Уштеда електричне енергије зими

У овом чланку дајемо савете за уштеду електричне енергије у домаћинству током зимског периода.
Уколико се придржавате наших савета, можете месечно уштедети до 300kWh.

Наши савети су следећи:
1. Замените сијалица са ЛЕД сијалицама
2. Кувајте чај и кафу на термо-кувалу
3. Загрејте купатило пре туширања
4. Аутоматско искључивање екрана рачунара и мод спавања
5. Искључивање ТВ апарата
6. Подигните ролетне по сунчаном дану

1. Замена сијалица са ЛЕД сијалицама
Лед сијалице троше 80% мање енергије од класичних термичких сијалица са ужареним влакнима.
Замена сијалице од 75W која ради 6 сати днвено, са одговарајућом ЛЕД од 15W, уштеди се 60W на сат или 360W дневно. То је месечна уштеда од 10,8kWh по сијалици у јануару.

2. Кување чаја и кафе на термо-кувалу
Набавите електрични бокал (кувало) за чај и кафу са термо изолацијом. Осим што штеди време да вода прокључа за мање од једног минута, услед малих термичих губиатака, електрични бокал штеди преко 85% енергије да се напитак скува. Док електричне рингле уобичајено имају од 1000W до 1,2kW, снаге елекричних бокала су 150W до 300W. Уколико кувате напитке три-четири пута дневно, уштедећете месечно 6-8 kWh, уређај ће се исплатити кроз три године.

3. Улазак у загрејано купатило
Уласком у загрејано купатило пре туширања, мање ћете потрошити топле воде из бојлера за око 20-30%. Енергија потребна за загревање воде у бојлеру много je већа од енергије која је потребна за загревање простора купатила у трајању од 15 минута, код купатила стандардне величине. Немојте да заборавите да искључите грејалицу, или мермерни радијатор након изласка из купатила.

4. Аутоматско искључивање екрана рачунара и укључивање мода спавања
Уколико свакодневно користите десктоп или лаптоп рачунар, ови уређаји значајно утичу на потрошњу електричне енергије у домаћинству. Десктоп рачунар чија је потрошна 300W, месечно ће са 6 сати дневног рада потрошити 54kWh. Ако у стану користите више рачунара, потрошња енергије је вишеструко већа.
На опцијама за уштеду енергије (energy saving) подесите да рачунар прелази у мод за искључивање екрана након 10 минута, прелази у стање спавања након 10 минута од некоришћења.

5. Искључивање ТВ апарата
ТВ уређај, други слични аудио-видео уређаји и рачунари на stand-by моду троше око 2-3W, енергије. Уколико је ТВ уређај стално угашен преко стенд бај, његова потрошња енергије у таквом моди месечно износи око 1,8kWh, по уређају.

6. Подигните ролетне по сунчаном зимском дану
Зимско сунце које је у ниском положају, такође греје. Јачина директног сунчевог зрачења на вертикалну површину при ведром дану у јануару је око 500W/m2, док је интезнитет зрачења на југоисточној или југозападној страни око 400 W/m2, у периоду 9-15h. Током дана, на површину прозора од 2m2, у трајању од 6h дневно, у просторију под директним сунчевим зрацима упадне око 4-6kWh. Имајући у виду број сунчаних дана зими, месечно можете уштедети око 40-80kWh по просторији.

Уштеда енергије у домаћинству

Objavljeno pod Уштеда енергије | Komentari su isključeni na Уштеда електричне енергије зими

Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

Заједно са општином Звездара, Conseko доо награђен је за пројектну идеју на UNDP конкурсу за локалне самоуправе, у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
У оквиру овог конкурса Conseko је са оптштином Звездара поднео идеују за он-лајн мониторинг потрошње електричне енергије у оквиру објеката локалне самоуправе. Наведено решење је изабрано са осам општина за своје пројектне идеје којима су показале креативност и иновативност у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
Реализација пројекта се очекује током ове и наредне године.

Sa dodele nagrada za projektne ideje UNDP

Objavljeno pod Наше референце | Komentari su isključeni na Conseko и општина Звездара нагређени за пројектну идеју од UNDP

Соларне централе раде посао и када је напољу снег

Соларне централе производе електричну енергију и када је напољу снег. За фотонапонске панеле је познато да је при хладном времену производња електричне енерије већа у односу на уобичајену температуру  од 25 C за око 0,4% по једном степену C.  На слици се види производња соларне централе при облачном времену на темп. 0 C  Београду на дан градских избора. Кровови су прекривени танким слојем снега. Производња енергије се смањује, све док на панелима не буду веће наслаге снега.

 

Objavljeno pod Соларне електране | Komentari su isključeni na Соларне централе раде посао и када је напољу снег

Колико се исплате LED сијалице у кући?

Замена обичних сијалица са ужареним влакном са ЛЕД сијалицама се брзо исплати.
Уколико заменените сијалију од 75W која ради 6 сати днвено, са одговарајућом ЛЕД од 15W, уштеди се 50W на сат или 300W дневно. То је месечна уштеда од 9,3кW у јануару.
Оваква ЛЕД сијалица у нашој малопродаји има да се купи за 360 динара. Ако током зиме плаћате скупу струју у црвеној тарифи уштедећете 214,6 динара. Значи да се улагање у ЛЕД сијалицу врати за 1 месец и 20 дана.
Ако се енергија обрачуна по плавој тарифи коју користи већина наших домаћинстава, по тренутним ценама од 8,943 дин, плус акцизом и ПДВ, уградња ЛЕД сијалице исплати се за 3 месеца и 10 дана. Вреди променити обичне сијалице.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Колико се исплате LED сијалице у кући?

Приказ рада соларне електране у децембру

На овом видеу приказујемо рад соларне централе соларне централе уживо, како је снимљено.

Prikaz video snimka

Просторија соларне централе


Укупна инсталирана снага соларне електране у Београду је 50kW. Капацитет гел батерија је 40kWh. Електрана обезбеђује електричну енергију за сопствене потребе на објекту.

Objavljeno pod Наше референце, Соларне електране | Komentari su isključeni na Приказ рада соларне електране у децембру

Како ради систем за производњу струје за сопствене потребе

Систем са складиштењем енергије за сопствене потребе (ESS)
Помоћу Victron ESS система са батеријама за складиштење енергије за сопствене потребe, струја се користи за сопствене потребе (self consumption), без предаје вишка произведене енергије у мрежу.
Поред тога, овај систем има опцију и да се предаје вишак струје у дистрибутивну мрежу.

Производња и предаја вишка произведене енергије у мрежу
Подешавањем уређаја Victron Color Control GX одабира се полиса за „fееd-in“, односно предају вишка произведене енергије кроз електричну мрежу.
Систем обавља рад тако да се вишком тренутне производње енергије из соларних панела у односу на коришћење енергије најпре допуњују батерије. Уколико током дана батерије постану пуне а производња струје из соларних панела постане већа од потрошње у оквиру објекта, што контролише контролно бројило Energy meter, у оквиру локалне мреже, тада се вишак произведене електричне енергије предаје кроз електричну мрежу.

Производња енергије за сопствене потребе
Подешавањем уређаја Color Control GX одабира се полиса за „self consumption“, односно производњу струје за сопствене потребе.
Електрична енергија која се током дана производи користи за сопствене потребе, без предаје вишка енергије у мрежу.
Систем поседује Energy meter, који се поставља иза мерног места на електричној инсталацији објекта, чиме се стално прати ток енергије и омогућује да електрана ради као систем који производи струју за сопствене потребе „self consumption“, т.ј. предаје тачно онолико колико је потрошња енергије на објекту, када је снага електране довољна.
Када је производња струје из соларних панела већа од потрошње енергије, вишком енергије допуњују се батерије, а након тога CCGX предаје сигнал мрежном преварачу да смањи производњу струје на потребан ниво.

Када је производња струје из соларних панела мања од потрошње енергије (током вечери и ноћи), недостајућа разлика енергије се преузима из батерија. Уколико се батерије испразне до задате границе, тек тада започиње коришћење енергије из мреже и то пре свега за рад потрошача, док ће се батерије увек само допуњивати из соларних панела.

Праћење произведене електричне енергије из централе могуће је приступом са интернет страницу произвођача опреме Victron, одакле се удаљеним приступом очитавају тренутне вредности и историја производње и коришћења електричне енергије.

Поред основне функције да се енергија из батерија користи када производња из соларних панела није довољна, батерије имају и функцију тзв. бекап система, а то значи обезбеђења континуитета енергије за критичне потрошаче у случају нестанка електричне енергије. За овакве ситуације увек постоји одређена резерва енергије у батеријама.

Функционална шема соларне центале за сопствене потребе
Топологија соларне централе која поседује систем складиштења енергије приказане је на доњој функционалној шеми.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Како ради систем за производњу струје за сопствене потребе

Соларне надстрешнице

Соларни панели на врху крова су сјајни, али нису идеални за сваку кућу или пословни објекат.
Примера ради, многе куће на сунчаним локацијама, имају кровове са тзв. шпанским плочицама. Изглед таквих кровова конвенционални соларни панели често нарушавају , а инсталација преко плочица може да оштети исте.
Шта радити у случају када је кров погрешно окренут, има велики нагиб или је једноставно сувише мале површине да би соларни панел био на њему постављен?


Решење су посебно направљене алуминијумско-челичне конструкције које могу да носе соларне панеле.
Ове конструкције, које се лако монтирају на спољашњој страни било које зграде, могу бити постављене као надстрешнице.
Лети, када је сунце високо, соларни панели преузимају функцију тенде. Овакве надстрешнице, које производе струју, представљају инвестиције које су на дужи рок јако исплативе јер штеде новац који би се потрошио на рачуне за струју.

Objavljeno pod Соларни независни системи | Komentari su isključeni na Соларне надстрешнице

Грејање помоћу соларних панела – да ли то може?

Соларни панели могу да се користе зими за грејање као систем подршке грејању. При томе, они могу делимично да замене основни енергент и до 40%, а при томе и значајно смањити трошак за грејање. Ипак, соларни панели не могу бити основни вид грејања, јер су мање активни при облачном времену и не раде током ноћи.
Доле наведени пример, за кућу од 70м2 која се греје на струју, показује замену за потрошње струје из електричне мреже у зимском периоду.

Пример за потрошњу електричне енергије, за тарифни модел широке потрошње, за објекат површине 70м2, зима 2017

Тарифановембардецембарјануарфебруармарт... јулавгуст
виша тарифа (VT) - црвена75 kWh315 kWh470 kWh100 kWh0 kWh0 kWh0 kWh
виша тарифа (VT) - плава 560 kWh630 kWh670 kWh550 kWh410 kWh95 kWh280 kWh

Оптимална снага соларних фотонапонских панела за ову потрошњу енергије, јесте на пример производња струје из соларне централе снаге 8kW. Њена производња у околини Београда је следећа:

 новембардецембарјануарфебруармарт... јулавгуст
Месечна производња530 kWh330 kWh395 kWh594 kWh945 kWh1200 kWh1180 kWh

Како се из претходних таблица може видети, произведена струја може у потпуности да избрише црвену тарифу током зиме (осим у јануару за 75kWh), али исто тако и плаву тарифу у новембру, фебруару и марту. Сабирањем потрошње и производње струје у зимском периоду на наведеном примеру, добија се да соларна централа може да задовољи 83% дневне потрошње енергије за грејање.
Исплативост система је између 6 и 7 година, а вредност инвестиције је око 9.000 евра без пдв.
У периоду од априла до октобра потрошња електричне енергије из мреже ће током дана бити у потпуности остварена из соларних панела, што значи да се на бројилу неће регистровати потрошња у периоду од 8 до 18h, уколико потрошња не превазилази тренутну производњу из соларне централе.
Самим тим ће рачун за електричну енергију поред нижих трошкова у зимском периоду, бити минималан у периоду од априла до октобра.

Objavljeno pod Соларне електране | Komentari su isključeni na Грејање помоћу соларних панела – да ли то може?

Соларни заливни систем за пумпу 3kW на дубини 120m

Недавно је завршен соларни заливни систем за воћњак површине 1,2ха. Струјом из соларних панела снаге 7kW се снабдевају две пумпе – потапајућа пумпа на дубини 120м, снаге 3kW за пуњење резервоара и друга којом се снабведа вођњак површине 1,2 ха. Дневни капацитет заливања износи око 50m3.

За покретање пумпе на дубини 120м коришћени су соларни панели снаге 5kW који преко соларног фреквентног регулатора специјалног производа из Немачке, енергију директно предају пумпи, уз ефикасност коришћења произведене ел. енергије од преко 97%. Систем је реализован недалеко од Новог Сада и обезбеђује воду за заливање вођњака током целог дана, по сунчаном и променљиво облачном времену.

Objavljeno pod Наше референце, Соларни заливни системи | Komentari su isključeni na Соларни заливни систем за пумпу 3kW на дубини 120m

Соларни хибридни систем на крову банке

Нови хибридни систем на крову банке Societe Generale на Новом Београду са соларним панелима снаге 2,5 kW обезбеђује непрекидно напајање за лед расвету и лед ТВ уређаје у партеру на новом објекту банке. Систем је реализиван помоћу Victron Multiplus претварача који раде у спрези са МППТ регулатором одбезбеђујући да се сва произведена струја директно предаје прикљученим потрошачима, док се вишак енергије складишти у батерије.
Имајући у виду строге захтеве за контролу приступа информацијама, приступ подацима о производњи електричне енергије остварује се кроз СКАДА систем, који очитава податке о производњи преко МОДБУС протокола.

Objavljeno pod Наше референце, Соларне електране | Komentari su isključeni na Соларни хибридни систем на крову банке