енергије. Уколико је ТВ уређај стално угашен преко стенд бај, његова потрошња енергије у таквом моди месечно износи око 1,8kWh, по уређају.

Уштеда енергије у домаћинству

Objavljeno pod Уштеда енергије | Komentari su isključeni na Уштеда електричне енергије зими

Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

Заједно са општином Звездара, Conseko доо награђен је за пројектну идеју на UNDP конкурсу за локалне самоуправе, у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
У оквиру овог конкурса Conseko је са оптштином Звездара поднео идеују за он-лајн мониторинг потрошње електричне енергије у оквиру објеката локалне самоуправе. Наведено решење је изабрано са осам општина за своје пројектне идеје којима су показале креативност и иновативност у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
Реализација пројекта се очекује током ове и наредне године.

Sa dodele nagrada za projektne ideje UNDP

Objavljeno pod Наше референце | Komentari su isključeni na Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

Соларне централе раде посао и када је напољу снег

Соларне централе производе електричну енергију и када је напољу снег. За фотонапонске панеле је познато да је при хладном времену производња електричне енерије већа у односу на уобичајену температуру  од 25 C за око 0,4% по једном степену C.  На слици се види производња соларне централе при облачном времену на темп. 0 C  Београду на дан градских избора. Кровови су прекривени танким слојем снега. Производња енергије се смањује, све док на панелима не буду веће наслаге снега.

 

Objavljeno pod Соларне електране | Komentari su isključeni na Соларне централе раде посао и када је напољу снег

Колико се исплате LED сијалице у кући?

Замена обичних сијалица са ужареним влакном са ЛЕД сијалицама се брзо исплати.
Уколико заменените сијалију од 75W која ради 6 сати днвено, са одговарајућом ЛЕД од 15W, уштеди се 50W на сат или 300W дневно. То је месечна уштеда од 9,3кW у јануару.
Оваква ЛЕД сијалица у нашој малопродаји има да се купи за 360 динара. Ако током зиме плаћате скупу струју у црвеној тарифи уштедећете 214,6 динара. Значи да се улагање у ЛЕД сијалицу врати за 1 месец и 20 дана.
Ако се енергија обрачуна по плавој тарифи коју користи већина наших домаћинстава, по тренутним ценама од 8,943 дин, плус акцизом и ПДВ, уградња ЛЕД сијалице исплати се за 3 месеца и 10 дана. Вреди променити обичне сијалице.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Колико се исплате LED сијалице у кући?

Приказ рада соларне електране у децембру

На овом видеу приказујемо рад соларне централе соларне централе уживо, како је снимљено.

Prikaz video snimka

Просторија соларне централе


Укупна инсталирана снага соларне електране у Београду је 50kW. Капацитет гел батерија је 40kWh. Електрана обезбеђује електричну енергију за сопствене потребе на објекту.

Objavljeno pod Наше референце, Соларне електране | Komentari su isključeni na Приказ рада соларне електране у децембру

Како ради систем за производњу струје за сопствене потребе

Систем са складиштењем енергије за сопствене потребе (ESS)
Помоћу Victron ESS система са батеријама за складиштење енергије за сопствене потребe, струја се користи за сопствене потребе (self consumption), без предаје вишка произведене енергије у мрежу.
Поред тога, овај систем има опцију и да се предаје вишак струје у дистрибутивну мрежу.

Производња и предаја вишка произведене енергије у мрежу
Подешавањем уређаја Victron Color Control GX одабира се полиса за „fееd-in“, односно предају вишка произведене енергије кроз електричну мрежу.
Систем обавља рад тако да се вишком тренутне производње енергије из соларних панела у односу на коришћење енергије најпре допуњују батерије. Уколико током дана батерије постану пуне а производња струје из соларних панела постане већа од потрошње у оквиру објекта, што контролише контролно бројило Energy meter, у оквиру локалне мреже, тада се вишак произведене електричне енергије предаје кроз електричну мрежу.

Производња енергије за сопствене потребе
Подешавањем уређаја Color Control GX одабира се полиса за „self consumption“, односно производњу струје за сопствене потребе.
Електрична енергија која се током дана производи користи за сопствене потребе, без предаје вишка енергије у мрежу.
Систем поседује Energy meter, који се поставља иза мерног места на електричној инсталацији објекта, чиме се стално прати ток енергије и омогућује да електрана ради као систем који производи струју за сопствене потребе „self consumption“, т.ј. предаје тачно онолико колико је потрошња енергије на објекту, када је снага електране довољна.
Када је производња струје из соларних панела већа од потрошње енергије, вишком енергије допуњују се батерије, а након тога CCGX предаје сигнал мрежном преварачу да смањи производњу струје на потребан ниво.

Када је производња струје из соларних панела мања од потрошње енергије (током вечери и ноћи), недостајућа разлика енергије се преузима из батерија. Уколико се батерије испразне до задате границе, тек тада започиње коришћење енергије из мреже и то пре свега за рад потрошача, док ће се батерије увек само допуњивати из соларних панела.

Праћење произведене електричне енергије из централе могуће је приступом са интернет страницу произвођача опреме Victron, одакле се удаљеним приступом очитавају тренутне вредности и историја производње и коришћења електричне енергије.

Поред основне функције да се енергија из батерија користи када производња из соларних панела није довољна, батерије имају и функцију тзв. бекап система, а то значи обезбеђења континуитета енергије за критичне потрошаче у случају нестанка електричне енергије. За овакве ситуације увек постоји одређена резерва енергије у батеријама.

Функционална шема соларне центале за сопствене потребе
Топологија соларне централе која поседује систем складиштења енергије приказане је на доњој функционалној шеми.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Како ради систем за производњу струје за сопствене потребе

Соларне надстрешнице

Соларни панели на врху крова су сјајни, али нису идеални за сваку кућу или пословни објекат.
Примера ради, многе куће на сунчаним локацијама, имају кровове са тзв. шпанским плочицама. Изглед таквих кровова конвенционални соларни панели често нарушавају , а инсталација преко плочица може да оштети исте.
Шта радити у случају када је кров погрешно окренут, има велики нагиб или је једноставно сувише мале површине да би соларни панел био на њему постављен?


Решење су посебно направљене алуминијумско-челичне конструкције које могу да носе соларне панеле.
Ове конструкције, које се лако монтирају на спољашњој страни било које зграде, могу бити постављене као надстрешнице.
Лети, када је сунце високо, соларни панели преузимају функцију тенде. Овакве надстрешнице, које производе струју, представљају инвестиције које су на дужи рок јако исплативе јер штеде новац који би се потрошио на рачуне за струју.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Соларне надстрешнице