Соларне централе раде посао и када је напољу снег

Соларне централе производе електричну енергију и када је напољу снег. За фотонапонске панеле је познато да је при хладном времену производња електричне енерије већа у односу на уобичајену температуру  од 25 C за око 0,4% по једном степену C.  На слици се види производња соларне централе при облачном времену на темп. 0 C  Београду на дан градских избора. Кровови су прекривени танким слојем снега. Производња енергије се смањује, све док на панелима не буду веће наслаге снега.

 

Objavljeno pod Соларне електране | Komentari su isključeni na Соларне централе раде посао и када је напољу снег

Колико се исплате LED сијалице у кући?

Замена обичних сијалица са ужареним влакном са ЛЕД сијалицама се брзо исплати.
Уколико заменените сијалију од 75W која ради 6 сати днвено, са одговарајућом ЛЕД од 15W, уштеди се 50W на сат или 300W дневно. То је месечна уштеда од 9,3кW у јануару.
Оваква ЛЕД сијалица у нашој малопродаји има да се купи за 360 динара. Ако током зиме плаћате скупу струју у црвеној тарифи уштедећете 214,6 динара. Значи да се улагање у ЛЕД сијалицу врати за 1 месец и 20 дана.
Ако се енергија обрачуна по плавој тарифи коју користи већина наших домаћинстава, по тренутним ценама од 8,943 дин, плус акцизом и ПДВ, уградња ЛЕД сијалице исплати се за 3 месеца и 10 дана. Вреди променити обичне сијалице.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Колико се исплате LED сијалице у кући?

Приказ рада соларне електране у децембру

На овом видеу приказујемо рад соларне централе соларне централе уживо, како је снимљено.

Prikaz video snimka

Просторија соларне централе


Укупна инсталирана снага соларне електране у Београду је 50kW. Капацитет гел батерија је 40kWh. Електрана обезбеђује електричну енергију за сопствене потребе на објекту.

Objavljeno pod Наше референце, Соларне електране | Komentari su isključeni na Приказ рада соларне електране у децембру

Како ради систем за производњу струје за сопствене потребе

Систем са складиштењем енергије за сопствене потребе (ESS)
Помоћу Victron ESS система са батеријама за складиштење енергије за сопствене потребe, струја се користи за сопствене потребе (self consumption), без предаје вишка произведене енергије у мрежу.
Поред тога, овај систем има опцију и да се предаје вишак струје у дистрибутивну мрежу.

Производња и предаја вишка произведене енергије у мрежу
Подешавањем уређаја Victron Color Control GX одабира се полиса за „fееd-in“, односно предају вишка произведене енергије кроз електричну мрежу.
Систем обавља рад тако да се вишком тренутне производње енергије из соларних панела у односу на коришћење енергије најпре допуњују батерије. Уколико током дана батерије постану пуне а производња струје из соларних панела постане већа од потрошње у оквиру објекта, што контролише контролно бројило Energy meter, у оквиру локалне мреже, тада се вишак произведене електричне енергије предаје кроз електричну мрежу.

Производња енергије за сопствене потребе
Подешавањем уређаја Color Control GX одабира се полиса за „self consumption“, односно производњу струје за сопствене потребе.
Електрична енергија која се током дана производи користи за сопствене потребе, без предаје вишка енергије у мрежу.
Систем поседује Energy meter, који се поставља иза мерног места на електричној инсталацији објекта, чиме се стално прати ток енергије и омогућује да електрана ради као систем који производи струју за сопствене потребе „self consumption“, т.ј. предаје тачно онолико колико је потрошња енергије на објекту, када је снага електране довољна.
Када је производња струје из соларних панела већа од потрошње енергије, вишком енергије допуњују се батерије, а након тога CCGX предаје сигнал мрежном преварачу да смањи производњу струје на потребан ниво.

Када је производња струје из соларних панела мања од потрошње енергије (током вечери и ноћи), недостајућа разлика енергије се преузима из батерија. Уколико се батерије испразне до задате границе, тек тада започиње коришћење енергије из мреже и то пре свега за рад потрошача, док ће се батерије увек само допуњивати из соларних панела.

Праћење произведене електричне енергије из централе могуће је приступом са интернет страницу произвођача опреме Victron, одакле се удаљеним приступом очитавају тренутне вредности и историја производње и коришћења електричне енергије.

Поред основне функције да се енергија из батерија користи када производња из соларних панела није довољна, батерије имају и функцију тзв. бекап система, а то значи обезбеђења континуитета енергије за критичне потрошаче у случају нестанка електричне енергије. За овакве ситуације увек постоји одређена резерва енергије у батеријама.

Функционална шема соларне центале за сопствене потребе
Топологија соларне централе која поседује систем складиштења енергије приказане је на доњој функционалној шеми.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Како ради систем за производњу струје за сопствене потребе

Соларне надстрешнице

Соларни панели на врху крова су сјајни, али нису идеални за сваку кућу или пословни објекат.
Примера ради, многе куће на сунчаним локацијама, имају кровове са тзв. шпанским плочицама. Изглед таквих кровова конвенционални соларни панели често нарушавају , а инсталација преко плочица може да оштети исте.
Шта радити у случају када је кров погрешно окренут, има велики нагиб или је једноставно сувише мале површине да би соларни панел био на њему постављен?


Решење су посебно направљене алуминијумско-челичне конструкције које могу да носе соларне панеле.
Ове конструкције, које се лако монтирају на спољашњој страни било које зграде, могу бити постављене као надстрешнице.
Лети, када је сунце високо, соларни панели преузимају функцију тенде. Овакве надстрешнице, које производе струју, представљају инвестиције које су на дужи рок јако исплативе јер штеде новац који би се потрошио на рачуне за струју.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Соларне надстрешнице

Грејање помоћу соларних панела – да ли то може?

Соларни панели могу да се користе зими за грејање као систем подршке грејању. При томе, они могу делимично да замене основни енергент и до 40%, а при томе и значајно смањити трошак за грејање. Ипак, соларни панели не могу бити основни вид грејања, јер су мање активни при облачном времену и не раде током ноћи.
Доле наведени пример, за кућу од 70м2 која се греје на струју, показује замену за потрошње струје из електричне мреже у зимском периоду.

Пример за потрошњу електричне енергије, за тарифни модел широке потрошње, за објекат површине 70м2, зима 2017

Тарифановембардецембарјануарфебруармарт... јулавгуст
виша тарифа (VT) - црвена75 kWh315 kWh470 kWh100 kWh0 kWh0 kWh0 kWh
виша тарифа (VT) - плава 560 kWh630 kWh670 kWh550 kWh410 kWh95 kWh280 kWh

Оптимална снага соларних фотонапонских панела за ову потрошњу енергије, јесте на пример производња струје из соларне централе снаге 8kW. Њена производња у околини Београда је следећа:

 новембардецембарјануарфебруармарт... јулавгуст
Месечна производња530 kWh330 kWh395 kWh594 kWh945 kWh1200 kWh1180 kWh

Како се из претходних таблица може видети, произведена струја може у потпуности да избрише црвену тарифу током зиме (осим у јануару за 75kWh), али исто тако и плаву тарифу у новембру, фебруару и марту. Сабирањем потрошње и производње струје у зимском периоду на наведеном примеру, добија се да соларна централа може да задовољи 83% дневне потрошње енергије за грејање.
Исплативост система је између 6 и 7 година, а вредност инвестиције је око 9.000 евра без пдв.
У периоду од априла до октобра потрошња електричне енергије из мреже ће током дана бити у потпуности остварена из соларних панела, што значи да се на бројилу неће регистровати потрошња у периоду од 8 до 18h, уколико потрошња не превазилази тренутну производњу из соларне централе.
Самим тим ће рачун за електричну енергију поред нижих трошкова у зимском периоду, бити минималан у периоду од априла до октобра.

Objavljeno pod Соларне електране | Komentari su isključeni na Грејање помоћу соларних панела – да ли то може?

Соларни заливни систем за пумпу 3kW на дубини 120m

Недавно је завршен соларни заливни систем за воћњак површине 1,2ха. Струјом из соларних панела снаге 7kW се снабдевају две пумпе – потапајућа пумпа на дубини 120м, снаге 3kW за пуњење резервоара и друга којом се снабведа вођњак површине 1,2 ха. Дневни капацитет заливања износи око 50m3.

За покретање пумпе на дубини 120м коришћени су соларни панели снаге 5kW који преко соларног фреквентног регулатора специјалног производа из Немачке, енергију директно предају пумпи, уз ефикасност коришћења произведене ел. енергије од преко 97%. Систем је реализован недалеко од Новог Сада и обезбеђује воду за заливање вођњака током целог дана, по сунчаном и променљиво облачном времену.

Objavljeno pod Наше референце, Соларни заливни системи | Komentari su isključeni na Соларни заливни систем за пумпу 3kW на дубини 120m

Соларни хибридни систем на крову банке

Нови хибридни систем на крову банке Societe Generale на Новом Београду са соларним панелима снаге 2,5 kW обезбеђује непрекидно напајање за лед расвету и лед ТВ уређаје у партеру на новом објекту банке. Систем је реализиван помоћу Victron Multiplus претварача који раде у спрези са МППТ регулатором одбезбеђујући да се сва произведена струја директно предаје прикљученим потрошачима, док се вишак енергије складишти у батерије.
Имајући у виду строге захтеве за контролу приступа информацијама, приступ подацима о производњи електричне енергије остварује се кроз СКАДА систем, који очитава податке о производњи преко МОДБУС протокола.

Objavljeno pod Наше референце, Соларне електране | Komentari su isključeni na Соларни хибридни систем на крову банке

Енергетски ефикасна бензинска пумпа

Мол бензинска пумпа на аутопуту код Батроваца један је пилот пројекат који је показао енергетски ефикасна решења на бензинској пумпи. Уз лед спољашњу расвету око пумпе, на пумпи су постављени соларни колектори за загревање потрошне воде и фотонапонски панели који обезбеђују енергију за сталну расвету унутар објекта. У плану је и грејање објекта помоћу топлотне пумпе.
Conseko је реализовао пројекат постављања соларних колектора са бојлером од 300л и соларне панеле снаге 1,5kW ca Victron системом за складиштење енергије.

Objavljeno pod Наше референце | Komentari su isključeni na Енергетски ефикасна бензинска пумпа

Соларне батерије за независне системе – врсте

Батерије за складиштење енергије су и даље најслабија, најугроженија компонента у независном фотонапонском систему. Ово је можда и разлог зашто различити типови батерија, у распону од аутомобилских акумулатора и такозваних „соларних батерија“, па све до високо квалитетних индустријских (OPzS) батерија и затворених без одржавања батерија се користе у фотонапонским (ПВ) системима.

Универзални стандарди за кућне соларне системе

Овај чланак даје кратак преглед различитих аспеката са предностима и недостацима различитих типова акумулатора и њихову корисну примену.

Нека од следећих запажања могу послужити као увод за планерање касније спецификације:

Најважнија карактеристика рада батерија су циклуси. Током дневног циклуса, батерија се пуни преко дана и празни код ноћног оптерећења. Поред дневног циклуса имамо и сезонски циклус, који је повезан са периодима смањене расположивости зрачења (зимски период). Ово, заједно са другим оперативним параметрима (температура околине, струја, напон, итд), утиче на трајање батерије и захтеве одржавања.

Да би се продужио век оловних батерија треба избегавати следеће услове рада:
– Високи напон током пуњења (ствара сеакорозију или губитак воде)
– Ниски напон услед пражњења (корозија)
– Дубока пражњења (сулфатизација)
– Продужени периоди без потпуног пуњења (сулфатизација)
– Висока температура батерије (сви процеси старења су убрзани)
– Раслојавање електролита (сулфатизација)
– Веома ниска струја пуњења (сулфатизација)

О овоме треба водити рачуна приликом димензионисања како батерија тако и ПВ генератора и регулатора пуњења батерија. Међутим, мора се истаћи да нека од правила генерално контрадикторна (нпр. за пуно пуњење је потребан виши напон, али високи напон убрзава корозију), тако да се мора нацћи компромис да се узму посебни локални услови у обзир: (зрачење сунца, цене ПВ модула и батерија, локална производња, итд). Можда ово објашњава недостатак консензуса о овом питању међу различитим изворима информација (стандарди, експерти, итд) који су консултовани током припреме стандарда. Стога, захтеве који се наводе треба прилагодити тако да одговарају локалним околностима.

Потреба да се спрече прекомерна пражњења доводи до потребе да се ограничи максимална дубина пражњења до одређене вредности, што обично крец́е од 30% до 60%, али могу доћи и до 80%, у зависности од типа батерије. Оптерећење мора бити искључено када се достигне тај лимит. Доступни или корисни капацитет (CU), стога је мањи од номиналног капацитета (CB) и једнак је:

CU = CB * PDmax

где је PD – дубина пражњења.
Добар компромис између трошкова и поузданости се обично добија са батеријом чији се корисни капацитет креће од три (у регионима где се не очекује облачни периоди) до пет (у регионима где се очекују облачни периоди), тако да дубина пражњења у дневном циклусу, креће од 6% до 20%. Избор одређеног капацитета углавном зависи од врсте батерије. Висококвалитетне батерије могу боље да се одупру дубљем пражњењу него неквалитетне батерије. Стога, за исту апликацију, висококвалитетне батерије могу да имају мањи номинални капацитет.

Најквалитетније оловне батерије су направљене са тубуларним плочама и решетком са ниским садржајем Сб-Се. Радни век им је дужи од 8 година, уз PD = 0,2 и период одржавања од 1 или 2 пута годишње. Посебан недостатак батерија са тубуларним плочама за кућне соларне системе је да оне не подносе добро ниске стопе пражњења. Оне су такође скупе и ретко доступне у постојец́им тржиштима у земљама у развоју. Ипак, не треба да буду искључене из соларног програма. Напротив, препоручује се да се за велике програме електрификација сеоских подручја охрабре произвођачи ових производа на тржишту.

Насупрот томе, аутомобилске батерије, имају бројне предности. Оне су обично најјефтиније батерије у односу у смислу номиналног капацитета (разлика у цени може бити 4 или 5 пута). Оне се често локално производе и широко су доступне. Локална производња није само погодна из економских и социјалних разлога, већ и због тога што представља најбољи начин за рециклирање старих батерија и избегавање штете по животну средину. Њихов главни недостатак лежи у релативно кратком животном веку. Њихов дизајн ћелија је оптимизован за испоруку струје у кратком временском периоду, зато имају велике површине танких плоча, и нису погодне да дају мању струју у трајању од по неколико сати пре него што ће се поново пунити, како се захтева код примене соларних система. Стога је неопходно да користимо акумулаторе већих капацитета и густина електролита која је нижа него што би се обично користе у овом типу. Ово је неопходно да се смањи корозија и стога да продужи трајање батерије. Повећање унутрашњег отпора у батерији не представља никакав проблем у систему, јер су пуњења и пражњења струје релативно мала у односу на режим рада конвенционалних батерија. Класичне аутомобилске батерије захтевају периодично допуњавање са водом.
Мане аутомобилских акумулатора могу се компензовати у извесној мери увођењем релативно једноставне модификације дизајна батерије али не и његове технологије. Најчешц́е модификације су дебље електроде плоча и већа количина киселине у простору изнад плоча. Тако модификоване батерије се понекад рекламирају као „соларне“ батерије и представљају обећавајућу алтернативу за будућност соларних система. Где год је могуц́е, треба да се изаберу модификоване аутомобилске батерије, као замену за конвенционалне батерије.

„Ниско-одржавајуће“ (Low maintenance) батерије, као батерије без одржавања понекад на тржишту често садрже решетке које садрже калцијум легуре. Калцијум повећава напон на ком почиње гасирање али смањује кохезију активног материјала. Стога се смањује губитак воде, али се смањује животни циклус батерије. Такве батерије су посебно осетљиве на оштетећења код дубоког пражњења. Поред тога, калцијум доводи до тога да се батерија оштети при температурним варијацијама. Стога, дизајнерима ПВ система препоручујемо да их не користите у апликацијама ПВ у топлим земљама. Међутим, функција одржавања је и даље атрактивна, а широка примена ових батерија је у неким земљама као што су Бразил.

„Без-одржавања“(No maintenance) батерије разних врста су такође направљене за професионалну употребу помоћу полу-чврстог електролита. Такве батерије називају VRLA (Вентилом регулисане олово- киселинске) Оне су чешће отпорне на дубока пражњења, али обично су веома скупе за системе и захтевју посебне објекте за рециклажу.
20-сатни номинални капацитет батерије у Амп-сатима (мерено на 20V и до напона од 1,8V / ћелији) не би требало да прелази CP пута PV струју кратког споја у амперима (мерено при стандардним условима тестирања).

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Соларне батерије за независне системе – врсте