Kakav krov obezbeđuje solarnu energiju za čitavu godinu?

Električna energija je potrebna svih meseci u godini, ako se objekat koristi čitave godine.


Najbolji krov koji može da obezbedi dovoljnu količinu energije u zimskim mesecima je oštar planinski krov. Takvi krovovi imaju nagib od 50 stepeni ili više.
Krov sa oštrim nagibom bolje hvata zrake sunca u zimskom periodu.

Objekat za solarni nezavisni sistem koji daje dovoljno energije u zimskim mesecima treba da ima oštar krov.

Sa jedne strane bitno je da se na takvom krovu ne zadržava sneg, dok je sa druge strane najbolje da krov treba bude što bliže uglu od 90 stepeni prema Suncu. Za zimske mesece to odgovara nagibu krova od 60 stepeni. Sa takvim krovom ne morate da brinete da li će biti dovoljno energije u zimskim mesecima.

Paketi za nezavisne sisteme za vikendice
http://www.conseko.rs/solarni_paneli.html

http://www.conseko.rs/solarni_paneli.html
Planinski krov je pogodan za solarne panele zimi
Solarni krov na Kopaoniku
Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Kakav krov obezbeđuje solarnu energiju za čitavu godinu?

Saveti za korišćenje solarnih panela na vikendici

Ukoliko posedujete solarne panele na sistemu koji nije povezan sa električnom mrežom, dajemo nekoliko praktičnih saveta kako da optimalno trošite električnu energiju.

  1. Koristite veće potrošače samo tokom dana. Ukoliko je invertor snage veće od 2kW, potrošače kao što su bojler, veš mašina, usisivač i sl., koristite samo tokom dana pri sunčanom vremenu.
  2. Noću koristite neophodne potrošače. Obzirom da noću nema dobijanja energije sa solarnih panela, raspoloživa energija za potrošače se koristi iz akumulatora. Kako biste osigurali dug radni vek za akumulatore, koristite samo neophodne potrošače: sijalice, reflektore, TV, laptop, uz to i frižider. Druge potrošače koristite tokom dana.
  3. Ostavite frižider da radi. Nema potrebe da frižider isključujete iz utikača, kada niste u vikendici. Solarni paneli će skupljati energiju kada niste na objektu.
  4. Za alarmne sisteme i kamere, nabavite manji invertor. Kako se ne bi trošila energija iz velikog pretvarača, da bi se ona obezbedila samo za kamere i alarm, koristite mali invertor za tu svrhu.
  5. Proveravajte nivo napona na akumulatorima dva sata pre zalaska sunca. Da biste sačuvali dovoljno energije u akumulatorima, na sistemu od 12V, preporučeni napon je min. 12,7V, na sistemu 24V prepuručeni napon je 25,4V, a na 48V napon akumulatora.

Optimalno dizajnirane pakete sa solarnim panelima za vikendice, pogledajte na stranici http://www.conseko.rs/solarni_paneli.html 

Invertori napona manjih snaga http://www.conseko.rs/pretvaraci_napona_invertori.html

Vikendica sa solarnim panelima

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Saveti za korišćenje solarnih panela na vikendici

10 saveta da najefikasnije iskoristite snagu solarnih panela

(članak preuzet sa PV Europe)

Ako ste instalirali solarne module na krovu, u garaži, na parkiralištu ili u prizemlju vaše imovine, potrebno je manje struje iz električne mreže. Ovde ćete naći savete o tome kako možete iskoristiti većinu ovog vrednog resursa za vlastite potrebe.
Odluka o postavljanju PV instalacije označava promenu. Dok je do sada električna energija dolazila iz mreže, ona se sada proizvodi na vašoj vlastitoj imovini, mnogo jeftinijoj od električne mreže. Zbog toga: Koristite što više sunčeve struje i ubacite što manje nazad u mrežu. Pokazaćemo vam kako se to radi.
Ovo su 10 stručnih saveta za korišćenje solarne struje:

1. Smanjite potrošnju električne energije u zgradi!
2. Instalirajte LED diode umesto sijalica!
3. Isključite stanje pripravnosti!
4. Napravite toplu vodu električno!
5. Pokrenite uređaje visoke potrošnje tokom dana!
6. Napravite svoje vrtlarstvo na solarnoj energiji!
7. Električno zagrejte tokom prelaznih perioda!
8. Skladištenje energije povećava efikasnost!
9. Prebacite se na e-mobilnost!
10. Potraga za blagom za svu vašu porodicu!

Saznajte više o solarnim panelima

1. Smanjite potrošnju električne energije u zgradi!
Prvo: Ako želite da uštedite na troškovima električne energije – sa ili bez PV – prvo treba da eliminišete uređaje koji je previše koriste. Ovo uključuje stendbaj uređaje, sijalice sa žarnom niti i bojlere. Što je ukupna potrošnja manja, to je veći deo koji ćete moći pokriti pomoću solarnog PV-a.

2. Instalirajte LED diode umesto sijalica!
Obično je najveći faktor jednog troška osvetljenje. Zastarele sijalice koriste samo oko deset posto struje za proizvodnju svetlosti. 90% se gubi kao toplota. Oni proizvode toplotu, a ne svetlost, jer se zasnivaju na sjajnom filamentu od volframa. Moderne LED diode koriste skoro svu električnu energiju kako bi osvetlile. To se jasno vidi iz činjenice da ostaju hladni, tj. Ima mnogo manje gubitka. Dobrom LED-u je potrebno oko jedne desetine struje za proizvodnju iste količine svetlosti. I zato što se ne zagreva toliko, traje mnogo duže. I: Cena LED dioda se toliko smanjila da se razmena za redovne sijalice isplati u roku od jedne ili dve godine. Isto važi i za industrijske sisteme osvetljenja koji često koriste sijalice sa živinom parom. Oni takođe troše mnogo struje i lako se mogu zameniti LED-om.

3. Isključite stanje pripravnosti!
Mnogi električni uređaji (kuhinjski aparati, televizori, kompjuteri, konzole za igranje, HiFi sistemi) takođe troše električnu energiju kada se ne koriste ili su u stanju pripravnosti. Uzimajući u obzir broj električnih uređaja u normalnoj kući, potrošnja u stanju mirovanja se zaista može zbrojiti. Iz tog razloga, takvi uređaji bi trebali – kada se ne koriste – biti fizički odvojeni od kruga korišćenjem preklopnih utičnica.

4. Napravite toplu vodu električno!
Ako proizvodite solarnu električnu energiju, trebali biste pretvoriti svoje sisteme tople vode u električne kotlove. Trenutni grejači vode takođe omogućavaju zagrevanje vode u blizini slavine – na primer, kao podvodne jedinice. Temperatura vode se može prilagoditi upravo onome što je poželjno. Potražnja za toplom vodom je manje-više ista tokom godine. Tokom kasnog proleća i leta, potražnja se u potpunosti može zadovoljiti solarnom energijom. To povećava nivo sopstvene potrošnje. Kombinacija sa specijalnim toplotnim pumpama za toplu vodu takođe može imati smisla.

5. Pokrenite uređaje visoke potrošnje tokom dana!
Aparati u domaćinstvu sa najvećom potražnjom za električnom energijom su mašina za pranje posuđa, mašina za pranje veša, sušilica i kuhinjska peć. Oni se lako mogu opremiti sa prekidačima tajmera, tako da oni rade tokom dana, kada solarni generator na krovu proizvodi mnogo izlazne snage, što se može koristiti direktno. Peć visokog napona mogla bi biti izazov za PV sama. U ovom slučaju, velika skladišna jedinica (solarna baterija) može se koristiti kao odbojnik za kratkoročne vrste opterećenja. Zato što nije dovoljan samo broj kilovatnih sati na krovu, već i struje koje su dostupne u kratkom roku. Ovo određuje da li je jedinica za skladištenje dizajnirana za kapacitet (u kilovat satima) ili izlaz (u kilovatima).

6. Napravite svoje vrtlarstvo na solarnoj energiji!
Prinosi solarne energije su najviši između proleća i jeseni. Ovo je ujedno i doba godine kada vrt treba najviše posla. Možete vrlo lako upravljati električnim kosilicama za travu, makazama za živu ogradu ili osvetljavanjem solarne struje. Ako imate solarnu bateriju, možete je koristiti za napajanje LED svjetla u vašem vrtu uveče i noću. Vrtna sauna može se zagrejati koristeći višak električne energije tokom dana, tako da je spremna za upotrebu u večernjim satima.

7. Električno zagrejte tokom prelaznih perioda!
Ako se vaš solarni generator pokreće u kombinaciji sa dovoljno velikom jedinicom za skladištenje, možete koristiti infracrvene radijatore da se ohladi iz hladnijih večeri. Takvi radijatori dolaze u raznim lepim izvedbama, čak iu obliku ogledala za grejanje u kupatilu. Sve dok koriste samo malo energije i koriste se samo za dodatno zagrevanje, oni su dobar način da se iskoristi solarna energija. Kada električno grejanje iz solarne energije više ne bude dovoljno, moraćete kupiti električnu energiju iz mreže. Ili prelazite na efikasniji termalni sistem toplotne pumpe.

8. Skladištenje energije povećava efikasnost!
Od početka 2014. do 2017. godine, cena stacionarnih litijumskih baterija pala je za više od 40 posto. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti. Osim toga, krajem februara uveden je novi program finansiranja koji će se nastaviti do 2018. To su dobri razlozi za ulaganje u solarnu bateriju. Koju veličinu možete izabrati zavisi od potražnje za električnom energijom zgrade i veličine vašeg solarnog generatora. Litijumske baterije trenutno koštaju oko 1.000 evra po kilovat satu, olovne baterije oko 500 do 600 evra (neto cene za krajnje kupce). Međutim: U privatnoj rezidenciji, posedovanje jedinice za skladištenje bez solarnog generatora ima malo smisla. Ovo može biti drugačije za komercijalna preduzeća.
Bez skladištenja energije, možete iskoristiti oko 50 do 80 posto solarne energije za vlastitu kuću. Baterija može lako da podnese to (skoro) 100 procenata. Ako ne bazirate sopstvenu potrošnju samo na solarnom generatoru, već na potražnju za električnom energijom čitave kuće, primenjuje se sledeće opšte pravilo: bez skladištenja, možete zadovoljiti oko 30 do 50 procenata vaše električne energije direktno iz solarnog. U kombinaciji sa solarnom baterijom, to može biti čak 90%. Da biste zadovoljili sve vaše potrebe za strujom u toku godine, potreban vam je drugi generator, npr. jedinica za kogeneraciju. Obično je jednostavnije – i jeftinije – koristiti električnu mrežu. Tokom zime, vaše potrebe mogu biti zadovoljene kroz zelenu električnu energiju od sertifikovane kompanije.

9. Prebacite se na e-mobilnost!
Gotovo jednako korisni kao solarne baterije mogu biti električni automobili i vozila bilo koje veličine. Od kosilice do dedine (ili prijateljske,komšijske) električne fotelje na pedale (e-bicikle) i e-skutere za porodicu. Sve ovo sadrži litijumske baterije koje se mogu lako napuniti solarnom energijom. Na kraju krajeva, tu je mali električni automobil koji se može koristiti za kupovinu, kratka putovanja ili putovanje na posao. Za to su naročito česta kratka putovanja koja troše mnogo goriva za konvencionalne automobile. Da biste napunili električni automobil, potreban vam je punjač za punjenje na zidu pored ili u garaži ili na nadstrešnici. Što je naravno pokriveno solarnim panelima visokih performansi. Preporučuje se da dobijete trofazni sistem punjenja koji može da proizvede pristojan izlaz u kratkom roku.

10. Potraga za blagom za svu vašu porodicu!
Iskusni tehničari mogu vam pružiti podršku kada je u pitanju potrošnja solarne energije. Može biti korisno ići korak po korak i proveravati brojila kako bi se videlo kakav učinak svaka mera ima. Pronalaženje uređaja u vašoj kući koji troše najviše električne energije mogu biti kao potraga za blagom, pa napravite igru i pustite svoju decu da istražuju. Novac koji uštedite može da se ostavi po strani i koristi se za zabavu na solarnu energiju sa svojim komšijama. Ili odmor gde Sunce sija! (HS / HCN)

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na 10 saveta da najefikasnije iskoristite snagu solarnih panela

Ušteda električne energije zimi

U ovom članku dajemo savete za uštedu električne energije u domaćinstvu tokom zimskog perioda.
Ukoliko se pridržavate naših saveta, možete mesečno uštedeti do 300kWh.

Naši saveti su sledeći:
1. Ugradite LED sijalice
2. Podignite roletne po sunčanom danu
3. Uđite u zagrejano kupatilo
4. Automatsko isključivanje ekrana računara i mod spavanja
5. Kuvajte čaj i kafu na termo-kuvalu
6. Isključivanje TV aparata

1. Ugradite LED sijalice
Led sijalice troše 80% manje energije od klasičnih termičkih sijalica sa užarenim vlaknima.
Zamena sijalice od 75W koja radi 6 sati dnveno, sa odgovarajućom LED od 15W, uštedi se 60W na sat ili 360W dnevno. To je mesečna ušteda od 10,8kWh po sijalici u januaru.

2. Подигните ролетне по сунчаном зимском дану
Зимско сунце које је у ниском положају, такође греје. Јачина директног сунчевог зрачења на вертикалну површину при ведром дану у јануару је око 500W/m2, док је интезнитет зрачења на југоисточној или југозападној страни око 400 W/m2, у периоду 9-15h. Током дана, на површину прозора од 2m2, у трајању од 6h дневно, у просторију под директним сунчевим зрацима упадне око 4-6kWh. Имајући у виду број сунчаних дана зими, месечно можете уштедети око 40-80kWh по просторији.

3. Uđite u zagrejano kupatilo
Ulaskom u zagrejano kupatilo pre tuširanja, manje ćete potrošiti tople vode iz bojlera za oko 20-30%. Energija potrebna za zagrevanje vode u bojleru mnogo je veća od energije koja je potrebna za zagrevanje prostora kupatila u trajanju od 15 minuta, kod kupatila standardne veličine. Nemojte da zaboravite da isključite grejalicu, ili mermerni radijator nakon izlaska iz kupatila.

4. Automatsko isključivanje ekrana računara i uključivanje moda spavanja
Ukoliko svakodnevno koristite desktop ili laptop računar, ovi uređaji značajno utiču na potrošnju električne energije u domaćinstvu. Desktop računar čija je potrošna 300W, mesečno će sa 6 sati dnevnog rada potrošiti 54kWh. Ako u stanu koristite više računara, potrošnja energije je višestruko veća.
Na opcijama za uštedu energije (energy saving) podesite da računar prelazi u mod za isključivanje ekrana nakon 10 minuta, prelazi u stanje spavanja nakon 10 minuta od nekorišćenja.

5. Kuvanje čaja i kafe na termo-kuvalu
Nabavite električni bokal (kuvalo) za čaj i kafu sa termo izolacijom. Osim što štedi vreme da voda proključa za manje od jednog minuta, usled malih termičih gubiataka, električni bokal štedi preko 85% energije da se napitak skuva. Dok električne ringle uobičajeno imaju od 1000W do 1,2kW, snage elekričnih bokala su 150W do 300W. Ukoliko kuvate napitke tri-četiri puta dnevno, uštedećete mesečno 6-8 kWh, uređaj će se isplatiti kroz tri godine.

6. Isključivanje TV aparata
TV uređaj, drugi slični audio-video uređaji i računari na stand-by modu troše oko 2-3W, energije. Ukoliko je TV uređaj stalno ugašen preko stend baj, njegova potrošnja energije u takvom modi mesečno iznosi oko 1,8kWh, po uređaju.

Ušteda energije u domaćinstvu

Objavljeno pod Уштеда енергије | Komentari su isključeni na Ušteda električne energije zimi

Conseko i opština Zvezdara nagređeni za projektnu ideju od UNDP

Zajedno sa opštinom Zvezdara, Conseko doo nagrađen je za projektnu ideju na UNDP konkursu za lokalne samouprave, u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.
U okviru ovog konkursa Conseko je sa optštinom Zvezdara podneo ideuju za on-lajn monitoring potrošnje električne energije u okviru objekata lokalne samouprave. Navedeno rešenje je izabrano sa osam opština za svoje projektne ideje kojima su pokazale kreativnost i inovativnost u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.
Realizacija projekta se očekuje tokom ove i naredne godine.

Sa dodele nagrada za projektne ideje UNDP

Objavljeno pod Наше референце | Komentari su isključeni na Conseko i opština Zvezdara nagređeni za projektnu ideju od UNDP

Solarne centrale rade posao i kada je napolju sneg

Solarne centrale proizvode električnu energiju i kada je napolju sneg. Za fotonaponske panele je poznato da je pri hladnom vremenu proizvodnja električne enerije veća u odnosu na uobičajenu temperaturu  od 25 C za oko 0,4% po jednom stepenu C.  Na slici se vidi proizvodnja  solarne centrale  pri oblačnom vremenu na temp. 0 C  Beogradu na dan gradskih izbora. Krovovi su prekriveni tankim slojem snega. Proizvodnja energije se smanjuje, sve dok na panelima ne budu veće naslage snega.

Objavljeno pod Соларне електране | Komentari su isključeni na Solarne centrale rade posao i kada je napolju sneg

Koliko se isplate LED sijalice u kući?

Zamena običnih sijalica sa užarenim vlaknom sa LED sijalicama se brzo isplati.
Ukoliko zamenenite sijaliju od 75W koja radi 6 sati dnveno, sa odgovarajućom LED od 15W, uštedi se 50W na sat ili 300W dnevno. To je mesečna ušteda od 9,3kW u januaru.
Ovakva LED sijalica u našoj maloprodaji ima da se kupi za 360 dinara. Ako tokom zime plaćate skupu struju u crvenoj tarifi uštedećete 214,6 dinara. Znači da se ulaganje u LED sijalicu vrati za 1 mesec i 20 dana.
Ako se energija obračuna po plavoj tarifi koju koristi većina naših domaćinstava, po trenutnim cenama od 8,943 din, plus akcizom i PDV, ugradnja    led sijalice isplati se za 3 meseca i 10 dana. Vredi promeniti obične sijalice.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Koliko se isplate LED sijalice u kući?

Prikaz rada solarne elektrane u decembru

Na ovom videu prikazujemo rad  solarne centrale solarne centrale uživo, kako je snimljeno.

Prikaz video snimka

Prostorija solarne centrale


Ukupna instalirana snaga solarne elektrane u Beogradu je 50kW. Kapacitet gel baterija je 40kWh. Elektrana obezbeđuje električnu energiju za sopstvene potrebe na objektu.

Objavljeno pod Наше референце, Соларне електране | Komentari su isključeni na Prikaz rada solarne elektrane u decembru

Kako radi sistem za proizvodnju struje za sopstvene potrebe

Sistem sa skladištenjem energije za sopstvene potrebe (ESS)
Pomoću Victron ESS sistema sa baterijama za skladištenje energije za sopstvene potrebe, struja se koristi za sopstvene potrebe (self consumption), bez predaje viška proizvedene energije u mrežu.
Pored toga, ovaj sistem ima opciju i da se predaje višak struje u distributivnu mrežu.

Proizvodnja i predaja viška proizvedene energije u mrežu
Podešavanjem uređaja Victron Color Control GX odabira se polisa za „feed-in“, odnosno predaju viška proizvedene energije kroz električnu mrežu.
Sistem obavlja rad tako da se viškom trenutne proizvodnje energije iz solarnih panela u odnosu na korišćenje energije najpre dopunjuju baterije. Ukoliko tokom dana baterije postanu pune a proizvodnja struje iz solarnih panela postane veća od potrošnje u okviru objekta, što kontroliše kontrolno brojilo Energy meter, u okviru lokalne mreže, tada se višak proizvedene električne energije predaje kroz električnu mrežu.

Proizvodnja energije za sopstvene potrebe
Podešavanjem uređaja Color Control GX odabira se polisa za „self consumption“, odnosno proizvodnju struje za sopstvene potrebe.
Električna energija koja se tokom dana proizvodi koristi za sopstvene potrebe, bez predaje viška energije u mrežu.
Sistem poseduje Energy meter, koji se postavlja iza mernog mesta na električnoj instalaciji objekta, čime se stalno prati tok energije i omogućuje da elektrana radi kao sistem koji proizvodi struju za sopstvene potrebe „self consumption“, t.j. predaje tačno onoliko koliko je potrošnja energije na objektu, kada je snaga elektrane dovoljna.
Kada je proizvodnja struje iz solarnih panela veća od potrošnje energije, viškom energije dopunjuju se baterije, a nakon toga CCGX predaje signal mrežnom prevaraču da smanji proizvodnju struje na potreban nivo.

Kada je proizvodnja struje iz solarnih panela manja od potrošnje energije (tokom večeri i noći), nedostajuća razlika energije se preuzima iz baterija. Ukoliko se baterije isprazne do zadate granice, tek tada započinje korišćenje energije iz mreže i to pre svega za rad potrošača, dok će se baterije uvek samo dopunjivati iz solarnih panela.

Praćenje proizvedene električne energije iz centrale moguće je pristupom sa internet stranicu proizvođača opreme Victron, odakle se udaljenim pristupom očitavaju trenutne vrednosti i istorija proizvodnje i korišćenja električne energije.

Pored osnovne funkcije da se energija iz baterija koristi kada proizvodnja iz solarnih panela nije dovoljna, baterije imaju i funkciju tzv. bekap sistema, a to znači obezbeđenja kontinuiteta energije za kritične potrošače u slučaju nestanka električne energije. Za ovakve situacije uvek postoji određena rezerva energije u baterijama.

Funkcionalna šema solarne centale za sopstvene potrebe
Topologija  solarne centrale  koja poseduje sistem skladištenja energije prikazane je na donjoj funkcionalnoj šemi.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Kako radi sistem za proizvodnju struje za sopstvene potrebe

Solarne nadstrešnice

Solarni paneli na vrhu krova su sjajni, ali nisu idealni za svaku kuću ili poslovni objekat.
Primera radi, mnoge kuće na sunčanim lokacijama, imaju krovove sa tzv. španskim pločicama. Izgled takvih krovova konvencionalni  solarni paneli  često narušavaju , a instalacija preko pločica može da ošteti iste.
Шта радити у случају када је кров погрешно окренут, има велики нагиб или је једноставно сувише мале површине да би соларни панел био на њему постављен?


Rešenje su posebno napravljene aluminijumsko-čelične konstrukcije koje mogu da nose solarne panele.
Ove konstrukcije, koje se lako montiraju na spoljašnjoj strani bilo koje zgrade, mogu biti postavljene kao nadstrešnice.
Leti, kada je sunce visoko, solarni paneli preuzimaju funkciju tende. Ovakve nadstrešnice, koje proizvode struju, predstavljaju investicije koje su na duži rok jako isplative jer štede novac koji bi se potrošio na račune za struju.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Solarne nadstrešnice